(advertenties)
(advertentie)

Edibles zijn eetbare vormen van cannabis. Ze zijn verkrijgbaar als gummies, pepermuntjes, brownies, koekjes, tincturen, drankjes en andere voedingsmiddelen. Deze cannabis eetwaren zijn discreet in gebruik en kunnen langdurige effecten veroorzaken. Edibles zijn geweldig als ze verantwoord worden geconsumeerd. Onder verantwoord verstaan we onder andere je bewust zijn van de dosering. Daarmee valt of staat het effect van een edible! 

Cannabis eten? Doe het bewust

Eetwaren met wiet kunnen een onvoorspelbare uitwerking hebben, als je niet oppast. Het is vóór gebruik dan ook verstandig om voor jezelf te bedenken wat je doel ermee is. Wat voor soort ervaring wil je?

Te veel cannabis eten zal je lichaam geen kwaad doen, maar ongewenste of onaangename effecten van eetwaren kunnen worden voorkomen als je de dosis van het product kent en tevens weet welke dosis voor jou het beste werkt.

Doseringstabel per milligram THC voor edibles

Verderop zullen we aangeven wat het effect is van specifieke doseringen. Deze lijst is ontstaan aan de hand van beschrijvingen van consumenten bij verschillende ingenomen doseringen THC per milligram (mg). 

Vergeet echter niet dat er veel factoren zijn die van invloed kunnen zijn op je eetervaring. Het kiezen van de juiste dosis voor jou en leren hoeveel je kunt consumeren, is een proces.  En ieders lichaam heeft het vermogen om op een unieke manier op cannabis te reageren. Je algemene conditie, mentale gesteldheid, maar bijvoorbeeld ook je lichaamsgewicht zijn van invloed op de uitwerking.

Producten die bij een erkende winkel zijn gekocht, hebben een duidelijke dosering. De dosering van zelfgemaakte eetwaren is veel moeilijker te bepalen. Lees verder om meer te weten te komen over andere factoren die een rol spelen bij de invloed van eetwaren.

Het vinden van je ideale eetbare dosis

Hoeveel milligram cannabis moet jij nemen voor het gewenste effect? Het is belangrijk op te merken dat elk individu een ideale dosis heeft die het beste bij hem/haar past. De sterkte van een eetbaar product hangt van veel factoren af, waaronder:

  • De soort edibles
  • De dosering
  • Een eventuele tolerantie
  • Je lichaamsgewicht
  • Het metabolisme

Twee personen kunnen geheel verschillend reageren op hetzelfde type edible met dezelfde dosis. De een kan erg stoned worden en de ander kan helemaal niets ervaren, afhankelijk van de bovenstaande factoren. Begin daarom altijd veilig met een kleine dosis en verhoog deze geleidelijk tot je de ideale dosis hebt gevonden.

Het eten van cannabisproducten is een effectieve, gezonde en lekkere manier om te profiteren van mediwiet. Het is daarbij wel van belang dat je jezelf de juiste dosering toedient natuurlijk… [foto: Roxana Gonzalez/Shutterstock]

Hoeveel milligram THC moet je eten om high te worden?

De ideale dosis hangt van veel factoren af, waaronder; tolerantie, individuele lichaamschemie, lichaamsgewicht en de ervaring waarnaar je op zoek bent. Hier zijn enkele basisrichtlijnen om je verder te helpen de juiste dosis te vinden, gemeten in milligram (mg).

1 – 2,5 mg THC eetwaren (microdosis)

Effecten: Een milde verlichting van symptomen zoals pijn, stress en angst. Meer focus en crativiteit. De meeste gebruikers ervaren bij zo’n lichte dosering geen psychoactieve werking. Deze dosering is zeer geschikt voor mensen die net om de hoek komen kijken met het gebruik van edibles. Maar het is ook ideaal voor mensen die er regelmatig gebruik van maken en willen microdoseren.

3 – 5 mg THC eetwaren (laag)

Effecten: Een sterkere verlichting van pijn- en angstsymptomen, ook kan er een euforisch gevoel ontstaan. Het kan de coördinatie verstoren en de perceptie veranderen. Vijf milligram is een dosis die bij sommige mensen het psychoactieve effect kan bewerkstelligen.

Deze dosering is geschikt voor hen die edibles inzetten voor recreatief gebruik, maar ook voor mensen die symptomen van ziekte willen bestrijden en niet genoeg effecten bemerken bij een lichtere dosering.  Als het gaat om het krijgen van een betere nachtrust, volstaat 3 tot 5 milligram THC ook prima.

10 – 15 mg THC eetwaren (matig)

Effecten: Een effectieve verlichting van pijn, misselijkheid en angsten. Het kan zorgen voor een verminderde coördinatie en een veranderde perceptie. De dosering is zeer geschikt voor mensen met een hoge THC-tolerantie (dit kan gaan om zowel recreatieve als medicinale gebruikers).

Mensen die minder ervaring hebben met de orale inname van THC kunnen nadelige effecten ervaren. Dit is de maximale enkelvoudige dosering voor edibles zoals koekjes, gummies en stukjes chocolade.

20 – 30 mg THC eetwaren (hoog)

Effecten: Bij deze dosering bemerk je een zeer sterke euforie, het tast de coördinatie aan en veranderd ook weer de perceptie. Een dosering als deze is geschikt voor consumenten met aanzienlijke THC-toleranties en voor patiënten met een verminderde gastro-intestinale absorptie, zeg maar een minder goed functionerend maag-darmstelsel.

50 – 100 mg THC eetwaren (zeer hoog)

Effecten: Een ernstig verminderde coördinatie en perceptie. Een verhoogde kans op nadelige bijwerkingen, waaronder misselijkheid, angsten en een verhoogde hartslag. Deze dosering is enkel geschikt voor zeer ervaren THC gebruikers met een hoge tolerantie.

Ook patiënten die lijden aan kanker, ontstekingsaandoeningen en andere aandoeningen die een hoge dosering vereisen, hebben baadt bij 50 tot 10 milligram THC.

100 – 500 mg THC eetwaren (extreem hoog)

Effecten: Een sterk verminderde coördinatie en perceptie en een zeer grote kans op het hebben van onaangename bijwerkingen zoals misselijkheid, angst en een verhoogde hartslag. Deze dosering is uitsluitend geschikt voor zeer ervaren THC-gebruikers met een hoge tolerantie.

Patiënten die leven met een ziekte als kanker of bijvoorbeeld zware inflammatoire aandoeningen, kunnen ook een dosering als deze inzetten. Bij hen werkt een lagere dosering vaak niet voldoende.

Met hoeveel milligram start je?

Als je nog nooit eerder eetwaren hebt genomen, raden we je aan je te houden aan de low and slow-regel. Dit betekent dat je begint met een maximale dosering van 2,5 milligram. Aangezien 5 milligram wordt beschouwd als één dosis, is 2,5 mg een halve dosis.

Deze halve dosis wordt ook wel een microdosis genoemd, waarvan de meeste gebruikers melden dat het geen intense bedwelming of bijwerkingen veroorzaakt.

Enkele tips voor het eerste gebruik van edibles

Bij de betere verkopers kun je edibles aanschaffen met een (zeer) lage dosering THC, bijvoorbeeld 2,5, 5 of 10 milligram. Het is dus aan te raden om te starten met bijvoorbeeld gummies, pepermuntjes of andere kleine eetwaren. Het voordeel van gummies is dat je ze heel makkelijk in kleinere stukjes kan knippen, waardoor je nog lager kunt doseren en kan ondervinden wat voor jou prettig is. 

Ga je over tot de aanschaf van cannabis eetwaren, kijkt dan altijd goed naar de dosering op het etiket. Begin daarnaast met een lage doses en bouw het heel langzaam op. Je kunt altijd wat extra bijpakken, maar onmiddellijk minder THC in je lichaam hebben… dat kan niet. 

En als laatste, maar daardoor niet minder belangrijk: doe het rustig aan. Een edible heeft in tegenstelling tot het roken of vapen van wiet, langer de tijd nodig om te gaan werken. Wacht na iedere dosering in elk geval een uur of liever nog wat langer voordat je nóg wat neemt. Bemerk je wederom na een uur niet voldoende effect, dan pak je er nog wat bij (maximaal 2,5 milligram als geen ervaring hebt). 

LEES OOKComplete cannabis gids voor edibles & THC-infusies

[openingsbeeld: Cannabis_Pic/Shutterstock]