(advertenties)
(advertentie)

Het roken en vapen (verdampen) van wiet zijn nog altijd populaire consumptiemethoden, ook onder medicinale gebruikers. Maar goed voor de longen is roken zeker niet.  Vaporizen is al een stuk gezonder, maar dat werkt toch ook nog altijd via de longen. Gelukkig zijn er meerdere manieren om je lichaam te voorzien alle gezondheidsvoordelen die cannabis je te bieden heeft. In dit artikel bespreken we er vijf. 

Tincturen

THC of CBD bevattende tincturen zijn er in verschillende sterktes. Voor je voor een tinctuur kiest, is het dus het beste om een beetje te weten welke strain (wietsoort) er gebruikt is bij de bereiding. Bij een tinctuur is het aan te raden om met een beetje te beginnen, te ervaren wat dit doet en dan later meer te pakken.

[foto: RachelDeehan/Shutterstock]

Een van de voordelen van het gebruik van een tinctuur is dat het vrij snel werkt, dus hoe je erop zal reageren is ook al snel duidelijk. Is dit niet naar wens, omdat het te mild of juist te heftig is? Dan gebruik je de volgende keer iets meer, of juist iets minder. Een tinctuur is makkelijk mee te nemen in een pipetflesje, waarmee ook het doseren geen ingewikkelde bedoeling is.

Edibles (eetwaren)

Als iemand een heuse keukenprins of -prinses is en graag een intense cannabis ervaring wil, kan het maken van je eigen cannabisgerecht lonend zijn. Het maken van iets simpels als brownies, of het gebruik van wietboter kan het grote verschil maken als het gaat om de uitwerking van de wiet. Er wordt aangeraden aan om ongeveer een gram gemalen toppen per portie te gebruiken.

[foto: Roxana Gonzalez/Shutterstock]

Vergeet alleen de wiet niet eerst te decarboxyleren, dit is zeer belangrijk om het optimale effect te verkrijgen. Ook is het bij deze manier van gebruik aan te raden kleine hoeveelheden te eten en eerst het effect af te wachten. Doe je dit niet en eet je ineens een heleboel, dan bestaat de kans dat het effect er ineens keihard inslaat.

Zetpillen

Eentje die wat minder hoog op de lijst van ‘hoe gebruik ik het liefst mijn (medi)wiet’ staat, is het anaal inbrengen. Toch zijn cannabis zetpillen voor veel cannabisgebruikers een serieuze oplossing. Mensen die ziek zijn hebben er soms veel moeite mee om wiet op een andere manier gebruiken.

[foto: siekierski.photo/Shutterstock]

Zetpillen zorgen ervoor dat de cannabinoïden de lever en de longen omzeilen en meteen aan het werk kunnen gaan om aandoeningen te verlichten. Meestal zijn zetpillen niet zo groot en is het inbrengen veel minder onaangenaam dan je zou denken. De krachtige effecten van deze gladde, geconcentreerde capsules, zijn naar verluidt uitstekend! Zetpillen kun je heel gemakkelijk zelf maken. In dit recept wordt gesproken over CBD, maar dit kan uiteraard vervangen worden door THC (of een combinatie van beide).

Transdermale pleisters

Deze pleisters bewerkstelligen een langzame afgifte van THC, CBD, CBN (of een combinatie van cannabinoïden), direct in onze bloedbaan. De heilzame stoffen bevinden zich hiermee direct op de goede plek. Veel mensen vinden ze effectief en zien het als de perfecte keuze voor iemand die nog niet zoveel ervaring heeft met cannabinoïden.

[foto: tiko_photographer/Shutterstock]

Het effect van een pleister is hetzelfde als bij het roken of vapen van wiet. Het verschil is wel dat het effect geleidelijker en langduriger optreedt. Doordat je de pleister plakt en daarna niet meer na hoeft te denken over het innemen van mediwiet op welke wijze dan ook, zorgt het er ook voor dat je makkelijker door kunt gaan met je dagelijkse bezigheden. Bovendien is het gebruik van pleisters erg discreet.

Topicals (crèmes)

Wanneer een consument cannabis gebruikt om pijn(tjes) te verlichten en zich druk maakt over high/stoned worden, dan zouden topicals wel eens de beste keuze kunnen zijn. Zeker als je een crème met geactiveerde THC gebruikt, werkt die volgens ervaringsdeskundigen wonderwel en bovendien is die dan niet psychoactief wanneer je ‘m op de huid aanbrengt.

CBD-crèmes zijn ook een goede keuze. Cannabidiol werkt naar verluidt onmiddellijk bij ontstoken gewrichten. Lees wel goed het etiket van tevoren, want sommige CBD-crèmes worden gemaakt met verschillende kruiden en additieven die de effectiviteit versterken. Zoek ook naar ‘full spectrum’ wanneer je een zalf, lotion of andere crème zoekt.

Zowel recreatief, als medicinaal

Ongeveer alle manieren waarop je wiet kunt gebruiken, kunnen een recreatief of juist medicinaal effect hebben. Recreatief betekent meestal wel zo snel mogelijk high/stoned worden, waar medicinaal gebruikers die effecten eerder uit de weg willen gaan.

Het komt er daarom bij alle manieren van gebruik op neer dat je goed moet luisteren naar je lichaam en geest. Wat doet het met me? Vind ik dit nog prettig? Bemerk ik juist dat het wel wat intenser mag?

Het is makkelijker om wat bij te pakken, dan ineens teveel tot je te nemen en je eventueel rot te voelen. Gaat het toch een keertje mis? Geen man overboord, hier lees je diverse tips voor in die situatie!