(advertenties)
(advertentie)

Om medicinale wiet binnen te krijgen hoef je het tegenwoordig echt niet meer te roken. Eetbare cannabisproducten zoals koekjes, honing, een wiettosti of thee behoren ook tot de mogelijkheden. Velen vinden  zulke cannabis edibles echter te veel naar wiet smaken, maar dat kun je gelukkig eenvoudig voorkomen. 

Er zijn vandaag de dag veel verschillende manieren om medicinale wiet in te nemen. Wietolie wordt veel gebruikt maar ook het roken van een joint is nog steeds populair. In opkomst is verdampen; een veel gezonder alternatief voor roken. Ook kan je kiezen om wiet te verwerken in eten; de zogenoemde edibles. Dit geeft een goed en langdurig effect, en dat is erg fijn als je een paar uur van de medicinale werking wil profiteren.

LEES OOK: Mediwiet en edibles • de voor- en nadelen op een rij

Er is wel één maar en dat is de smaak. Veel mensen genieten namelijk niet echt van de smaak van wiet. En die smaak kan best overheersend zijn in edibles. Gelukkig zijn er eenvoudige trucjes om de overheersende smaak van wiet naar de achtergrond te verdrijven. We geven er zes.

#1: Gebruik meer olie

Een hele krachtige wietolie of -boter zal een extra krachtige smaak geven als je het gebruikt om edibles te maken. Door potente wietolie te verdunnen met (extra) olijfolie, krijg je een veel betere smaak. Uiteraard wordt de edible hier wel wat minder potent van, en moet je de dosis wellicht wat verhogen.

#2: Maak hartige eetwaren

Bij hartige gerechten zoals een wietpizza, bhang bhaji met ui of spaghetti pesto is het hebben van een milde cannabissmaak best welkom. Zeker in vergelijking tot zoetigheid. Je kunt zelfs experimenteren met diverse kruiden zoals tijm of rozemarijn. Het zal je waarschijnlijk verbazen hoe goed de smaak van wiet zich laat combineren. Hetzelfde geldt voor hartige recepten die grote hoeveelheden boter gebruiken.

#3: Gebruik toppen in plaats van knipafval

Knipafval gebruiken is een goedkope manier om potente edibles te maken. Het enige probleem is dat de smaak van wiet veel beter is in de toppen, omdat daar de meeste terpenen zitten. Blaadjes geven daarentegen een beetje grasachtige, bittere smaak omdat die relatief meer chlorofyl bevatten. Vooral bij gebruik in gebakken voedsel.

#4: Gebruik goede ingrediënten

De kwaliteit van de ingrediënten spelen ook een belangrijke rol. Probeer voor de beste resultaten sowieso een premium ongezouten boter en de allerbeste cannabis. Het is niet goedkoop, maar je zult een veel smakelijkere ervaring hebben.

LEES OOK: Wietboter: de basis van elk wietrecept

Met de juiste zorg kan een bord pasta met wiet heerlijk smaken en je uren lang van heilzame effecten voorzien [Shutterstock/Foodio]

#5: Gebruikte boter

Gebruikte, bruine boter is boter die al in een pan op laag vuur is geweest. Hierdoor wordt het een beetje donker van kleur. Na afkoeling kun je dit gebruiken om wietboter mee te maken. Of gebruik deze boter voor een gerecht waar ook wiet doorheen gaat. Het heeft een smakelijke, nootachtige smaak die goed past bij edibles.

#6: Niet boven de 170°C

Hoewel de meeste recepten je vertellen om te verhitten tot ongeveer 180°C, kan je met edibles beter iets lager gaan zitten. Rond de 170°C. Daarboven is de kans groot dat THC afbreekt. Kook je met kant en klare wietolie? Maak dan eerst het gerecht, draai het vuur uit en meng dan wietolie door het eten.

Als je deze technieken eenmaal hebt geprobeerd, kun je edibles maken die veel beter smaken. Het zal een groot verschil zijn met edibles die naar wietplanten smaken. En je zal zien hoe gemakkelijk het is om geïnfuseerd voedsel te bereiden dat, mits juist gedoseerd, prettig en langdurig werkt.

[Openingsfoto: Shutterstock/BestStockFoto]