(advertenties)
(advertentie)

Less is more, oftewel minder is meer. Dit gezegde lijkt ook zeker van toepassing te zijn bij cannabisgebruik voor medicinale doeleinden. Langzaamaan wordt steeds vaker de keuze gemaakt voor het microdoseren van mediwiet en dat is beslist niet zonder goede redenen…

LSD-ontdekker Albert Hofmann

De Zwitserse wetenschapper Albert Hofmann, toevallige ontdekker van lysergic acid diethylamide (LSD), sprak zijn geloof in microdosering al uit voor zijn dood in 2009. Hofmann zei dat het meest integrale gebied binnen de onderzoekswereld van diverse soorten drugs, microdoseren zou moeten zijn. Volgens Hofmann was dit een te weinig onderzocht fenomeen.

Het op deze wijze consumeren van onder andere medicinale cannabis kent grote therapeutische voordelen. Door het toepassen van microdoseren zal de gebruiker veel minder last hebben van de verschijnselen die grotere doseringen wiet met zich mee kunnen brengen.

Kleine doses medicinale cannabis

Bij het gebruik van 2,5 tot 5 mg medicinale cannabis spreken we van microdoseren. Bij deze dosering wordt door de meeste mensen die het op deze wijze gebruiken snel verlichting van de kwalen ervaren, zonder verder belemmerd te worden door bijvoorbeeld een psychoactieve werking.

Door te experimenteren is het voor iedereen mogelijk een geschikte dosis te vinden. Dr. Dustin Sulak, Reiki-genezer, arts en oprichter van Integr8 Health, is van mening dat 48 uur voldoende is om het endocannabinoïde-systeem te resetten.

Sulak maakt al sinds 2009 gebruik van de medicinale werking van cannabis en hij raadt zijn patiënten aan om voor het starten met microdoseren, 48 uur geheelonthouding toe te passen. “Ieder mens heeft zijn eigen ‘cannabisgrens’. Wanneer je hieronder kunt blijven zullen de gezondheidsvoordelen enkel toenemen. Wanneer je de grens systematisch overschrijdt nemen die voordelen af en ervaart iemand meer bijwerkingen”, zo zegt Dr. Sulak in een interview met Rolling Stone.

Gedurende de dag in heel kleine hoeveelheden medicinale wiet gebruiken levert het beste effect op… [foto: SageElyse/Shutterstock]

De doelgroepen

Kinderen, volwassenen, bejaarden en zelfs dieren kunnen microdoseren met medicinale cannabis. Ook bij recreatief gebruik kan het meerwaarde hebben om deze methode toe te passen bij een wietsoort met een hoog gehalte THC. Het kan de psychoactieve werking op deze manier wat dempen. Ook wordt wiet op deze manier meer geschikt voor het verbeteren van de emotionele balans, het stimuleren van creativiteit, het verlichten van pijn, het verhogen van spiritueel bewustzijn en het behandelen van vele medische aandoeningen.

Wanneer je cannabis in een microdoses gebruikt, kun je het gedurende de hele dag regelmatig en met kleine hoeveelheden consumeren. Hierdoor ontstaat er een stabiele en constante werking

Met microdoseren is cannabis dus aantrekkelijker voor een bredere doelgroep: mensen die nog niet eerder gebruik maakte van de geneeskrachtige werking van de plant, kunnen hiervan op deze manier optimaal profiteren. Maar ook voor anderen met ervaring met mediwiet kan het een betere uitwerking hebben.

Wanneer je cannabis in een microdoses gebruikt, kun je het gedurende de hele dag regelmatig en met kleine hoeveelheden consumeren. Hierdoor ontstaat er een stabiele en constante werking. Dit is de perfecte oplossing voor mensen die productief willen blijven bij het gebruik van mediwiet.

Manieren om te microdoseren

Aanvankelijk werd microdoseren door wetenschappers gebruikt als methode om medicijnen toe te dienen en de celrespons op specifieke chemicaliën aan te moedigen, zonder gelijk het ‘hele’ effect te creëren. Inmiddels wordt het ook door consumenten steeds vaker toegepast. Laten we daarom een paar manieren van cannabis-microdosering bekijken:

  • Roken: je neemt de cannabis tot je doormiddel van verbranding. Dit is echter wel een lastige manier om je dosering onder controle te houden. Je zult stapsgewijs per trekje moeten gaan ervaren wat het voor je doet, zonder in een keer te veel tot je te nemen.
  • Vaporizen: een gezonder alternatief voor roken is verdampen. Het is aan jou in welke hoeveelheden je het THC/CBD concentraat of de toppen in het apparaat stopt. Bovendien kun je bijna overal wel vapen en genieten van de (medicinale) werking van cannabis.
  • Edibles: cannabis in eetwaren en tincturen hebben de voorkeur van ouders die medicinale wiet toedienen aan hun kinderen. Het op deze wijze consumeren is eigenlijk een van de beste manieren om met cannabis te microdoseren, omdat de therapeutische effecten lang aanhouden. Wel duurt het langer voor het zijn werk doet, namelijk zo’n 1 à 2 uur. Door hier op in te spelen met de inname-momenten kan er toch optimaal geprofiteerd worden van de werking.
[openingsbeeld: Forance/Shutterstock]