(advertenties)
(advertentie)
Cannabis tinctuur

Medicinale cannabis komt in vele vormen. Van gedroogde wiet tot wietolie en edibles. Een andere vorm is cannabis tinctuur. Dit op alcohol gebaseerde extract is niet heel gangbaar in Nederland, en dat is zonde. Een medicinaal cannabistinctuur is namelijk effectief en eenvoudig zelf te maken. Lees maar mee.

Alcohol is een oplosmiddel om waardevolle bestanddelen uit kruiden, planten en hars te krijgen. Nu denk je misschien: “Alcohol en wiet? Dat is toch geen medicinale combinatie?”. Maak je geen zorgen. Bij deze methode gaan de twee goed samen. Bovendien zijn tincturen gebruikelijk bij fytotherapie, ofwel plantgeneeskunde. En daar hoort cannabis natuurlijk ook bij.

Cannabis tincturen zijn dus op alcohol gebaseerde, vloeibare wietextracten. In de tijd dat wiet een gangbaar medicijn was – dus voordat de Verenigde Staten in de jaren ’30 het cannabisverbod afkondigde – waren tincturen zelfs een veelgebruikte vorm van cannabismedicatie. Het is bovendien een fijne manier om op een rookloze manier mediwiet te consumeren.

Cannabis tincturen gebruiken en doseren

Tincturen zijn vloeibaar en dus net als wietolie eenvoudig te doseren. Begin met een druppel onder de tong. Ben je tevreden met het effect? Dan ben je klaar. Probeer anders de volgende dag twee druppels en ga zo door totdat je een dosis vindt die werkt. Voer langzaam op totdat je een gewenste dosis hebt die jouw kwaal behandelt, maar die je niet (oncomfortabel) high maakt.

Volgens ‘The Herbal Medicine-Maker’s Handbook‘ zijn tincturen vele jaren houdbaar, mits ze op een koele, donkere plaats worden bewaard. Bovendien kan je zelf eenvoudig een cannabistinctuur maken. Tezamen betekent dit dat je in een keer een grote hoeveelheid kan maken en bewaren zodat je lange tijd over een goed medicijn beschikt dat je eenvoudig en nauwkeurig kan doseren.

Vergeleken met cannabis edibles zijn tincturen bovendien een caloriearm alternatief. Als je je tinctuur maakt met 190-proof alcohol (95 procent alcohol), kom je uit op ongeveer 7 calorieën per ml. Net als wietolie kan je tincturen onder de tong druppelen. Maar je kunt het tinctuur ook verwerken in allerlei soorten maaltijden en danken, zoals:

 • Smoothies en sappen
 • Ijs en sorbets
 • Soepen
 • Aardappelpuree en jus
 • Salade dressings

LEES OOK: Waarom moet je CBD-olie onder de tong druppelen?

Zo maak je een cannabis tinctuur

Nu je weet wat cannabistinctuur is, vraag je je waarschijnlijk af hoe je eraan komt. In Amerikaanse staten waar (medi)wiet legaal is worden tincturen gewoon verkocht. In Nederland zijn we nog niet zover.

Gelukkig kun je ze redelijk eenvoudig zelf maken. Daarvoor heb je geen laboratorium nodig of zelfs een volledig uitgeruste keuken. De minimale benodigdheden zijn een afsluitbare (hittebestendige) glazen pot, pure alcohol (90 procent of meer), een fijne zeef of koffiefilter, wiet en een druppelflesje. Hieronder geven we twee recepten.

Maak de wiet eerst heel fijn met bijvoorbeeld een grinder [Shutterstock/content_creator]

Traditionele methode

 • Maak je wiet fijn en decarboxyleer het.
 • Doe de wiet in een glazen pot en meng het met met de alcohol.
 • Houd een minimale verhouding aan van 1 gram wiet per 35 milliliter alcohol. Ervaren gebruikers hanteren 6 gram wiet per 35 milliliter alcohol. Maar is beter om eerste een minder krachtig tinctuur te maken om te kijken hoe het werkt en of het bevalt.
 • Sluit de pot en laat hem een paar weken staan. Schud één keer per dag.
 • Door de alcohol worden alle cannabinoïden uit het plantmateriaal gehaald. Vervolgens binden de cannabinoïden zich aan de alcohol.
 • Na een paar weken tot maximaal 2 maanden, kan je het plantmateriaal eruit filteren met een fijne zeef of koffiefilter.
 • Doe de vloeistof in het medicijnflesje met pipet.

LEES OOK: Wat is decarboxyleren?

Master Wu’s Green Dragon-recept

Een bijnaam voor cannabis tincturen is ‘green dragon’. Het recept van Master Wu verschilt van de traditionele methode, omdat het gebruik maakt van warmte om het extractie- en concentratieproces te versnellen. In tegenstelling tot de eerste methode ben je met dit recept in een avond klaar.

 • Decarboxyleer je fijn gemalen wiet.
 • Meng het in afsluitbare glazen (weck)pot met alcohol en schud het mengsel goed door elkaar.
 • Zet de pot 20 minuten in een heetwaterbad, ofwel een pan met heet water (75 graden Celsius). Zorg dat de pot open is zodat (een deel van) de alcohol kan verdampen.
 • Zeef het mengsel en bewaar het.

De voordelen van cannabistinctuur

Cannabis tincturen bieden een aantal voordelen ten opzichte van andere consumptiemethoden:

 • Het is een discrete manier van medicinale cannabis gebruiken. Je druppelt het waar je maar wilt onder je tong.
 • Het is eenvoudig te doseren. Zodra je weet hoe sterk het tinctuur is, kan je het gewenste aantal druppels gebruiken. Als je een voorraad hebt, weet je altijd hoeveel je nodig hebt voor het gewenste effect.
 • Het effect treedt snel op. Binnen 15 tot maximaal 45 minuten werkt het. Met edibles moet je meestal twee keer zo lang wachten.
 • Het is krachtig. Het effect piekt snel en houdt ook lang aan. Ideaal voor acute pijnbestrijding of bij spasmen door MS. Deze snelle en krachtige werking kan nauwelijks bereikt worden door te verdampen of roken. Alleen edibles kunnen het effect qua langdurige werking evenaren.

Heb jij al ervaring met cannabistinctuur? Deel die dan hieronder of bij het artikel op Facebook.

[Openingsfoto: Shutterstock/Tatevosian Yana]