(advertenties)
(advertentie)

Wie denkt er nooit over na: hoe lang blijft cannabis in ons systeem en hoe krijgen we het er weer snel uit als dat nodig is? Zeker met het oog op de speekseltest die bij een verkeerscontrole kan worden afgenomen. In de VS gaan ze nog een stukje verder en worden drugstests zelfs op de werkvloer afgenomen. Gelukkig is dat hier niet het geval, maar je kunt maar beter goed voorbereid zijn. 

Het behoeft natuurlijk geen betoog dat het verschil tussen slagen en falen van een drugstest grote gevolgen kan hebben. Zoals we weten vervagen de effecten van cannabis vaak snel. Dit is een kwestie van uren. Na consumptie kan cannabis echter nog wekenlang in je lichaam worden teruggevonden. Soms zelfs langer. Hoe lang wiet in je systeem kan worden teruggevonden, hangt van verschillende factoren af, zoals:

 • Leeftijd
 • Geslacht
 • Metabolisme
 • Body Mass Index (BMI)
 • Hoe vaak je wiet consumeert

De interactie van cannabis met je lichaam

Misschien begin je net met cannabisconsumptie en ben je nieuwsgierig naar hoelang het in je lijf blijft. Het is dan goed om te begrijpen hoe wiet met het lichaam interacteert. Net zoals het goed is om te weten hoe je je systeem kunt ‘cleanen’ op basis van hoe lang de cannabis in verschillende delen van het lichaam wordt gedetecteerd. Voor sommigen, bijvoorbeeld dus in de VS, is deze informatie van onschatbare waarde. Duizenden cannabisgebruikers vrezen daar namelijk dagelijks een willekeurige drugstest en zijn naarstig op zoek naar een oplossing om deze met vlag en wimpel te doorstaan. 

Hoelang blijft THC in je systeem?

Tetrahydrocannabinol, ook wel THC genoemd, is het ingrediënt in cannabis dat verantwoordelijk is voor de psychoactieve effecten van de plant. Met andere woorden, het is de verbinding die de high veroorzaakt. Als we het hebben over de vraag hoelang het duurt voordat wiet je systeem verlaat, kijken we naar THC. In een losjes wetenschappelijke zin, willen we weten hoe lang THC-metabolieten in vetweefsel ‘rondhangen’.

Bij het roken van wiet komt THC vrijwel onmiddellijk in je systeem. Als het echter oraal wordt ingenomen, dus wordt gegeten, duurt het proces iets langer – minstens 20 minuten. Welke optie je ook kiest, het resultaat zal hetzelfde zijn. Je lichaam zal de psychoactieve stoffen snel metaboliseren. Daarom blijven we slechts enkele uren high, en niet wekenlang.

THC kan heel lang achterblijven in je lichaam, ook al is het psychoactieve/medicinale effect al lang en breed uitgewerkt… [foto: Anan Kaewkhammul/Shutterstock]

THC verlaat het bloed relatief snel

Omdat THC relatief snel wordt afgebroken en omgezet in moleculen die bekend staan als metabolieten, is het tamelijk kort in het bloed aantoonbaar. Dit is natuurlijk goed nieuws voor degenen die een hematologische screening moeten ondergaan, of voor degenen die zich afvragen hoe ze hun systeem in één dag kunt reinigen.

Als de lever THC afbreekt, worden minstens 80 verschillende metabolieten gevormd, waaronder THC-COOH. Dit is de metaboliet waarop in drugtests voornamelijk wordt gescreend. De vraag hoelang THC in je systeem blijft, is een complex thema met een aantal factoren die van invloed zijn. 

Resultaten kunnen verschillen!

De waarheid is dat de tijd die THC in je systeem blijft rondwaren, van persoon tot persoon verschilt. Om de verwarring nog groter te maken, zijn er ook nog eens duizenden verschillende soorten cannabis op de markt verkrijgbaar, met elk verschillende cannabinoïdenprofielen en verschillende THC-levels.

Wat de chemie betreft, is THC oplosbaar in vet. Dit betekent dat het molecuul zich in het vetweefsel van het lichaam nestelt. Als gevolg hiervan worden THC en zijn metabolieten gemakkelijker opgeslagen bij mensen met meer lichaamsvet dan bij mensen die mager zijn. Om het een beetje grof te zeggen, hoe dikker je bent, hoe langer wiet in je lijf blijft.

Dit is jammer voor mensen met op handen zijnde drugstests, omdat THC het langzaamst wordt geëlimineerd als het in vetweefsel wordt opgeslagen. Het kan dagen, weken of zelfs maanden aanwezig zijn, afhankelijk van hoeveel wiet er is geconsumeerd. Het verschil tussen occasionele en frequente gebruikers kan eveneens enorm zijn. Frequente gebruikers zullen THC-metabolieten veel langer in hun vetweefsel behouden dan incidentele gebruikers. 

Hoelang duurt het voordat THC-COOH het lichaam verlaat?

Gemiddeld duurt het ongeveer vier dagen voordat THC-COOH het lichaam verlaat. In een studie van een paar jaar geleden met 52 proefpersonen, bleek dat er gemiddeld 4,9 dagen nodig was om THC volledig uit het systeem te verwijderen. Het duurde echter tot 18 dagen voordat THC-COOH (de sporenmetaboliet) uit sommige urinemonsters van de proefpersoon was geëlimineerd. In een afzonderlijke studie werd gevonden dat THC 48 tot 72 uur in het systeem van niet-frequente gebruikers bleef, terwijl detecteerbare hoeveelheden overal van 9 tot 12 dagen na THC-blootstelling werden waargenomen bij frequentere gebruikers.

Hoelang blijft wiet in je urine?

Maar hoelang blijft wiet in je urine navolgbaar? Met andere woorden, als mensen dingen vragen als ‘hoe je je systeem efficiënt kunt doorspoelen’, willen ze eigenlijk weten hoe je urine moet reinigen tot het punt waarop THC-metabolieten niet langer kunnen worden gedetecteerd. Testen op drugs is immers een vrij standaard protocol bij bedrijven over de hele wereld. Veel (Amerikaanse) werkgevers eisen dat hun werknemers een test ondergaan waaruit de afwezigheid van drugs blijkt. 

Afgezien van bloed- en speekseltests, is urineonderzoek een van de meest effectieve manieren om een persoon te screenen op cannabisgebruik. Dit is duidelijk de reden waarom een van de meest gezochte termen online is ‘hoe je je urine moet cleanen’. Urinetesten zijn de goedkoopste methode voor het testen van drugs en hebben een van de langste detectieperiodes. Daarom is het essentieel dat je weet hoe lang wiet na consumptie in je urine kan worden gedetecteerd.

THC-COOH versus THC: wat is het verschil?

De meeste drugstests die voor wiet worden gebruikt, inclusief urinetests, testen op de aanwezigheid van THC-COOH in plaats van THC. Zoals we hierboven hebben uitgelegd, is THC-COOH een metaboliet die wordt gevormd wanneer de lever de actieve THC-verbinding afbreekt. Als deze metaboliet in de urine aanwezig is, betekent dit dat het lichaam recentelijk THC heeft verwerkt.

Hoe lang THC in je urine verschijnt, hangt af van hoe vaak je cannabis consumeert. Hoe meer wiet je gebruikt, hoe langer het detecteerbaar is. Uiteindelijk bepaalt de gebruiksfrequentie de methode(s) waarvoor je kunt kiezen je lijf op te schonen van wiet.

In het algemeen kunnen we stellen dat cannabis zo lang in je urine blijft: 

 • Bij eenmalig gebruik (d.w.z. eenmaal in een periode van 30 dagen): tot 8 dagen
 • Bij regelmatig gebruik (d.w.z. 4-6 keer over een periode van 30 dagen): tot 15 dagen
 • Bij frequent gebruik (d.w.z. 10-15 keer over een periode van 30 dagen): tot 30 dagen
 • Bij zwaar gebruik (: d.w.z. 20+ keer in een periode van 30 dagen): tot 45-77 dagen

Hoe te slagen voor een urinetest

Op basis van bovenstaande informatie kunnen we ons voorstellen dat je je wel wat zorgen maakt als je een regelmatige of zware cannabisroker bent en binnenkort een drugstest moet doen. Eén tot drie maanden is een lange tijd om niet te blowen. Helaas is er geen onfeilbare manier om het systeem te verslaan zodat geen sporen van THC in je urine zichtbaar blijven. Voor het specifieke doel van het reinigen van je urine om sporen van drugs (d.w.z. detecteerbare THC-metabolieten) te verwijderen, kun je proberen grote hoeveelheden water te drinken om je urine te verdunnen, maar dit is zelden effectief. Houd er ook rekening mee dat als je urine te verdund is, je het risico loopt je drugsscreening ongeldig te maken.

Fruitpectine

Een van de meest gebruikte methoden om een urinetest te doorstaan (een favoriet onder de meest wanhopige consumenten) is de fruitpectinemethode. Fruitpectine is een zetmeel dat is afgeleid van de celwanden van producten. Het wordt vaak in jam en conserven gevonden. De fruitpectine wordt met een elektrolytdrank (zoals Gatorade) gemengd en vervolgens ten minste twee uur voorafgaand aan een urinetest geconsumeerd. Indien mogelijk ook al een dag of twee ervoor. Na het drinken van het Gatorade/pectine-mengsel, moet je daarna een fles of twee water en wat B-vitamines nuttigen. De theorie achter de fruitpectinemethode is dat het ervoor zorgt dat THC het lichaam verlaat via de darmen en niet via de urine, zoals gewoonlijk.

Detox-methoden werken niet 100% van de tijd. Hun effectiviteit hangt grotendeels af van de hoeveelheid wiet die je dagelijks consumeert.

Geen garanties…

Hoewel bovenstaande methoden je kunnen helpen slagen voor je urinetest, is geen enkele gegarandeerd 100% effectief. Zelfs als je alle aanwijzingen naar de letter volgt, kan het zijn dat je uiteindelijk toch voor je test zakt. Bovendien kunnen sommige detoxen je zelfs ziek maken, gezien de aanwezigheid van verbindingen waar je lichaam misschien niet aan gewend is. Als je weet dat er een drugstest aanstaande is, kun je het beste je cannabisconsumptie verlagen in plaats van te vertrouwen op een van de bovenstaande trucs.

In Nederland zijn (verplichte) drugstesten op het werk gelukkig uitzonderlijk, maar met de beruchte speekseltest in het verkeer kan je ook in de problemen geraken als cannabis consument/patiënt… [foto: Image Point Fr/Shutterstock]

Hoelang duurt het voordat cannabis uit je systeem is?

Ten slotte komen we bij de eigenlijke vraag ‘hoelang duurt het voordat wiet je systeem verlaat’. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de tijd dat cannabis in het lichaam blijft, wordt beïnvloed door drie belangrijke factoren:

 • Hoeveel iemand rookt
 • Hoe vaak iemand rookt
 • Hoe lang iemand rookt

Bij de meeste mensen blijft cannabis tussen 10 dagen en een maand in ‘detecteerbare hoeveelheden’ in het lichaam aanwezig. Maar zoals we hebben vermeld, kan (en zal) de tijdsduur drastisch variëren. Personen die als ‘gewone rokers’ worden beschouwd, hebben tot 45 dagen na hun laatste gebruik drugstests ondergaan die een positief resultaat gaven. Evenzo hebben zware rokers positieve tests gemeld tot 90 dagen na volledige onthouding.

Hier zijn een paar factoren die van invloed kunnen zijn op hoelang het duurt voordat cannabis je systeem verlaat:

 • Lichaamsvetgehalte – De chemische verbindingen die verantwoordelijk zijn voor de effecten van wiet op de hersenen, worden opgeslagen in vetcellen. Dus hoe hoger je percentage lichaamsvet, hoe langer cannabis in je systeem aanwezig zal zijn.
 • Metabolisme – Het metabolisme van een persoon is van invloed op de snelheid waarmee zijn lichaam cannabis kan elimineren. Het heeft ook invloed op het lichaamsvetgehalte, wat de detectie van cannabinoïden verder beïnvloedt.
 • Sterkte van de wiet – Verschillende cannabissoorten hebben verschillende sterkteniveaus; hoe sterker de soort, hoe hoger de concentratie THC.  Dit kan ertoe leiden dat er meer cannabinoïden in je lichaam achterblijven, waardoor het langer kan duren voordat deze zijn geëlimineerd.

Hoelang blijft THC in je speeksel?

Voor iedereen wil weten hoelang blijft wiet in het speeksel blijft, moet je eerst bepalen hoelang de THC aanwezig is. Normaal gesproken, is THC het minst mogelijk detecteerbaar in speeksel. Dit is natuurlijk geweldig nieuws voor iedereen die een drugstest ondergaat door middel van het testen van het speeksel. Toevallig is dit ook een populaire methode die door de verkeerspolitie wordt gebruikt om bestuurders te testen op mogelijke overtredingen van het rijden onder invloed van drugs.

THC-metabolieten kunnen ongeveer een uur na het roken in speeksel worden gedetecteerd en kunnen tot 24 uur in je speeksel blijven. Dit geldt zelfs voor slechts een enkele rooksessie. Voor regelmatige rokers kan het aantal meer dan 72 uur zijn. Zware rokers wordt geadviseerd om ten minste een week te wachten voordat ze een speekseltest doen, omdat bekend is dat THC zich na verloop van tijd in de speekselklieren ophoopt.

LEES OOKDrie jaar na belofte Stef Blok nog geen oplossing voor speekseltest bij mediwiet patiënten

Hoelang blijft wiet in je haar?

Haar is vaak een grote zorg als het gaat om de tijd die wiet in je systeem blijft hangen. Er wordt zelfs aangenomen dat cannabis het langste detectievenster in haar heeft. In feite is de haardrugstest ontwikkeld om langdurige gebruikers te identificeren in plaats van eenmalige of onregelmatige gebruikers. Bij standaard haartests wordt doorgaans gezocht naar medicijnen in het systeem gedurende de afgelopen 90 dagen.

Over het algemeen kunnen cannabismetabolieten tot zeven dagen na consumptie van wiet in het haar worden gedetecteerd. Net als bij andere wiettestmethoden, zoeken haarfollikeltests echter naar de aanwezigheid van het THC-bijproduct dat bekend staat als THC-COOH, in plaats van naar THC zelf.

Het is ook interessant om op te merken dat nieuwe gebruikers en niet-frequente gebruikers van wiet veel minder snel positief testen op wiet door een haarzakjestest, omdat er een behoorlijke hoeveelheid consumptie nodig is voordat cannabismetabolieten het haarzakjesweefsel bereiken.

Hoelang blijft wiet in je bloed?

Ook om deze vraag te beantwoorden, moeten we naar het THC-element en zijn metabolieten kijken. Bloedonderzoek voor cannabisgebruik is geen veelgebruikte methode, maar het is nog steeds belangrijk om te begrijpen voor degenen die weten dat ze deze specifieke screening moeten ondergaan.

Het goede nieuws is dat cannabinoïden de voorkeur geven aan mooie, vette delen van het lichaam in plaats van aan de bloedbaan. Met andere woorden, THC en de metabolieten blijven niet lang in het bloed. Gebruikers die voor het eerst of niet vaak blowen, kunnen verwachten dat THC tot 24 uur na het nuttigen van wiet in het bloed te zien is. Bij frequentere gebruikers kan het drie dagen aangetoond worden.

Al met al hoef je je niet al te veel zorgen te maken over het gebruik van cannabis als je een bloedonderzoek moet ondergaan. Zoals we al zeiden, zijn bloedonderzoeken voor cannabisgebruik niet erg gebruikelijk. Zolang je van tevoren genoeg tijd hebt gehad om je voor te bereiden op de screening, zou het goed moeten komen.

Drugstests: geen garantie dat je met vlag en wimpel slaagt

Hoewel dit artikel inzicht en richtlijnen heeft gegeven die hopelijk de meeste van je vragen hebben beantwoord over hoelang wiet in je systeem blijft, is het moeilijk om een exact antwoord te geven. Zoals we hebben gezien, is er een aantal factoren dat het resultaat kan beïnvloeden, waarvan de meest voor de hand liggende de gebruiksfrequentie is.

THC kan tussen de 8 en 77 dagen in urine worden aangetroffen. Foto: Shidlovski, Shutterstock

Als je een beginner bent of een sporadisch blower, hoef je je niet te veel zorgen te maken, aangezien de periode dat wiet in je lijf blijft niet zo lang is. We weten dat het type drugstest dat je ondergaat een grote invloed heeft op het al dan niet positief testen. Een urinetest zal bijvoorbeeld voor een langere periode wiet in je systeem aantonen dan een bloedtest. Als je je ernstig zorgen maakt, (en/of de gedachte aan drugstesten je beangstigt, kunt je het beste je consumptie uitstellen. Of minimaliseer in ieder geval voorlopig je inname van wiet. Het is immers onmogelijk om precies te weten hoe lang wiet in je systeem zal verschijnen.

En tot slot is het belangrijk op te merken dat dit artikel alleen is samengesteld als algemene richtlijn. Het is geenszins 100% wetenschappelijk nauwkeurig, en is zeker geen garantie dat je een drugstest met vlag en wimpel zult doorstaan. Zélfs als je bovenstaande aanbevelingen opvolgt. Houd er rekening mee dat de biochemie van iedereen anders is en dat de resultaten dus van persoon tot persoon zullen verschillen.

Als je verwacht om in de nabije toekomst om een belangrijke reden op drugs te worden getest, kun je het beste enkele weken tot maanden voor de test niet blowen. De gevolgen van een positieve drugstest kunnen immers behoorlijk schadelijk zijn.

LEES OOKStudie: ‘Orale meting THC-intoxicatieniveau onmogelijk’

[openingsbeeld:  Smarteless/Shutterstock]