(advertenties)
(advertentie)

Met cannabis kun je allerlei recepten naar een hoger niveau tillen. Wiet eten is effectief en ook nog eens een hele smaakvolle manier om cannabinoïden binnen te krijgen. De basis van veel wietrecepten is een vette basis omdat cannabinoïden daar goed aan hechten. Geniet daarom van dit klassieke recept voor wietboter.

Waarom wietboter?

Cannabinoïden – de werkzame stoffen in wiet – hechten aan vet. Daarom wordt voor edibles bijna altijd een vet gebruikt waarin deze werkzame stoffen oplossen. De meest gebruikte is boter, de basis van vele gerechten en natuurlijk een veelgebruikt ingrediënt in tig recepten.

Kokosvet is overigens een gezondere optie vanwege de samenstelling van gezonde vetzuren. Maar ja, daarmee kun je niet alle recepten naar een hoger niveau tillen. Vandaar dit recept voor de klassieke basis voor cannabis edibles: wietboter.

LEES OOK: 6 belangrijke aandachtspunten bij edibles maken

Ingrediënten voor wietboter

 • 450 gram ongezouten boter
 • 2 kopjes water
 • 28 gram gedecarboxyleerde vermalen wiet of 56 gram gedecarboxyleerde vermalen wietbladeren (knipafval)

Benodigdheden voor wietboter

 • Grote pan
 • Garde
 • Grote glazen kom
 • Vergiet of zeef die in de glazen kom past
 • Kaasdoek
 • Spatel
 • Afdekfolie
 • Botermes
 • Glazen pot met deksel

Stap 1

Laat de boter smelten in een pan met water, dat je net onder het kookpunt houdt. Voeg daarna de wiet toe. [Shutterstock/Michael Nosek]

Breng in de grote pan het water en de boter aan het sudderen. Hou het net onder het kookpunt. De vloeistof is actief – te zien aan kleine luchtbelletjes die naar het oppervlak komen. Laat op middelhoog vuur tot alle boter gesmolten is.

Stap 2

Klop de vermalen wiet door het mengsel. Verlaag de temperatuur en laat het mengsel langzaam sudderen. De vloeistof is weinig actief, want er komen maar weinig belletjes omhoog. Laat het mengsel niet koken!

Stap 3

Laat het mengsel vijf uur sudderen en roer ongeveer elke 90 minuten. Voeg warm water toe wanneer je denkt dat het water uit de pan te veel verdampt. Terwijl het suddert leg je de kaasdoek in het vergiet of de zeef.

Stap 4

Na vijf uur giet je de boter langzaam door de zeef in de glazen kom. Druk voorzichtig met de spatel de cannabis aan om alle boter eruit te krijgen. Vouw het kaasdoek en druk extra aan met de spatel om de laatste resten boter uit de wiet te wringen.

Wring het kaasdoek met de cannabis goed uit om alle potente wietboter uit de wiet te krijgen. [Foto: YouTube]

Wring het kaasdoek met de cannabis goed uit om alle potente wietboter uit de wiet te krijgen. [Foto: YouTube]

Stap 5

Bedek de glazen kom met afdekfolie en zet het geheel voor minstens 3 uur in de koelkast. Wij raden aan het mengsel minstens een nacht te laten koelen. Het mengsel zal zich nu scheiden in solide boter en vloeibaar water.

Stap 6

Haal de boter uit de koelkast. Gooi voorzichtig het water weg. Gebruik een botermesje om de resten boter uit de kom te schrapen. Doe de wietboter in een afgesloten glazen pot en bewaar die in de koelkast voor de langste houdbaarheid.

Waar kun je wietboter voor gebruiken?

Wietboter kan je op veel manieren gebruiken. Zo kun je er gebak mee maken door de boter uit het recept te vervangen voor jouw cannaboter. Je kunt zelfs je toast besmeren met de wietboter om de dag goed te beginnen. Pas op, het kan potent zijn! Eet een klein beetje en wacht een aantal uur om te ervaren hoe sterk het is.

[Openingsfoto: Shutterstock/real_content]