(advertenties)
(advertentie)

Overweeg je om mediwietolie te gaan gebruiken en ben je bovendien geïnteresseerd in medicinale eetwaren? Die twee zijn eenvoudig te combineren met dit recept voor medicinale cannabis kookolie.

Cannabis kookolie biedt een veelzijdige manier om medicinale cannabis toe te dienen. Dat komt omdat je het kan gebruiken voor het bereiden van groenten, bij het maken van je ontbijt, als extraatje over het toetje, om je pindakaas smeuïger en medicinaal te maken, maar ook ook als olie in de saladedressing. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Bovendien, omdat je de kookolie zelf maakt en thuis gebruikt heb je volledige controle over de sterkte ervan en hoeveelheid die je gebruikt tijdens het bereiden van de gerechten.

Sommigen denken dat het bereiden van eetwaren met cannabis, de zogenaamde ‘edibles’, moeilijk is. Niet nodig. Met dit recept wordt het een fluitje van een cent en bovendien is het ’t proberen waard.

De ervaring verschilt weliswaar aanzienlijk van de andere gebruikelijke inhalatiemethoden, omdat de effecten wat trager op gang komen, langer aanhouden en iets sterker zijn. Begin daarom altijd met een lage dosis en bouw rustig op. Maar als je eenmaal de juiste dosis hebt gevonden, kan je er op een eenvoudige en vooral lekkere manier voor zorgen dat je urenlang profiteert van de voordelen van medicinale cannabis, zonder dat je daarbij steeds een nieuwe dosis moet nemen via bijvoorbeeld een verdamper.

Laten we van start gaan.

Benodigdheden:

  • 1 kopje gebrokkelde cannabis (of minder voor een mildere potentie)
  • 1 kopje olie naar keuze

Tip: Kokosnoot- en olijfolie zijn de meest gebruikelijke keuzes. Kokosolie heeft een mildere smaak en kan daarom worden gebruikt voor meer gerechten, terwijl olijfolie de basisolie is voor de meeste keukens.

  • Zeef of kaasdoek
  • Grinder

Tip: Een eenvoudige grinder werkt het beste. Apparaten zoals blenders en koffiemolens verpulveren de cannabis, wat resulteert in eetwaren dat teveel smaakt naar plantenmateriaal.

  • Au bain-mariepan, normale hapjespan, slowcooker

Bereidingswijze:

Medicinale cannabis kookolie kan je bij vele gerechten gebruiken, zoals heel eenvoudig over een salade. [Shutterstock/Marian Weyo]

  1. Vermaal de cannabis. Je kunt de hele plant gebruiken, alleen de toppen, een klein beetje van beide; dit is allemaal een kwestie van voorkeur. De hele plant bevat cannabinoiden, maar de hoogste concentraties zitten in de toppen. En houd er rekening mee dat alles wat klein genoeg is om door de zeef te passen in je eindproduct terechtkomt, dus nogmaals, vermaal je cannabis niet tot een fijn poeder.
  2. Voeg de olie en cannabis samen in de pan of slowcooker en verwarm de twee samen op een lage of medium stand gedurende een paar uur. Dit zorgt voor decarboxylatie (activering van THC) zonder dat de cannabis verbrandt waardoor de actieve ingrediënten worden vernietigd. Dit proces kan op verschillende manieren. In een slowcooker voor 4 tot 6 uur, af en toe roeren; in een au bain-mariepan op laag vuur gedurende 6 tot 8 uur, af en toe roeren; of in een eenvoudige hapjespan op laag vuur voor minstens drie uur, vaak roeren (een steelpan is het meest vatbaar voor aanbakken). In alle gevallen kan een kleine hoeveelheid water aan het mengsel worden toegevoegd om verbranding te helpen voorkomen.
    Tip: Welke methode je ook kiest, de temperatuur van het mengsel mag niet hoger zijn dan 120 graden Celsius.
  3. Zeef ten slotte de olie met de zeef of het kaasdoek. Knijp het kaasdoek niet uit, want hierdoor komt er meer bladgroen in de olie en dat komt de smaak niet ten goede. Het resterende plantmateriaal kan je weggooien of eventueel in een gerecht gebruiken, als je niet vies bent van de aardachtige smaak van cannabis.

Goed om te weten: De olie is ongeveer twee maanden houdbaar en nog langer als je het donker en koel bewaart.

Wees ten slotte voorzichtig met het gebruik van de olie bij gerechten die op hoog vuur worden bereid. Hoge temperaturen kunnen de olie en cannabis beschadigen waardoor die minder gezond is. Gebruik de olie ook niet in de magnetron.

[Openingsbeeld: Shutterstock/paulynn]