(advertenties)
(advertentie)

Medicinale cannabis komt in vele verschillende vormen, en één van die vormen is als extract verwerkt in een olie of vet. Olijfolie wordt hierbij vaak gebruikt om het extract mee te verdunnen, en vaak wordt boter gebruikt als ermee gekookt moet worden. Kokosolie is echter bij uitstek een geschikte drager voor cannabinoïden, en dat is niet voor niets.

Op Mediwietsite zijn veel artikelen te vinden over maken van wietolie met kokosvet. Dat komt omdat het een relatief eenvoudig proces is. Andere methodes om mediwiet-extracties te maken vereisen licht ontvlambare oplosmiddelen zoals alcohol maar kokosolie niet. Een wietextract maken met kokosolie is daardoor makkelijk en veilig.
Daarnaast heeft kokosolie van zichzelf al veel gezonde eigenschappen. Combineer die met cannabinoïden uit wiet en je hebt een supergezond middel dat je op veel verschillende manieren kan gebruiken.

Kokosolie?

Kokosolie bestaat uit verzadigde vetten en die hebben de naam ongezond te zijn. In veel gevallen is dat ook zo, maar niet altijd. De volledig plantaardige olie uit kokosnoten is juist heel gezond. Het zit namelijk vol met allerlei essentiële vetzuren die ons lichaam goed kan gebruiken. Ze dragen bij aan het transport van vitamines door het lichaam, en tot slot is kokosolie ook een goede brandstof die veel en langdurig energie geeft.

Het is wel belangrijk dat je biologische kokosolie gebruikt. Sommige fabrikanten vermengen de olie tijdens het persen namelijk met chemicaliën om de gewenste geur, kleur en smaak te krijgen, en om het extractieproces te versnellen. Kies daarom voor een biologisch merk.

Kokosolie komt uit het vruchtvlees van kokosnoten [Shutterstock/ Nonnakrit]

Gezonde vetzuren

Hoe komt het nou dat kokosolie zo gezond is? Ten eerste bevat het veel laurinezuur. Hiervan is aangetoond dat het schadelijke bacteriën, virussen en schimmels doodt. Bovendien werkt het ontstekingsremmend, en daarom is kokosolie ook zo goed voor de huid.
Een ander zuur in kokosolie is octaanzuur (caprylzuur). Deze stof kan je afweer tegen schimmels en gisten versterken en het heeft een gunstige werking op de stofwisseling. Daarnaast heeft het een antibacteriële werking, net als laurinezuur.

De vetzuren in kokosolie transporteren vitamines door het lichaam. Vooral vitamine E wordt goed opgenomen door kokosolie. Vitamine E is een antioxidant en heeft een erg positieve werking op huid en haar. De vetzuren in kokosolie nemen ook je hongergevoel weg waardoor je vanzelf minder behoefte hebt aan (te veel) eten. Kokosolie biedt dus ook een goede ondersteuning als je wilt afvallen.

Ten slotte suggereert een onderzoek uit 2008 dat de vetzuren in kokosolie de hersenfunctie van Alzheimer patiënten (en vermoedelijk ook voor niet-Alzheimer patiënten) verbetert.

THC oplosbaar in vet

Voordat we ingaan op de voordelen van kokosolie in combinatie met wiet, is het goed om te weten dat THC en veel andere cannabinoïden oplosbaar zijn in vet. En gezonde vetten zoals die in kokosolie worden heel goed opgenomen door het lichaam. Indien er dus voldoende kokosolie aanwezig is voor alle cannabinoïden om aan te binden, maak je optimaal gebruik van alle werkzame stoffen in wiet.

Cannabinoïden zijn echter nauwelijks tot niet oplosbaar in water. Wil je dus wietthee drinken? Doe dan altijd iets vettigs in het kokende water (een klontje kokosolie bijvoorbeeld) en laat de wiet vervolgens een tijdje trekken. Op deze manier komen de werkzame stoffen los uit de wiet en hechten ze zich aan het vet.

Door wiet met kokosvet te mengen ontstaat een hele heilzame olie. [Shutterstock/Lifestyle discover]

Gouden combinatie

Onderzoek toont aan dat het type verzadigde vetzuren in kokosolie in staat is om het risico op hart- en bloedvaten te verminderen. Dat komt omdat de vetzuren op een bepaalde manier zijn opgebouwd. De wetenschap en voedingsleer noemt ze Medium Chain Triglyceride (MCT) ofwel middellange keten vetzuren. En een eigenschap van deze vetzuren is dat ze het slechte cholesterol tegengaan. Cannabis lijkt ook een positieve invloed te hebben op het cholesterol. En van CBD is ooit aangetoond dat het aderverkalking tegengaat.

Een andere plek waar cannabis en kokosolie samenkomen is het ontstekingsremmende gebied. Cannabis wordt al duizenden jaren gebruikt als ontstekingsremmer. Reuma is daarbij een belangrijk voorbeeld. Kokosolie heeft, niet verwonderlijk, ook ontstekingsremmende eigenschappen. Bovendien kan het bij uitwendig gebruik lichte zwelling en irritaties van kleine verwondingen verminderen.

Ook de antioxiderende eigenschappen van kokosolie creëren een synergie met cannabis. Dit uit zich vooral in het verbeteren van ons cognitieve welzijn. Met andere woorden: de combinatie is gezond voor de hersenen. Cannabis staat er bijvoorbeeld om bekend heilzaam te zijn bij de ziekte van Alzheimer. En zoals we eerder al lazen is kokosolie dat ook.

Zoals we net al opmerkten, neemt het lichaam de heilzame stoffen in cannabis ook beter op als ze zijn opgenomen in vet. Hierdoor neemt de effectiviteit toe en dat is handig als je het effect wil intensiveren, zoals bij pijn. Kokosolie heeft daarbij ook nog eens een dubbele toepassing: je kan het oraal innemen en je kan het op de plek smeren waar je pijn hebt.

Kokosolie met wiet doseren

Dat ons lichaam cannabinoïden beter opneemt in vet heeft ook een keerzijde. Als je mediwiet inneemt als eetwaar of als olie, zet de lever grotere hoeveelheden THC om naar het psychoactieve 11-hydroxy-THC. Dit proces duurt langer dan wanneer je cannabis rookt of verdampt. Maar daardoor zal het effect dus ook later merkbaar zijn.

Het duurt dus langer voordat de olie werkt ten opzichte van roken of verdampen, maar het effect zal wel krachtiger zijn. Ook de psychoactieve ervaring die kan optreden kan heftiger uitpakken dan misschien wenselijk is.

Dit hoeft helemaal geen probleem te zijn, zolang je maar goed doseert. Begin altijd met een hele kleine dosis en wacht een paar uur voordat je meer neemt. Het kan namelijk tot wel twee uur duren voordat effecten merkbaar worden en vier uur voordat de piek is bereikt.

Als je hier rekening mee houdt, heb je met kokosolie en wiet een krachtig medicijn in handen voor tal van aandoeningen, plus nog een aantal bonus-voordelen.

Wil je leren hoe je zelf medicinale wietkokosolie maakt? Lees dan ook de artikelen hieronder.

Wietpuree – Mitsz’ recept voor helende cannabis-kokosolie

Video – Zo maak je medicinale cannabisolie met kokosvet

Maak zelf cannabis-capsules met kokosvet – makkelijk doseerbaar

Zo maak je zelf cannabis-kokosolie

Wietextract van kokosvet: eten, drinken, smeren of in capsules

[Openingsbeeld: Shutterstock/Alena A]