(advertenties)
(advertenties)
Met cannabis kun je allerlei recepten naar een hoger niveau tillen. Mediwiet eten is naast effectief ook nog eens een smakelijke manier om je cannabinoïden binnen te krijgen. De basis van veel wietrecepten ligt bij een infused product -vaak boter of kokosvet. Over kokosvet hebben wij eerder geschreven. Nu is het de beurt aan de klassieker in de canna-keuken: wietboter.

Waarom wietboter?

Wietboter is de basis voor veel edibles-recepten waaronder space-brownies. [Foto: shutterstock/mikeledray]

Wietboter is de basis voor veel edibles-recepten waaronder space-brownies. [Foto: shutterstock/mikeledray]

Cannabinoïden – de werkzame stoffen in wiet – hechten zich aan vet. Daarom wordt voor edibles bijna altijd een vet gebruikt om de cannabis in op te lossen. De meest gebruikte is boter, de basis van vele spacecakes en brownies. Boter is een vette substantie die zich goed leent voor wietrecepten.

Overigens schijnt kokosvet een gezondere optie te zijn door de samenstelling van gezonde vetzuren. Maar ja, daarmee kun je niet alle recepten naar een higher level tillen. Daarom dit recept voor de klassieke basis voor cannabis edibles: wietboter of CannaBoter.

Ingrediënten voor wietboter

 • 450 gram ongezouten boter
 • 2 kopjes water
 • 28 gram ge-decarboxyleerde vermalen wiet of 56 gram ge-decarboxyleerde vermalen wietbladeren

Benodigdheden voor wietboter

 • Grote pan
 • Garde
 • Grote glazen kom
 • Vergiet of zeef die in de glazen kom past
 • Kaasdoek
 • Spatel
 • Afdekfolie
 • Botermes
 • Glazen pot met deksel

Stap 1

Breng in de grote pan het water en de boter aan het sudderen. Laat het net onder het kookpunt blijven. De vloeistof is actief – te zien aan kleine luchtbelletjes die naar het oppervlakte komen. Laat op middelhoog vuur tot de boter gesmolten is.

Stap 2

Klop de vermalen wiet door je mengsel. Verlaag de temperatuur en laat het mengsel langzaam sudderen. De vloeistof is weinig actief en er komen maar weinig belletjes omhoog. Laat het mengsel NIET KOKEN!

Stap 3

Laat het mengsel 5 uur sudderen en roer ongeveer elke 90 minuten. Voeg warm water toe wanneer je denkt dat het water uit de pan te veel verdampt. Terwijl het suddert leg je de kaasdoek in het vergiet of de zeef.

Stap 4

Na vijf uur giet je de boter langzaam door je zeef in de glazen kom. Druk voorzichtig met de spatel de cannabis aan om alle boter eruit te krijgen. Vouw het kaasdoek en druk extra aan met de spatel om de laatste resten boter uit de wiet te wringen. Het kaasdoek met plantenresten kan nu weggegooid worden.

Wring het kaasdoek met de cannabis goed uit om alle potente wietboter uit de wiet te krijgen. [Foto: YouTube]

Wring het kaasdoek met de cannabis goed uit om alle potente wietboter uit de wiet te krijgen. [Foto: YouTube]

Stap 5

Bedek de glazen kom met afdekfolie en zet het geheel voor minstens 3 uur in de koelkast. Wij raden aan het mengsel minstens een nacht te laten koelen. Het mengsel zal zich nu scheiden in solide boter en vloeibaar water.

Smeer je wietboter op toast om de dag goed te beginnen. Pas wel op met de dosering, het kan erg potent zijn. [Foto: shutterstock/harmpeti]

Smeer je wietboter op toast om de dag goed te beginnen. Pas wel op met de dosering, het kan erg potent zijn. [Foto: shutterstock/harmpeti]

Stap 6

Haal de boter uit de koelkast. Gooi voorzichtig het water weg. Gebruik een botermesje om de resten boter uit de kom te schrapen. Doe de wietboter in een afgesloten glazen en bewaar deze in de koelkast voor de langste houdbaarheid.

Waar kun je wietboter voor gebruiken?

De wietboter kun je wanneer het klaar is op veel manieren gebruiken. Zo kun je er gebak mee maken door de boter uit het recept te vervangen met je cannaboter. Je kunt zelfs je toast besmeren met de wietboter om de dag goed te beginnen. Pas op, het kan potent zijn! Eet een klein beetje en wacht een aantal uur voor je de dosis verhoogt.

[Openingsfoto: YouTube]
(advertenties)

Reacties