(advertenties)
(advertentie)

Uit een onderzoek onder maar liefst 11 duizend mensen blijkt dat mensen met kanker vooral behoefte hebben aan cannabisproducten met veel THC. Ook blijkt dat ze niet vaker cannabis gaan gebruiken, maar wel steeds sterkere producten.

In een rapport dat werd gepubliceerd in het Journal of Palliative Medicine concluderen onderzoekers dat mensen met kanker de voorkeur geven aan hoge hoeveelheden THC. Dit bestanddeel uit cannabis werkt goed om symptomen van kanker en bijwerkingen van kankerbehandelingen te verlichten zoals chronische pijn, gewichtsverlies en misselijkheid. Daarentegen waren cannabisvormen met veel cannabidiol (CBD) juist gewild bij patiënten zonder kanker, maar met aandoeningen als epilepsie en multiple sclerose, aldus de auteurs van de studie.

LEES OOK: Medicinale cannabis en kanker – een startpunt voor patiënten

Groot klinisch onderzoek

De wetenschappers analyseerden data van maar liefst 11.590 mannen en vrouwen uit New York. Hiervan hadden 1.990 mensen (17,2 procent) kanker. Tussen januari 2016 en december 2017 kochten en gebruikten zij allen cannabisproducten van Columbia Care LLC; een wietapotheek met vergunning in de staat New York.

Een groot klinisch onderzoek dus. En hoewel de uitkomst misschien niet verrast, is dit onderzoek zeker van belang.

“Hoewel er steeds meer interesse ontstaat in medicinale cannabis, is er een gebrek aan solide bewijs voor de voordelen, risico’s en patronen van het gebruik van marihuanaproducten in verschillende ziektesituaties”, zegt hoofdonderzoeker Arum Kim, assistent-professor Geneeskunde en Revalidatiegeneeskunde aan de NYU School of Medicine. “Dergelijke informatie is belangrijk voor het leveren van de beste zorg”.

THC biedt kankerpatiënten veel soelaas, zo blijkt maar weer eens uit deze studie. [Foto: Shutterstock/Zerbor]

Waardevolle informatie

De onderzoekers geven vooraf aan dat de verzamelde data geen rekening houdt met het type kanker van de patiënten. Ook is onbekend hoeveel mediwiet ze gebruikten tijdens de onderzoeksperiode. En of ze het gebruikten voor symptomen die geen verband hielden met de ziekte. Niettemin, waren de patronen van gebruik onder mensen met kanker overduidelijk verschillend van mensen zonder kanker.

Het onderzoek toonde met name aan dat mensen met kanker en mensen zonder kanker significant verschillende ratio’s THC en CBD gebruiken. De twee meest gebruikte cannabisproducten bevatten zowel THC als CBD. Eén van de twee producten bevat maar liefst 20 keer meer THC. En dat was het middel dat alle kankerpatiënten tijdens het onderzoek gebruikten.

Tijdens de twee jaar die de studie in beslag nam, ontdekte het onderzoeksteam bovendien dat alle patiënten (dus ook de mensen zonder kanker) hun THC-dosis met ongeveer 0,2 milligram per week verhoogden. En mensen met kanker gaven de voorkeur aan wietolie druppelen onder de tong ten opzichte van verdampen.

LEES OOK: Zo werkt verdampen – een gids voor beginners

“Onze studie levert waardevolle nieuwe informatie op over hoe mensen met kanker wiet gebruiken”, licht onderzoeker Benjamin Han toe. “Bij gebrek aan sterke klinische onderzoeksgegevens voor medicinale cannabis, biedt het identificeren van gebruikspatronen enig gevoel voor hoe artsen patiënten kunnen begeleiden. Met name bij vragen over het gebruik ervan en of het wel of niet zal helpen.”

De onderzoekers zijn nu van plan om meer gedetailleerde informatie te krijgen over hoe medicinale wiet de reactie van patiënten op kankertherapie beïnvloedt. En wat hun functionele status is tijdens verschillende stadia van de ziekte. Ook willen ze meer weten over de bijwerkingen van cannabis bij kanker. Bovendien zijn ze nieuwsgierig naar het effect van andere cannabinoïden.

Ten slotte

Dat THC goed werkt bij kankerpatiënten is op zich geen nieuws. En dat er een bepaalde mate van gewenning optreedt waardoor patiënten langzaam maar zeker iets meer nodig hebben, ook niet. Toch is dit een gewichtig onderzoeksresultaat omdat het een klinische studie betreft. Er is dus gebruikgemaakt van data afkomstig van patiënten, in plaats van muizen en ratten.

Dergelijke onderzoeksresultaten zijn bovendien belangrijk om de acceptatie van cannabis als medicijn verder te stuwen. Veel overheden – inclusief de onze – schermt met gebrek aan klinisch bewijs. Hoewel de praktijk aantoont dat mediwiet werkt, zien overheden graag dat wetenschappelijken instituten bewijs leveren. Dat bewijs komt in toenemende mate beschikbaar, en dat is goed nieuws.

[Openingsfoto: Shutterstock/william casey]