(advertenties)
(advertentie)
Een van de beste manieren om cannabis medicinaal te gebruiken is in combinatie met kokosvet. Het is op die manier erg veelzijdig maar moeilijk te doseren. Door zelf capsules te maken met eenzelfde hoeveelheid cannabis-kokosolie in elke capsule, weet je exact welk effect je kunt verwachten.

Cannabis-kokosolie

Door de aanwezigheid van gezonde vetzuren in plaats van onverzadigde vetten, is kokosolie een beter alternatief op andere vetten die veel gebruikt worden om de werkzame stoffen (cannabinoïden) uit cannabis aan te binden. En zoals velen weten binden cannabinoïden zich alleen aan vet, dus is bij het maken of aanlengen van een extract belangrijk hier rekening mee te houden voor het beste effect. Het eten van een rauwe top wiet, of cannabis zónder vet in een capsule nemen zal dan ook weinig zin hebben.

Rauwe wiet in een capsule duwen heb je weinig aan. Voor het beste effect zullen de werkzame stoffen eerst aan een vet moeten worden gebonden. [Foto: shutterstock/nokturn]

De wietolie op basis van kokosvet maak je gemakkelijk zelf met wat huis-, tuin- en keukengerei. We gaan het niet in detail uitleggen, dat deden we namelijk al eerder. Simpel gezegd is het een kwestie van het langere tijd verwarmen (lage temperatuur) van vermalen cannabis in kokosolie met water. Vervolgens filter je al het plantmateriaal uit je mengsel, laat je het afkoelen en scheid je het vet van het eventueel overgebleven water.

Moeilijk doseerbaar

Kokosvet is een goede oplossing voor een veelzijdig en veilig te produceren cannabisextract. Je kunt het middel smeren op je huid, door een bak thee roeren, ermee koken of ‘gewoon zo’ innemen. Maar het is wel moeilijk om het spul te doseren. Omdat het koud een solide vorm heeft en pas bij kamertemperatuur vloeibaar wordt, is het niet zo makkelijk te druppelen als de welbekende wietolie.

Cannabis-kokosolie is moeilijker te druppelen dan de welbekende verdunde wietolie. [Foto: shutterstock/Steve Photography]

Cannabis-capsules

Om dat probleem op te lossen kun je ervoor kiezen je cannabis-kokosolie in capsules te bewaren. Door deze allemaal af te vullen met dezelfde hoeveelheid cannabisolie, weet je precies welk effect je kunt verwachten. Op die manier wordt het makkelijker om naar je behoefte op een specifiek moment, nauwkeurig te doseren.

Zelf cannabis-capsules maken

Het is niet moeilijk, je moet er alleen even de tijd én de juiste spullen voor hebben. Om te beginnen is het handig om de capsules niet handmatig te moeten sluiten. Daarvoor kun je gelukkig een handig apparaatje kopen, bijvoorbeeld bij Dutch-Smart voor maar 20,50 euro. Daarmee druk je in één keer 24 capsules dicht, wel zo effectief.

Uiteraard heb je ook capsules nodig om te vullen. Wij raden aan de grootste maat te nemen, ’00’. Die zijn goed voor 650mg oftewel 0,65ml aan kokosolie. Bij Dutch-Smart kosten deze 6 euro voor 100 van de gelatine-versie, of 7 euro voor de vegetarische capsules.

De ’00’-capsules zijn goed voor 0,65 ml vloeistof.

Deze afvullen doe je het beste wanneer de cannabis-kokosolie wat is opgewarmd. Als deze vloeibaar is kun je het makkelijk in een injectiespuit opzuigen en daarmee zorgvuldig de capsules vullen. Denk erom dat ze allemaal even vol zijn, alleen dán weet je precies wat je inneemt.

Gebruik en dosering

Hoe sterk de capsules worden hangt af van een aantal factoren. Om te beginnen de gebruikte wietsoort en de verhouding tussen de hoeveelheid gebruikte kokosolie en cannabis. Als we uitgaan van ons recept voor cannabis-kokosolie gebruiken we 50gr. cannabis op 250ml kokosvet. En nu wordt het even ingewikkeld.

Laten we uitgaan van een gemiddelde van 15 procent THC in de gebruikte wiet. Dat is van 50 gram 7500mg aan totaal werkzame stoffen. Dat wordt vermengd met 250ml kokosolie, wat betekent dat er (7500 / 250 = 30) per mililiter 30mg THC zit. Per capsule van (iets minder dan helemaal vol) 0,5ml is dat dus ongeveer 15mg THC.

Voor doorgewinterde gebruikers zal dat geen schokkende hoeveelheid zijn. Toch raden wij aan om voorzichtig te doseren. Kokosvet is een erg goede geleider die je het effect van de gebruikte cannabis maximaal laat benutten. Neem er dus even een dagje voor, neem een capsule in en houd de komende vier tot vijf uur in de gaten wat het met je doet. Vanaf dat moment weet je het effect van elke capsule en kun je er zoveel nemen als je nodig vindt.

Is je capsule toch te sterk? Neem dan kleinere capsules, meer kokosvet voor dezelfde hoeveelheid wiet of vul de capsules met een kleinere hoeveelheid van het mengsel.

[Openingsfoto: shutterstock/Fecundap stock]