Praktische toepassingen van cannabinoïden bij de behandeling van kanker
Cannabinoïden, de werkzame bestanddelen in wiet, kunnen een rol spelen in het behandelen van kanker. Mediwietsite geeft een overzicht van de stand van zaken.
Omdat er geen sprake is van een noodtoestand, weigert het Openbaar Ministerie een uitzondering te maken voor medicinale thuisteler Jeffrey (40) uit Katwijk. Afgelopen vrijdag stond Jeffrey voor de rechter, nadat hij in 2019 zelf aangifte bij de politie had gedaan van zijn teelt: 22 plantjes in twee kweektenten.
Jeffrey is autistisch en de reguliere gezondheidszorg weet zich geen raad met hem, zoals Omroep West meldt in een artikel over de rechtszaak. Op de zitting bleek dat hij een paar jaar geleden het predicaat ‘uitbehandeld’ kreeg van de GGZ; de therapieën en medicijnen uit de reguliere gezondheidszorg werkten niet.
Wat wel hielp – en helpt – is cannabis, die Jeffrey zelf teelt. Hij verdampt elke dag vijf gram, zonder tabak, en zijn huisarts verklaart dat hij dankzij zijn eigen mediwiet zijn psychische klachten onder controle weet te houden en ook als vader goed functioneert. Jeffrey heeft zowel met de Bedrocan cannabis uit de apotheek als met cannabis van de coffeeshop slechte ervaringen, vertelde hij eerder aan Omroep West.
LEES OOK: Katwijker met autisme mag thuis medicinale wiet kweken
Zijn kweektentjes zijn honderd procent veilig, goedgekeurd door een installateur en Jeffrey betaalt netjes zijn stroom en veroorzaakt geen overlast. Geen probleem, zou je zeggen. Maar het Openbaar Ministerie ziet dat anders. Jeffrey heeft meer dan vijf cannabisplanten, overtreedt dus de wet en de ontheffing waar hij op hoopte, krijgt hij niet.
Toen de rechtszaak een minuut of tien bezig was, vroeg de rechter hoe lang Jeffrey al lijdt aan autisme, een aangeboren aandoening. ‘Hier heb ik geen zin in’, antwoordde hij, volgens het verslag van Omroep West, en liep de rechtszaal uit, gevolgd door zijn advocaat Barbalique Peters.
Later zei Peters tegen Omroep West: ‘De rechter deed het voorkomen alsof autisme een keuze was. Jeffrey werd toen terecht boos. Ik heb direct gezegd dat het een zeer ongepaste vraag was. De rechter heeft na overleg terecht excuus aangeboden voor deze vraagstelling, waarna hij vervolgens aangaf toch door te willen gaan met de zaak omdat het uiteindelijk toch de keuze was van Jeffrey om te vertrekken. Mijns inziens een minachting van de positie van een kwetsbare verdachte.’
Peters vindt dat de rechter op geen enkele wijze rekening heeft gehouden met het autisme van Jeffrey. ‘Mensen met autisme zijn kwetsbare verdachten. Heel prikkelbaar, vooral in zeer spannende situaties. De toon van de rechter was allerminst neutraal of vriendelijk en de wijze waarop hij vragen stelde evenmin. Daarnaast merk ik op dat Jeffrey hier drie jaar naar toe geleefd heeft, hij wilde bij de zitting zijn. Op zitting stampt een rechter als een olifant door het procesdossier om vervolgens hem de zittingzaal uit te jagen om de zaak snel af te doen.’
Tijdens de zitting betoogde de officier van justitie dat de medische noodzaak onvoldoende onderbouwd is. Jeffrey moet zijn cannabis maar bij de apotheek kopen; dat die niet vergoed wordt door zorgverzekeraars vond zij geen argument. Dat Jeffrey er geen baat bij heeft kennelijk ook niet. Ze eiste uiteindelijk schuldigverklaring zonder strafoplegging. Uitspraak op 5 maart.
UPDATE: De Haagse rechtbank vindt dat de 40-jarige Jeffrey uit Katwijk strafbaar is voor de teelt van zijn eigen mediwiet. Ze oordeelt dat er geen medische noodzaak is voor de man, die lijdt aan autisme, om zelf de plantjes thuis te kweken. De Katwijker heeft een voorwaardelijke boete van 250 euro gekregen van de rechtbank. Meer lees je HIER bij Omroep West.
LEES OOK: Volledige vrijspraak voor mediwiet thuisteler Jan Dijkstra met 40 planten
LEES OOK: Rechter: “HIV-patiënt hoeft z’n huis niet uit en mag wiet blijven kweken”