(advertenties)
(advertentie)

Nu we wat meer aan huis zijn gekluisterd is het wellicht een goed moment om nieuwe dingen te proberen. Nieuwe dingen die stress verlagen en ontspanning bevorderen. Kan best nuttig zijn in deze gekke, onzekere tijd, toch? Ontdek hier of wiet en yoga een goede combinatie is.

Misschien heb je tientallen jaren yoga-ervaring op je conto. Misschien heb je in je hele leven nog nooit een yogapose geprobeerd. Misschien zit je ergens tussenin. Welk niveau je ook beheerst, er is één aspect van yoga dat je waarschijnlijk nog niet hebt verkend: een yoga-sessie met cannabis.

Met wiet verrijkte yogalessen staan ook wel bekend als ‘wietyoga’, ‘ganja yoga’ en ‘420 yoga’. Met name in de Verenigde Staten is het erg populair. Een hype? Of zijn er echt voordelen aan het opnemen van cannabis in je yogaroutine? Lees verder om meer te leren over de verrassende relatie tussen yoga en wiet voor een betere gezondheid.

Yoga en wiet: werkt het?

Laten we meteen maar beginnen met de hamvraag: werkt het? Het antwoord op deze vraag hangt gedeeltelijk af van jezelf. Als je jezelf te hard pusht, zul je niet de beoogde voordelen oogsten. Ongeacht of je cannabis gebruikt tijdens het oefenen. Met of zonder wiet; de nadruk op de juiste vorm is van cruciaal belang. Dat geldt overigens niet alleen voor yoga maar voor alle vormen van fysieke oefeningen.

Dus hoe voorkom je dat je jezelf te hard pusht? Tenzij je een yoga-instructeur hebt die je in elke beweging volgt, hoef je alleen maar naar je lichaam te luisteren en de signalen te gehoorzamen die het je stuurt.

Dat gezegd hebbende. De meeste mensen die yoga en wiet combineren melden dat het hen ’t gevoel geeft ‘meer afgestemd te zijn op’ en ‘meer bewust te zijn van’ hun lichaam, hun gevoelens en de omgeving om hen heen.

Cannabis kan bijdragen aan het bewustzijn zodat je makkelijker de spanning in je spieren voelt, ervaart welke gewrichten niet soepel zijn, wat het ritme van je ademhaling is, de houding van je ruggengraat en andere signalen waarop jij je moet concentreren tijdens het beoefenen van yoga

Dus is wiet en yoga een goede combinatie? Als je beide in de juiste vorm toepast kan het elkaar enorm versterken.

Wiet gaat pijn en stijfheid tegen zodat je alle oefeningen nog beter kan doen. Bovendien draagt het bij aan een goede mindset; het maakt je hoofd leeg. [Shutterstock/SFIO CRACHO]

Pijn of stijfheid

Wiet stimuleert niet alleen bewustzijn. Het werkt ook tegen pijn en stijfheid. Deze klachten kunnen het herhaaldelijk uitvoeren van yoga-oefeningen belemmeren. Wiet stimuleert spierontspanning en voorkomt stijfheid.

Dit is dus een tweede manier waarop cannabis je yoga-gewoonten kan versterken. Vooral als je last hebt van pijn en stijfheid als gevolg van artritis, gewrichtspijn of andere vormen van chronische pijn en aandoeningen.

Het draagt in dit geval bij aan een opwaartse spiraal. Cannabis kan namelijk helpen om pijn te verlichten die je ervan weerhoudt om aan lichaamsbeweging te doen. Maar goede lichaamsbeweging maakt je lichaam ook sterker wat eveneens bijdraagt aan pijnverlichting.


LEES OOK:


Ervaringen uit de praktijk

Melia Robinson schreef voor Business Insider over haar ervaring met het proberen van wietyoga. Robinson zegt dat ze dankzij de toevoeging van cannabis in de klas “niet gehinderd werd door pijn in de bovenrug, door de hele dag over een computer buigen”. Zonder cannabis was het waarschijnlijk te pijnlijk of was ze te stijf om deel te nemen aan de les. Hetzelfde kan gezegd worden van duizenden mensen die lijden aan chronische pijn als gevolg van een ziekte of handicap.

De mentale effecten van wiet zijn ook bevorderlijk voor een betere yoga-training, ongeacht het ervaringsniveau. In het bijzonder maakt cannabis het gemakkelijker om stress en angsten die je afleiden van focus te verminderen.

In haar Business Insider-artikel zei Robinson: “Ik kwam in een staat van ontspanning waar ik normaal gesproken geen toegang toe heb tijdens yoga, omdat ik het te druk heb met het vergelijken van mijn houding met de perfecte vorm van mijn buurman”.

Lindsay Kellner schrijft voor het gezondheids- en fitnessblog MindBodyGreen: “Meestal voordat ik begin met oefenen, breng ik de eerste momenten door met het laten wegvloeien van eerdere gebeurtenissen, interacties en gevoelens van de dag. Het kost wat moeite… Maar na het roken kwam ik sneller en gemakkelijker langs die gevoelens”.

En in gesprek met New York Daily News vertelt yoga-instructeur Dee Dussault – dezelfde leraar die de klas van Robinson leidde – dat “cannabis meestal wordt gebruikt om te ontspannen, zodat je dus niet met al je angsten op de mat slaat”.

Je hoeft niet perse een joint te roken. Je kan ook verdampen of wietolie nemen. [Shutterstock/Door IRA_EVVA]

Conclusie

In deze verhalen zie je een rode draad terugkomen. Simpel gezegd: cannabis helpt je zowel mentaal als fysiek te ontspannen. Je bereikt veel sneller een mindset die de meeste mensen sowieso proberen te bereiken met yoga. Maar als je die mindset al veel sneller hebt, profiteer je nog meer van alle andere voordelen van een yoga-sessie.

Dus, als je merkt dat je vaak te gestrest, te afgeleid of gewoon te veel pijn ervaart om aan yoga te doen, dan kan cannabis ideaal zijn om je te helpen die hindernissen te overwinnen.

[Openingsfoto: Shutterstock/Andrei Verner]