(advertenties)
(advertentie)

Hennepzaadolie wordt steeds populairder, omdat het enorm veel gezondheidsvoordelen kent die door voortdurend onderzoek zijn bevestigd. In dit artikel bespreken we 12 van deze evidente gezondheidsvoordelen.

Olie met vetzuren, voedingsstoffen en vitamines

Hennepzaadolie wordt gewonnen uit de zaden van de hennepplant, de naam die wordt gegeven aan cannabisplanten die weinig tot geen THC bevatten. Men spreekt in dit verband ook wel over zogeheten industriële vezelhennep. De zaden worden koud geperst om een van de meest diverse en qua voedingswaarde sterkste oliën te produceren. Omdat de zaden afkomstig zijn van de hennepplant, kun je er zeker van zijn dat de hieruit geperste olie niet voor een high zal zorgen. 

Hennepzaden bevatten niet zoveel fytochemicaliën als de plant zelf, maar ze zitten boordevol met goede vetzuren, voedingsstoffen en waardevolle bioactieve vitamines en mineralen. De olie staat bekend als voedzaam; vanwege de algemene gezondheidsvoordelen en het is samengesteld uit gezonde vetzuren, eiwitten en koolhydraten. De vele positieve gezondheidseffecten van hennepzaadolie houden verband met de 3:1-verhouding van linolzuur (LA) en a-linoleenzuur (LNA), twee essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren die vooral ontzettend belangrijk zijn voor de gezondheid van ons hart.

Lees hieronder welke voordelen hennepzaadolie jouw lichaam te bieden heeft!

(1) De hormoonbalans

Hennepzaadolie bevat gamma-linolzuur (GLA), wat een goede verbinding van de hormonen stimuleert. Dit is zeer belangrijk aangezien hormonen bijdragen aan veel lichaamsfuncties. Extra inname van GLA kan de werking van onze hormonen verbeteren en de symptomen verminderen die verband houden met PMS, zoals:

  • Menstruatiekrampen
  • Gevoelige borsten, zwelling
  • Gevoelens van prikkelbaarheid en depressie

Het kan ook de hormoongezondheid verbeteren bij oudere vrouwen die door de menopauze gaan en symptomen zoals opvliegers, prikkelbaarheid en depressie verminderen.  Studies hebben aangetoond dat extra inname van het vetzuur GLA geen bijwerkingen veroorzaakt.

(2) Het bevordert de gezondheid van ons hart

Hennepzaadolie verbetert de gezondheid van ons hart op verschillende manieren. Het bevat hoge niveaus van de essentiële vetzuren omega-6 en omega-3 in de verhouding 3:1. Aangezien studies hebben aangetoond dat de verhouding nooit 4:1 mag overschrijden, is 3:1 een zeer goede verhouding als het gaat om onze gezondheid. Deze essentiële vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en dat draagt bij aan het voorkomen van hartaandoeningen.

Hennepzaadolie is ook een goede bron van gamma-linoleenzuur (GLA) en het is rijk aan het enzym lipase. Deze combinatie is perfect als het gaat om het verwijderen van plaquevorming uit de bloedvaten en celmembranen. Op die manier bevordert het de gezondheid van het hart en voorkomt het dus diverse hartaandoeningen. Daarnaast is bekend dat de GLA in hennepzaadolie ontstekingen vermindert, wat het type hartaandoening voorkomt dat meestal wordt veroorzaakt door een ontsteking.

Dan heb je nog het arginine in hennepzaadolie. Dit aminozuur draagt bij aan de aanmaak van salpeterzuur dat de bloedvaten ontspant en verwijdt. Hierdoor is hennepzaadolie in staat om onze bloeddruk te verlagen, wat ook weer hartaandoeningen kan helpen voorkomen.

(3) Het helpt bij het afvallen

GLA in hennepzaden kan het verlangen naar suiker verminderen en is daarnaast een natuurlijke eetlustremmer. Deze twee eigenschappen bieden ondersteuning bij het afvallen, omdat je minder calorieën binnenkrijgt. Daarnaast blijkt GLA te voorkomen dat het gewicht wat je kwijtraakt, weer terugkomt. 

Een studie toonde aan dat voorheen zwaarlijvige personen die een jaar lang GLA-supplementen gebruikten, minder in gewicht terug aankwamen na het stoppen met lijnen. Het is mogelijk dat omega-3 vetzuren in hennepzaadolie ook het gewichtsverlies bevorderen, maar dit moet nog worden bestudeerd.

(4) Hennepzaadolie hydrateert de huid en vermindert irritatie

Hennepzaadolie is weldadig voor de huid. Het is een geweldig middel om optimaal te hydrateren. Dit komt omdat het gemakkelijk door de huid wordt opgenomen en sterk bijdraagt aan de barrièrefunctie van de huid om vochtverlies te voorkomen. Hennepolie is rijk aan voedingsstoffen, essentiële vetzuren en antioxidanten, waardoor het een ideale olie is voor massages en genezende behandelingen. Na enige tijd kan de conditie van de huid zo enorm verbeteren.

Hennepzaadolie biedt ook andere voordelen, zoals:

  • Verlichting van acne
  • Het behandelen van kleine schaafwonden
  • Verlichten van psoriasis, dermatitis en eczeem
  • Het verlicht de jeukende huid
  • Het heeft een huid versterkende werking
  • De olie heeft hiernaast ook nog het vermogen om ondersteuning te bieden bij virale, schimmel- en bacteriële infecties van de huid

(5) Het versterkt het immuunsysteem

De essentiële vetzuren in hennepzaadolie zijn nodig voor het lichaam om endocannabinoïden te activeren. Deze hebben de functie om het immuunsysteem te versterken. Daarom is het verstandig om dagelijks hennepzaadolie te gebruiken als immuun-versterkend supplement.

(6) Het werkt als krachtige ontstekingsremmer en verlicht pijn ontstaan door artrose

Het gamma-linolzuur (GLA) in hennepzaadolie staat bekend om zijn vermogen om ontstekingen te bestrijden. Dit is goed nieuws voor mensen met artritis en andere ontstekingsziekten. Zo kregen mensen met multiple sclerose (een chronische ontstekingsstoornis in de hersenen en het ruggenmerg) die deelnamen aan een onderzoek hennepzaadolie en teunisbloemolie en hun symptomen verbeterden aanzienlijk. Wetenschappers zijn van mening dat het ook effectief kan zijn voor de behandeling van fibromyalgie.

(7) Het werkt pijnstillend

Veel mensen gebruiken hennepzaadolie als een vorm van natuurlijke pijnverlichting, omdat het zowel bij inwendig als uitwendig gebruik in staat is om pijn te verlichten. Wanneer je kijkt naar de ontstekingsremmende eigenschappen van hennepzaadolie, kun je je voorstellen dat het goed ingezet kan worden bij verwondingen, infecties of auto-immuunziekten die pijn veroorzaken. 

Subjectief bewijs suggereert dat hennepzaadolie een zachte pijnstillende massageolie is die na een training in de spieren kan worden gemasseerd, of op pijnlijke gewrichten aangebracht kan worden (door letsel, slijtage of ontsteking) om klachten te bestrijden/voorkomen. Hennepzaadolie kan een prachtig alternatief zijn voor mensen die geen reguliere pijnstillers willen gebruiken voor hun chronische pijnen.

(8) Het verbetert je hersenfunctie 

Hennepzaadolie bevat een laag gehalte aan cannabinoïden waarvan door onderzoek is vastgesteld dat het de angst verlicht bij mensen met een sociale angststoornis. Het is zeer waarschijnlijk dat de olie ook de symptomen van depressie zou kunnen verminderen. Van de essentiële vetzuren zoals omega-3 en omega-6 is al langer bekend dat ze het geheugen verbeteren en leeftijdsgerelateerde achteruitgang van de hersenfunctie voorkomen (dementie).

Een overzicht van een aantal onderzoeken suggereert dat CBD en andere componenten in hennepzaadolie mogelijk beschermend werken voor de hersenen en het zenuwstelsel. Zo heeft het het potentieel om de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer, multiple sclerose, neuropathische pijn, ADHD en convulsies bij kinderen te verlichten of te voorkomen.

(9) Een positieve invloed op de zwangerschap 

Vanwege de omega-3 vetzuren is hennepzaadolie voor zwangere vrouwen een geweldige aanvulling op het dagelijks menu. Een Amerikaanse studie wees uit dat een adequate inname van omega-3-vetzuren tijdens de zwangerschap cruciaal is, omdat het een van de belangrijkste bouwstenen is voor de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van de foetus. 

Het helpt ook perinatale depressie en vroeggeboorte te voorkomen en bevordert een gemakkelijkere geboorte en zou het zorgen voor een gezonde baby.

(10) Het kan diabetes voorkomen en behandelen

Diabetes blijkt verband te houden met een onevenwichtige inname van essentiële vetzuren. Omdat hennepzaadolie rijk is aan essentiële vetzuren, heeft het grote potentie als het gaat om de preventie en behandeling van diabetes. Uiteraard dien je bij een actieve vorm van diabetes altijd overleg te plegen met een behandelend arts. Deze kan samen met jou je dieet en bloedwaardes beoordelen.

(11) Het verbetert de spijsvertering

Onderzoek naar de effectiviteit van hennepzaadolie voor de spijsvertering is helaas niet beschikbaar. Het is echter door anekdotisch bewijs wel bekend dat het een gunstige invloed heeft op de spijsvertering bij mensen met darmaandoeningen. Dit heeft mogelijk te maken met de ontstekingsremmende eigenschappen die de olie heeft. Hierdoor zullen bij dagelijks gebruik de ontstekingen in het spijsverteringskanaal verminderen en sommige spijsverteringskanaal problemen zoals inflammatoire darmaandoeningen verlicht worden.

Ten slotte helpen de vetzuren de goede microben in de darmflora te bevorderen, wat de spijsvertering en het immuunsysteem verbetert. Op al deze manieren helpt hennepzaadolie – bij zowel gezonde als zieke mensen – de algehele spijsvertering te verbeteren.

(12) Het verbetert de haargroei

Het is bekend dat de essentiële vetzuren in hennepzaadolie glans aan het haar geven, zorgen voor een goede hydratatie, de haargroei bevorderen, broze haarlokken versterken en het haar helpen dikker te worden. Subjectief bewijs suggereert dat het aanbrengen van de olie op de hoofdhuid verschillende huidproblemen, waaronder droogheid, jeuk en roos kan verminderen en mogelijk psoriasis op de hoofdhuid verlicht of zelfs laat verdwijnen.

Hennepzaadolie is een onmisbaar supplement

Hennepzaadolie is zo ongeveer overal verkrijgbaar. Natuurlijk zit er een verschil van kwaliteit in die van de Appie of een goede reformwinkel. Wanneer je besluit de olie te gaan gebruiken, koop dan altijd de koudgeperste variant en het liefst biologisch. Deze bevat namelijk al zijn gezonde stoffen nog.

Hennepzaadolie is gemakkelijk te verwerken in de keuken, maar is niet geschikt om in te bakken. Bij verhitting verliest het namelijk zijn voedingswaarde, waardoor je daarmee aan je (gezonde) doel voorbij gaat. De olie heeft een heerlijke smaak, waardoor deze zeer geschikt is om door de salade te roeren, of aan een ander gerecht toe te voegen ná bereiding.

Ook is een flesje van deze olie in de badkamer nooit weg. Het smeert heerlijk uit over het gezicht en je lichaam. Ook kun je er een beetje van in een babybadje doen, of je baby of kindje er na een bad of douche mee insmeren. Ook hun huidje wordt hierdoor maximaal beschermd tegen alle invloeden van buitenaf…

[openingsfoto:  Tinnakorn jorruang/Shutterstock, illustratie:  Sunnydream/Shutterstock]