(advertenties)
(advertentie)

Met medicinale cannabis bedoelen we meestal de bloemen of toppen van wietplanten, maar de verse bladeren zijn ook enorm gezond. Velen beschouwen het zelfs als superfood omdat het rijk is aan voedingsstoffen. Kortom: wietsap, het gezonde en niet-psychoactieve drankje in verse wietbladeren.

Dat cannabis een enorm veelzijdige plant is weten we inmiddels. We maken gebruik van de zaden, bloemen (wiettoppen) en zelfs de wortels worden gebruikt als bouwmateriaal. Sommigen gebruiken zelfs knipafval om wietolie mee te maken. Maar ook de rest van de wietplant kan je consumeren. Zo kun je uit de bladeren een geneeskrachtig en niet-psychoactief sapje persen.


LEES OOK:


Echt groente-sapje

Het maken van allerlei sapjes en smoothies is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Het is gezond en vaak lekker om wat fruit en groente tot een vitamine-houdend drankje te persen. Maar als het op wiet aankomt worden de meest belangrijke stoffen vaak vernietigd voor je ze binnenkrijgt. Dat komt doordat bij traditionele consumptiemethoden de wiet wordt verhit waardoor sommige bestanddelen vervliegen.

(Hobby-)kwekers gooien vaak de bladeren van de wietplant weg. Hoewel meer kwekers zich bewust worden van de behoefte aan knip- en trimafval voor de productie van wietolie, weten er nog weinig van de potentie van de rest van de bladeren.

Wietbladeren zitten namelijk vol met vitamines, mineralen, aminozuren, anti-oxidanten en cannabinoïden. Je kunt het vergelijken met gezonde plantaardige bestanddelen in groente en fruit. Steeds meer mensen gaan een stap verder en kwalificeren rauwe wiet dan ook als superfood.

Waarom wiet juicen?

Rauwe wietbladeren bevatten een zure vorm van cannabinoïden die een andere werking hebben dan de door hitte 'geactiveerde' cannabinoïden. Erg waardevol en zonde om weg te gooien! [Foto: shutterstock/VladKK]

Rauwe wietbladeren bevatten een zure vorm van cannabinoïden die een andere werking hebben dan door hitte ‘geactiveerde’ cannabinoïden. [Foto: shutterstock/VladKK]

Vers wietblad bevat een hoge concentratie aan CBDA en CBG. De rauwe toppen van verse wiet bevatten dan weer THCA. Deze cannabinoïden zijn feitelijk de rauwe, zure vorm van de werkzame stoffen zoals wij ze kennen. De werking ervan verschilt ook van de door hitte geactiveerde vormen van die stoffen – delta-9-THC en CBD.

Een wietsapje is ideaal voor mensen die roken of zelfs vaporizen eng of gevaarlijk vinden en vermijden. De psychoactieve effecten van wiet komen pas vrij na verhitting. Je kunt dus ook niet high of stoned worden als je een glas wietsap drinkt.

Maar ook voor mensen die hun gezondheid een boost willen geven is het consumeren van rauwe wiet een uitkomst.

Een klein beetje voorzichtigheid is bij het sapje wel geboden. Er zijn een paar punten waar je aan moet denken bij het maken van wietsap maar als je dat doet kun je daarna profiteren van het groene cannabis-elixer.


LEES OOK:


Dit moet je weten als je wietsap gaat maken

  • Wietsap moet je altijd een beetje verdunnen. Hiervoor kun je water gebruiken of het sap van een lekker stuk fruit. Wietsap op zich is namelijk behoorlijk zuur.
  • Wiet juicen heeft geen gezondheidsrisico’s. Wel zul je op je suikerinname moeten letten wanneer je wietsap drinkt. Je bloedsuiker kan er namelijk iets door dalen waardoor je misschien wat duizelig wordt of licht in je hoofd. Een beetje suiker eten of drinken kan dit effect balanceren.
  • Hoewel er geen onderzoeksdata bekend is over de mogelijke medicinale werking van wietsap, zijn er diverse mensen die claimen van een auto-immuunziekte te zijn genezen door het sap.


[Openingsfoto: shutterstock/Eskymaks]