Wiet zit vol met stoffen die goed voor je zijn. Om de medicinale eigenschappen zo volledig mogelijk te benutten kun je natuurlijk je wiet verdampen, roken of er olie van maken. Dat laatste kan een gevaarlijk proces zijn, vooral als je het voor het eerst doet. Gelukkig zijn er makkelijkere manieren om te genieten van de verlichtende effecten van geconcentreerde mediwiet-extracties zoals kokosolie.
Wanneer je een wiet-extractie wilt maken zonder brandbare stoffen of gevaarlijke processen zoals die met alcohol, kom je gauw uit bij boter. Omdat cannabinoïden oplossen in vet, is wietboter een veel gebruikte methode om edibles ofwel eetwaren van te maken. Om je eigen eetbare medicatie te maken kun je ook kokosvet of -olie gebruiken. Het zou zelfs beter voor je kunnen zijn dan boter. Daarnaast is het ook nog eens uitwendig te gebruiken als crème voor lokale pijnstilling of huidproblemen.
Vet oplosbaar
De cannabinoïden in wiet zijn niet (of nauwelijks) in water op te lossen. Wanneer iemand je dus aanraad wietthee te drinken tegen de pijn, heb je er weinig aan om een halve gram White Widow in je kokende water te gooien. De werkzame stoffen worden simpelweg niet opgenomen door het water. Een schep cannabis-kokosolie door je kokende water zorgt overigens wél voor een complete kop wietthee.
De componenten die wij uit de wiet willen hebben zijn wel op te lossen in vet. Daarbij moet gezegd worden dat ook de opname in ons lichaam beter is wanneer voedingsstoffen door op vet gebaseerde extracties worden ingenomen. Het verhoogt de totale hoeveelheid stoffen die je lichaam per keer kan opnemen door een betere geleiding door je darmkanaal.
Een schoteltje kokosvet naast een flesje vloeibare kokosolie. Foto: shutterstcok/Africa Studio
Kokosvet of kokosolie?
Kokosvet smelt bij lage temperatuur al tot olie. Kokosvet en kokos(noot)olie zijn dus twee dezelfde dingen in een andere vorm zoals ijsblokjes ook een vorm van water zijn. Kokosnootolie bevat 40% meer verzadigde vetten dan de gemiddelde boter en zo’n 75% meer dan olijfolie. Het voordeel hieraan is dat deze hoge concentratie aan puur verzadigd vet zorgt voor een betere binding van de THC en CBD uit de wiet aan de kokosolie. Dit geldt overigens niet alleen voor cannabis maar ook andere vet-oplosbare voedingsstoffen zoals vitamine E en betacaroteen binden beter aan dit soort vetten. Hoe hoger de concentratie en kwaliteit van het vet, des te beter de extractie.
“Goede” vetten vs. “Slechte” vetten
Kokosnootolie is rijk aan unieke verzadigde vetten. Specifiek gezegd bevat kokosolie veel verzadigde vetzuren. Dit zijn vetzuren die je aderen niet laten dichtslibben maar ze juist openhouden. Deze gezonde vetzuren zijn een belangrijk onderdeel van ons dieet en verzorgen het transport van vitaminen in ons lichaam. Andere oliën zoals zonnebloemolie bevatten veel onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren zijn moeilijk afbreekbaar, terwijl de verzadigde vetzuren direct door je lever worden omgezet naar energie. Ze worden dus snel benut in het lichaam.
Heftiger effect
Het levermetabolisme maakt het effect van de cannabis wel een stuk heftiger. Wanneer je mediwiet inneemt als eetwaar of als olie, worden grotere hoeveelheden THC omgezet naar het psychoactieve 11-hydroxy-THC. Dit proces duurt overigens wel wat langer dan wanneer je wiet rookt of verdampt. Het effect zal dus ook pas later merkbaar worden. Mediwiet opgelost in verzadigde vetten zal overigens in vergelijking met onverzadigde vetten wel sneller effect hebben.
Deze stof – 11-hydro-THC – maakt edibles/eetwaren vele malen sterker dan wanneer je cannabis rookt of verdampt in een vaporizer. Je kunt dus rekenen op een heftigere psychoactieve ervaring. Iets wat niet iedereen kan waarderen, pas daarom op met de dosering van dit soort extracten. Begin met een halve of kwart dosis en wacht een paar uur voor je bijneemt. Zoals gezegd kan het lang (tot wel twee uur) duren voordat het effect van een edible merkbaar wordt. De piek van de high zal ongeveer 4 uur na inname plaatsvinden.
Betere binding van voedingsstoffen aan verzadigde vetten geldt overigens niet voor je zwembandjes. Kokosnootolie geeft je namelijk een snelle energie-boost zonder dat je lichaam ruimte vrij moet maken voor het vet. Andere oliën zoals die van canola hebben meer tijd nodig om afgebroken te worden door het lichaam en zullen dus eerder opgeslagen worden als vet.
Gezonde vetzuren
De unieke vetzuren in kokosnootolie hebben niet alleen voordeel op je metabolisme. Sommigen van deze zuren hebben hun eigen specifieke gezondheidsvoordelen:
- Laurinezuur
Van deze stof is bekend dat het bacteriedodend is en virussen vernietigd. Wanneer je op kokos gebaseerde cannabis-crèmes of zalven gebruikt bescherm je daarmee je huid onder anderen tegen infecties. Laurinezuur zorgt ook nog eens voor een gebalanceerd cholesterolniveau en is daardoor dus veilig voor je hart.
Laurinezuur is een van de goede vetten uit kokos. Foto: shutterstock/Magcom
- Octaanzuur (caprylzuur)
Dit zuur heeft de eigenschap om je afweer tegen ongunstige (overmatige) schimmels en gisten te versterken. Deze stof heeft een gunstig effect op je darmflora. Net als Laurinezuur werkt deze antibacterieel.
Octaanzuur heeft een positieve werking op het lichaam. Foto: shutterstock/molekuul_be
- Vitamine E
Hoewel kokosnootolie van nature maar weinig van deze vitamine bevat, maakt het de opname ervan stukken beter. Deze antioxidant heeft ook een erg positieve werking op je huid en haren.
Capsules met vitamine E, misschien wel op basis van kokosolie! Foto: shutterstock/Aedka Studio
Wanneer je dieet aanvult met meer kokosolie zal je lichaam beter gebruik maken van de voedingsstoffen die je dagelijks inneemt. Je kunt dus wel zeggen dat het een belangrijke toevoeging is aan je dagelijkse dieet.
Cannabis-kokosolie kan gebruikt worden om mee te koken of bakken, thee van te zetten of in een capsule in te nemen als medicatie.
Openingsfoto: shutterstock/MorganStudio]