(advertenties)
(advertenties)

De babyboomers verouderden dus het aantal ouderdomskwalen neemt toe. Onder andere artrose. Bovendien hebben veel mensen de auto-immuunziekte reumatoïde artritis. In totaal lijden meer dan 2 miljoen Nederlanders aan één van deze reumatische aandoeningen! In dit artikel kijken we wat reuma is en hoe medicinale cannabis helpt.

Het verschil tussen artrose en artritis

Reuma is een verzamelnaam voor 200 verschillende aandoeningen die de gewrichten en hun omliggende weefsels aantasten. Het veroorzaakt ontstekingen en stijfheid die zich abrupt of geleidelijk rond een of meer gewrichten ontwikkelen.

Een veel voorkomende vorm van reuma is reumatoïde artritis. Dit is een auto-immuunziekte wat inhoudt dat het afweersysteem ontregeld is. Hierdoor keert het immuunsysteem zich tegen het lichaam, en tast het gezonde systemen aan. Het gevolg bij reumatoïde artritis is dat er ontstekingen ontstaan in de gewrichten.

Reumatoïde artritis komt bij 250 duizend mensen voor en in totaal lijden in Nederland ruim 420 duizend mensen aan een vorm van ontstekingsreuma. Vrouwen hebben vaker last van reumatoïde artritis dan mannen.

Artrose is een andere vorm van reuma. Deze vorm noemt men ook wel slijtagereuma. Bij deze aandoening gaat het kraakbeen in de gewrichten langzaam in kwaliteit achteruit waardoor de gewrichten sneller slijten. Zodra het kraakbeen grotendeels weg is, ontstaat bot-op-bot contact. Als dit dit stadium is bereikt, kan reuma leiden tot ontstekingen in de al aangetaste gewrichten.

Ruim 1,1 miljoen Nederlands hebben artrose en het komt vooral voor bij oudere mensen. Sinds enkele jaren neemt het aantal patiënten ook nog eens in rap tempo toe omdat de babyboom-generatie ouder wordt en Nederland vergrijst. Overigens kunnen mensen uit elke leeftijd artrose krijgen, maar dan ligt er een andere oorzaak aan ten grondslag.


LEES OOK:


Gebruikelijke behandelingen van reuma

Het verschil tussen artrose en artritis in beeld. [Shutterstock/Alila Medical Media]

Hoewel de gewrichtsklachten niet zijn te genezen, kunnen pijnstillers worden voorgeschreven om pijn te verminderen. Ook worden er crèmes geadviseerd die menthol of capsaïcine bevatten. Ontstekingsremmende geneesmiddelen die vrij verkocht worden, zoals Advil en Aleve kunnen uitkomst bieden om pijn en ontstekingen te verminderen.

Reumatoïde artritis wordt behandeld met Disease Modifying Anti-reumatic Drugs ofwel DMARD’s. Deze middelen onderdrukken de afweerreactie van het lichaam zodat de aandoening tot rust komt en de gewrichtsontstekingen verminderen. Hierdoor nemen klachten zoals pijn, zwellingen en stijfheid van de gewrichten af. Ook worden corticosteroïden zoals prednison en cortison voorgeschreven om ontstekingen te verminderen en het immuunsysteem te onderdrukken.

Het nadeel van al deze middelen is dat ze de weerstand verlagen en bijwerkingen kunnen hebben.

Het nadeel van al deze middelen is dat ze de weerstand verlagen en bijwerkingen kunnen hebben. Daarom is het noodzakelijk dat een reumatoloog regelmatig het bloed controleert.

Een andere behandelmethode is het doen van oefeningen, omdat die pijn en stress kunnen verminderen. Echter geeft een kwart van de patiënten aan dat zij fysiek inactief zijn. Daarnaast wordt vaak aangeraden om vlees en voedingsmiddelen met veel suiker te vermijden omdat die ontstekingen kunnen verergeren.

Zo kan cannabis helpen bij reuma

Zoals gezegd zitten er nadelen aan de gebruikelijke medicijnen die worden gebruikt bij reumatische aandoeningen. Bij sommige pijnstillers kan gewenning optreden, of zelfs verslaving. Bovendien is er vaak sprake van nare, en mogelijk zelfs levensbedreigende bijwerkingen. En de lever moet hard werken om dergelijke middelen af te voeren uit het lichaam.

Er is een veelbelovend alternatief dat het proberen meer dan waard is. En dat alternatief is cannabis.

Nu er in toenemende mate meer bekend wordt over de medicinale eigenschappen van cannabis, komt een aantal dingen vast te staan. Ten eerste is wetenschappelijk aangetoond dat diverse werkzame bestanddelen in cannabis over ontstekingsremmende eigenschappen beschikken.

Daarnaast werkt cannabis pijnstillend. Kortom, twee waardevolle kwaliteiten bij reumatische aandoeningen. Bovendien is cannabis een natuurproduct dat nauwelijks bijwerkingen kent.

Als een patiënt kiest voor het gebruik van een full-spectrum CBD-product zijn de bijwerkingen zelfs nihil of te verwaarlozen. Indien je kiest voor een product met ook THC, kan het zijn dat er een high-effect optreedt. Veel mensen ervaren dit als een zeer prettige bijwerking. Maar is het high-effect niet wenselijk? Dan kan je het met de juiste dosering ook makkelijk voorkomen.

Kortom, met cannabis wordt het voor reumapatiënten dus mogelijk om een gelukkiger en gezonder leven te leiden zonder zware medicatie.


MEER LEZEN:


De wetenschap over cannabis bij reuma

Het is wetenschappelijk aangetoond dat cannabis kan helpen bij reumatische aandoeningen door de pijn en ontstekingen te verminderen. [Shutterstock/Kojin]

Toen onderzoekers voor het eerst opmerkten dat cannabis een rol kan spelen bij het behandelen van chronische pijn, hadden ze in principe geen idee hoe dat feitelijk gebeurt. In 2014 werd ontdekt dat de gewrichten van mensen die lijden aan artritis hogere niveaus CB1-receptoren hebben. Dit zijn receptoren die gevoelig zijn voor de werkzame stoffen in cannabis en dan met name THC.

Het feit dat THC zich aan die receptoren hecht en dat dit zo effectief is in het verminderen van ontstekingen, wekte de nieuwsgierigheid van allerlei wetenschappers. Er volgde al snel een nieuwe studie waarin een groep onderzoekers ontdekte dat THC in staat is om bepaalde moleculen te veranderen, wat leidt tot het onderdrukken van ontstekingen.

THC is de meest voorkomende werkzame stof in cannabis. Maar het op één na meest voorkomende bestanddeel, cannabidiol (of kortweg CBD), blijkt ook effectief bij het behandelen van reumatische symptomen. Dit werd onder meer bevestigd in een studie aan de University of Kentucky die aantoonde dat CBD ontstekingen kan verminderen en pijn kan verzachten, die verband houden met reuma.

Een ander gecontroleerd onderzoek, uitgevoerd door het Royal National Hospital for Rheumatic Disease in het Verenigd Koninkrijk, toonde aan dat cannabinoïden in cannabis significante verbeteringen geven bij pijn tijdens bewegen, pijn in rust en de slaapkwaliteit. Een verbeterde nachtrust is belangrijk omdat het lichaam dan kan herstellen. Hoe beter het herstel, hoe beter een patiënt kan omgaan de aandoening.

Dit zijn overigens lang niet de enige onderzoeken naar cannabis bij reumatische aandoeningen. Er zijn nog meer voorbeelden te vinden. Bovendien is er ook nog veel meer onderzoeken gedaan naar de pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen van cannabis in het algemeen, dus niet specifiek gericht op reuma.


LEES OOK:


Ten slotte

In een tijd waarin het misbruik van opiaten pijnstillers wereldwijd epidemische proporties aanneemt, kan een behandeling met cannabis een veel minder schadelijk en minder verslavend alternatief zijn. Ook bij het behandelen van mensen die lijden aan chronische pijn en ontstekingen door reumatische aandoeningen.

Helaas loopt Nederland ver achter op landen als Canada en het meerendeel van de Amerikaanse staten. Daar zijn medische professionals namelijk goed op de hoogte van deze behandelopties. Gelukkig neemt het aantal professionals in de medische industrie, die de therapeutische waarde van cannabis erkent, toe. En ook is het publiek ontvankelijker geworden voor medicinale cannabis.

Het kan dus de moeite lonen om dit pad te proberen. Overleg daarom eens met je arts en kijk wat een behandeling met medicinale cannabis jou kan bieden.

[Openingsafbeelding: Shutterstock/Tatevosian Yana]

(advertenties)