(advertenties)
(advertentie)

Na jarenlang discussiëren lijkt het er deze week dan toch echt van te gaan komen: ’s wereld grootste cannabisproducent Marokko (met illegale hasj) zet een belangrijke stap richting normalisering. De website Morocco World News meldde vorige donderdag: ‘Confirmed: Morocco Will Legalize Cannabis Next Week‘. En dat is vooral goed nieuws voor de nu nog illegale wietboeren in het Rifgebergte. 

Illegale wietboeren kunnen legaal gaan werken in coöperaties

Al in 2014 en 2015 leek het er op dat Marokko stappen zou zetten om haar grootste illegale verdienmodel te legaliseren. Maar naar goed Arabisch gebruik werd er vervolgens eindeloos geouwehoerd door de politici, zonder dat er een millimeter verandering in het beleid kwam. Beetje vreemd als je weet dat de overheid dan een industrie die volgens onderzoeksbureau Prohibition Partners goed is voor 10 miljard dollar links laat liggen. Een illegale bedrijfstak (wietteelt en hasjproductie en smokkel), waar naar schatting 800.000 mensen werken.

LEES OOK:  Hasjmarkt Marokko goed voor 10 miljard dollar

Maar zie, inzicht en wijsheid komen inderdaad met de jaren, want vorige week maakte de Ministerraad een plan bekend om in ieder geval alvast de productie van medicinale cannabis te reguleren. Het wetsvoorstel voorziet erin dat wiettelers georganiseerd worden in coöperaties, die hun oogst verkopen aan lokale of internationale ‘verwerkingsbedrijven’.

Wanneer het parlement er naar verwachting deze week een klap op geeft, mogen niet alle Marokkanen met groene handjes zomaar legaal aan het wiet kweken slaan. De productie van cannabis wordt alleen toegestaan in zes regio’s in het roemruchte Rifgebergte, het traditionele hasjgebied zogezegd.  Voor de goede orde: recreatieve cannabis wordt niet legaal in Marokko, het gaat uitsluitend over cannabis voor ‘medicinale, farmaceutische en industriële doeleinden’.

Typerend beeld voor het Marokkaanse Rifgebergte: wuivende wietvelden… [foto: Stefano Zaccaria/Shutterstock]

Legalisering moet Rif-boeren vooral economisch helpen

Maar hè, daar is de revolutie altijd mee begonnen, ook in landen als Canada, de Verenigde Staten en Nederland. Volgens het plan van de regering is de markt in Marokko trouwens nóg groter dan die 10 miljard uit het Prohibitions-rapport van zojuist. De overheid zelf denkt dat de huidige, illegale cannabishandel goed is voor een jaarlijkse omzet van rond de 15 miljard dollar. Daarvan gaat volgens de ministers trouwens liefst 14,5 miljard naar de drugssmokkelaars, terwijl de boeren die al die wiet voor de hasj telen slechts een half miljard dollar per jaar zouden opstrijken.

Het plan om alle niet-recreatieve vormen van cannabis te legaliseren is dan ook in de eerste plaats bedoeld als handreiking aan de boeren. Zeker omdat in de afgelopen jaren er veel sociale onrust is in het Rifgebergte. Bewoners protesteren tegen de economische ongelijkheid ofwel discriminatie door de Marokkaanse overheid.

LEES OOK:  Marokko, Europa’s grootste cannabis leverancier

National Agency for the Regulation of Indian Hemp Activities

Volgens een deel van het uitgelekte regeringsvoorstel – ‘Artikel 7’ genaamd – moeten de cannabisboeren een licentie aanvragen, wonen in 1 van die 6 Rif-regio’s, beschikken over de Marokkaanse nationaliteit en meerderjarig zijn.

Er komt een nationaal agentschap dat toeziet op de legale cannabishandel. Volgens Artikel 15 en Artikel 16 van de nieuwe wet komt er een strikt gereguleerde markt, met specifieke maatregelen om de veilige opslag/transport en het verwerken van de wietoogst te garanderen. Ook ziet het toe op de verkoop van de cannabis en voert het daartoe de internationale onderhandelingen.

Het bureau dat de legalisering in goede banen moet leiden, heeft alvast een fraaie naam meegekregen (in de Engelse vertaling dan toch): National Agency for the Regulation of Indian Hemp Activities. Het Marokkaanse parlement, waar de gematigde islamitische partij PJD aan de macht is, moet deze week dus de definitieve klap geven op het wetsvoorstel, maar dat is naar ieders verwachting nog slechts een formaliteit.

[openingsbeeld: rankHH/Shutterstock]