Zes manieren waarop cannabis de hersteltijd na sporten verkort
Sporters op alle niveaus hebben één ding gemeen. Ze willen hun hersteltijd na een training tot een minimum beperken. Ontdek hier 6 manieren hoe wiet daarbij helpt.
Cannabis gebruiken om je nachtrust te verbeteren, dat mag gezien worden als een serieuze therapie. Waar veel mensen in tijden als deze terugvallen op slaapmedicatie, is mediwiet het gezonde alternatief. Daarbij is het mogelijk ook nog eens effectiever dan pillen.
Al bijna drie jaar zitten we wereldwijd in een situatie die nogal een beroep doet op de mentale draagkracht van menig mens. De dagelijkse routine is voor velen overhoop gegooid, mensen zijn angstiger geworden en hebben niet zelden financiële zorgen.
De coronapandemie gooide veel overhoop. Onze nachtrust is een van die dingen die ernstig te lijden heeft onder stress en zorgen. Door slecht slapen kom je ook nog eens in een negatieve spiraal terecht, die moeilijk te doorbreken is.
De term ‘coronasomnia’ is inmiddels al in het leven geroepen door artsen, aangezien zij sinds de corona-situatie veel vaker slaapmiddelen voor moeten schrijven. Hoewel sommige mensen kiezen voor farmaceutische hulp, zoeken anderen hun heil in een natuurlijk middel: cannabis.
“Veel mensen worstelen met angst en slapeloosheid en wenden zich tot cannabis. Dit vanwege de effectiviteit en het gemak van de behandeling van een verscheidenheid aan stress-gerelateerde aandoeningen”, zegt CEO Zachary Pitts van Ganja Goddess in een e-mail die zij schreef aan het bekende zakenblad Forbes.
Cannabis wordt al generaties lang discreet en effectief gebruikt als slaapmiddel. In de loop van de tijd heeft de bestaande kennis hierover zich verspreid, steeds meer mensen zijn op de hoogte over de kalmerende en ontspannende effecten die mediwiet teweegbrengt.
“Onderzoek naar de mogelijke invloed op de slaap van cannabis dateert uit de jaren zeventig, maar kwalitatief hoogwaardige studies zijn schaars vanwege de illegale status van het medicijn”, schrijft Medical News Today.
Het wetenschappelijk onderzoek is misschien niet zo uitgebreid als bij andere slaapmiddelen, maar het weerhoudt mensen er niet van om cannabis te gebruiken bij deze problematiek – en dat is zeker de laatste tijd meer zichtbaar geworden. Mensen melden dat het gebruik van wiet de angsten laat afnemen en dat hun slaappatroon weer normaal wordt.
“Cannabis is een effectief slaapmiddel omdat het de natuurlijke slaapcyclus van een persoon herstelt, wat vaak niet synchroon loopt met onze schema’s in de moderne levensstijl die we kennen vandaag de dag” , vertelt medicinaal cannabisarts Dr. Matt Roman aan Healthline.
Met de beperkte tests die worden uitgevoerd met cannabis aangaande onze slaap, zijn de meest opvallende patronen gevonden bij mensen met bestaande slaapproblemen. Veel mensen met nachtmerries, angsten en zelfs een posttraumatische stressstoornis zien meer verbetering dan mensen die af en toe cannabis als slaaptherapie gebruiken.
Het vaktijdschrift Pyschology Today meldt over een studie naar wiet en slaap: “Bij mensen die moeite hebben om in slaap te vallen, resulteert cannabisgebruik in gemiddeld 30 minuten sneller in slaap vallen dan normaal.” De studie wijst er ook op dat zelfs degenen die normaal géén slaapproblemen hebben sneller in slaap vallen nadat zij cannabis gebruikt hebben.
Degenen die echter overwegen om cannabis als slaapmiddel te proberen, worden misschien overweldigd door de beschikbare keuzes als het gaat om soorten en de verschillende potenties van de strains (de internationaal gehanteerde benaming voor ‘wietsoorten’).
Het is belangrijk om te onthouden dat slaapproblemen vaak individuele problemen zijn, met bijbehorende unieke oplossingen. “Vanwege de ontspannende effecten kan een indica wietsoort worden beschouwd als de beste cannabisvariant om te slapen. Maar individuen die cannabis gebruiken om nachtmerries te voorkomen, geven misschien de voorkeur aan een sativa”, stelt de Sleep Foundation.
De ene soort zal effectiever zijn dan de andere. Dit heeft alles te maken met de hoofdoorzaak van iemands slapeloosheid. Degenen die cannabis gebruiken om beter te kunnen (in)slapen, zouden moeten overwegen om bij te houden welke strain welk effect heeft. Op die manier kom je er snel achter welke wietsoort voor jou de juiste is. Heb je ontdekt welke soort jouw ‘slaapmiddel’ is, blijf deze dan gebruiken en speel hooguit wat met de dosering.
Sommigen suggereren dat het gebruik van cannabis om beter te kunnen slapen, als een therapie moet worden beschouwd. Echter, het constant gebruiken van wiet om te slapen kan resulteren in een verlies van effectiviteit. Hierdoor kun je geneigd zijn om steeds meer te gaan gebruiken, simpelweg omdat je tolerantie opbouwt. Wat je in dat geval ook kunt proberen is een andere soort te gebruiken die aardig overeenkomt met degene die je eerder ingezet hebt.
Volgens The National Sleep Foundation lijden tussen de 50 en 70 miljoen Amerikanen aan chronische slaapstoornissen of intermitterende slaapproblemen. En in Europa zal het niet veel anders zijn. Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder had in 2018 slaapproblemen, meldt het CBS op basis van cijfers uit de Gezondheidsenquête.
Slaapproblemen hebben niet alleen invloed op de werkprestaties en onze stressmanagement. Slaperig autorijden leidt alleen al in Amerika bijvoorbeeld tot ongeveer 1.500 doden en 100.000 auto-ongelukken per jaar extra. Duidelijk is dus dat ieder mens belang heeft bij een goede nachtrust.
Een studie van de Universiteit van Mexico uit 2019 – gepubliceerd in het tijdschrift Complementary Therapies in Medicine – concludeert dat de aankoop van farmaceutische slaapmiddelen daalt nadat staten recreatieve cannabis gelegaliseerd hebben.
Bovendien ontdekten wetenschappers in een onderzoek uit 2008 – gepubliceerd in het tijdschrift Sleep – dat wiet met een hoog THC-gehalte de frequentie van de REM-slaap (wanneer we dromen) vermindert. Degenen die voor het slapengaan mediwiet gebruiken, hebben de neiging minder te dromen. Dat betekent dat je ook minder last hebt van nare dromen, een gewenste eigenschap voor mensen met nachtmerries of PTSS-symptomen.
Er is veel anekdotisch bewijs dat cannabis het slapen verbetert. Een groep Israëlische wetenschappers probeerde onlangs beter te begrijpen of cannabis patiënten met chronische pijn zou kunnen helpen bij het in slaap vallen. In hun onderzoek – gepubliceerd in het medische tijdschrift BMJ – was ongeveer de helft van de 128 deelnemers medicinale cannabisgebruiker en de andere helft niet. Ze ontdekten dat cannabis de deelnemers die lijden aan slaapproblemen binnen zeer korte termijn helpt om ’s nachts in slaap te vallen.
De studie toont echter ook aan dat patiënten met chronische pijn een tolerantie voor cannabis kunnen ontwikkelen. Dit resulteert in een onderbroken slaap en moeite hebben met op tijd naar bed gaan. Van de totale groep zegt 24,1% dat ze constant vroeg wakker worden en niet in staat zijn om weer in slaap te vallen, terwijl 20,2% meldt dat ze altijd moeite hebben om in slaap te vallen. Nog eens 27,2% zegt dat ze intermitterend slapen, of constant midden in de nacht wakker worden.
Bij het vergelijken van cannabisgebruikers en niet-gebruikers, meldt de studie dat zodra wietgebruikers in slaap vallen ze over het algemeen pas in de ochtend wakker worden.
“Het gebruik van medicinale cannabis kan een algemeen positief effect hebben op het in stand houden van de slaap gedurende de nacht, bij patiënten met chronische pijn. Tegelijkertijd kan tolerantie voor mogelijke slaapverwekkende eigenschappen van medicinale cannabis optreden bij frequent gebruik”, concludeert de Israëlische studie.
De wetenschappers suggereren dat er meer onderzoek nodig is om beter te bepalen hoe vaak én welke hoeveelheden cannabis chronische pijnpatiënten zouden moeten gebruiken. Het is ook vermeldenswaardig dat dagelijks gebruik van (conventionele) slaapmiddelen niet wordt aanbevolen.