(advertenties)
(advertentie)
Het is de schrik van zowel medicinale als recreatieve wiettelers die voor eigen gebruik wietplanten houden: uit je huurhuis worden gezet nadat je gepakt bent. Woningbouwvereniging Eigen Haard in Amsterdam doet dat helemaal graag, zelfs als het een HIV-patiënt betreft die nota bene van de rechter thuis mag kweken. Maar de kantonrechter oordeelt nu dat dit niet mag en dat Rudolf Hillebrand gewoon thuis 51 wietplanten mag kweken.

Recht op medicinale thuisteelt

Het verhaal van Amsterdammer Rudolf Hillebrand kennen jullie wellicht, RollingStoned schreef eerder al over zijn strijd om het recht op medicinale thuisteelt. Zie het bericht ‘Victorie voor thuiskweker Rudolf‘ van februari 2016, waarin de rechter oordeelt dat hij vanwege zijn speciale omstandigheden thuis wietplanten mag kweken en meer dan de (al dan niet) gedoogde 5 stuks. Maar dat oordeel is voor zijn verhuurder, woningcorporatie Eigen Haard, geen reden om niet te dreigen met huisuitzetting, zie het bericht ‘Legale wietkweek-patiënt Rudolf moet huis uit‘ van even daarna.

Maandag volgde dan eindelijk het vonnis in de rechtszaak die Eigen Haard nodig vond om Rudolf uit zijn huis te zetten.

51 wietplanten voor eigen gebruik

Gelukkig voor mediwiet-kweker Hillebrand oordeelt de kantonrechter in zijn voordeel: hij mag niet zijn huis uit worden gezet. En hij mag gewoon verdergaan met het thuis kweken van zijn medicijn. Dat betekent in het geval van de HIV-patiënt – de ziekte liep hij op tijdens zijn werk als verpleger toen ie zich aan een besmette naald prikte – dat er minstens 5 gram wiet per dag op tafel moet komen uit de eigen kweek. Vandaar de 51 wietplanten in het huis van Hillebrand, onderverdeeld in drie gelijke delen van 17: stekjes, groeifase en bloeifase.

Een foto uit 2010 waarop Rudolf Hillebrand al vecht voor zijn recht op thuisteelt, genomen tijdens het Cannabis Tribunaal

Rechter zet woningcorporatie op zijn plek

Maar helaas voor de minder sympathieke mensen van Eigen Haard (om het netjes te zeggen) gaat de rechter niet mee in hun rigide beleid: zowel de eis dat hij moet stoppen met kweken als de eis dat hij mag worden uitgezet indien hij dat niet wil, werden afgewezen.

Redenatie: zonder zijn cannabis zouden de bijwerkingen van de HIV-medicijnen te erg worden. Ook is de strain die Hillebrand thuis kweekt niet verkrijgbaar bij Bedrocan, ’s lands monopolist op het gebied van legale medicinale cannabis. De coffeeshop is geen alternatief vindt de rechter, omdat iedere dag 5 gram (de maximale hoeveelheid die je mag en kunt kopen) veel te duur wordt. Verder is zijn tent veilig, steelt Hillebrand geen stroom en klaagt er niemand van de buren. Erg belangrijk als je besluit zelf je medicijn te kweken.

‘Zaak van levensbelang’

De pestkoppen van Eigen Haard weigerden commentaar te geven op de uitspraak van de Amsterdamse rechter, omdat men het vonnis wil bestuderen. Voor Hillebrand is de rechtszaak het einde van een ‘jarenlange strijd’, zo zegt de opgeluchte Amsterdammer tegen de lokale omroep AT5.

Rudolf Hillebrand: ‘Het is een zaak van levensbelang geweest. Ik heb in mijn strijd alle denkbare partijen erbij betrokken. Geweldig dat de rechter mij gelijk heeft gegeven.’

[foto’s Derrick Bergman]