(advertenties)
(advertentie)
Het zal u niet zijn ontgaan dat onze oosterburen medicinale cannabis hebben gelegaliseerd. Eerder dit jaar werd hiervoor unaniem een nieuwe wet aangenomen, waar ook een verplichte vergoeding door zorgverzekeraars in staat vastgesteld. De vergoeding blijkt overigens niet voor iedereen te gelden, en het is niet zo dat je mediwiet in de winkel koopt zoals in de VS. Dit is alles wat je moet weten over de nieuwe Duitse wietwet.

Eigen kweek

Nee, helaas wordt de eigen kweek van medicinale cannabis door patiënten niet gelegaliseerd. Sterker nog, dat mocht voorheen wel maar wordt met de nieuwe wet overbodig gemaakt vindt de Duitse regering. Zij gaan namelijk als overheid zélf cannabis kweken. Waarschijnlijk in een constructie zoals in Nederland, waar Bedrocan cannabis kweekt in opdracht van een overheidsbureau.

De Duitse overheid gaat zelf cannabis kweken en verbiedt straks patiënten om hun eigen medicijn te telen. [Foto: shutterstock/Lukasz Stefanski]

Echter verwachten de Duitsers pas in 2019 de vruchten te kunnen plukken van hun eigen kweekfaciliteiten. Tot dan zullen ze uit andere landen cannabis(-producten) importeren om die tijd te overbruggen. Zo importeren ze straks organische cannabis uit Canada, en ook Nederland mag aantreden met wat extra kilo’s zoals we eerder al meldden.

Verkrijgen van medicinale cannabis

Net als in Nederland zal in Duitsland je dokter moeten bepalen of je in aanmerking komt voor medicinale wiet. Helaas is het niet zoals in Californië waar je op elke hoek van de straat een Medical Card kunt krijgen en daarmee in medical dispensaries je boodschappen kunt doen.

Er zijn zo’n 30 aandoeningen waarmee je volgens de Duitsers in aanmerking komt voor mediwiet. Hieronder vallen chronische pijn en epilepsie, maar verrassend genoeg ook ADD. Met een recept voor cannabis tegen een van die aandoeningen kun je vervolgens in de apotheek terecht voor je medicijn. Alleen voor de ernstig zieken hoeven zorgverzekeraars verplicht medicinale cannabis te vergoeden. Het is voor de andere patiënten te hopen dat er in elk geval mogelijkheden zijn om een deel vergoed te krijgen.

Duitse artsen bepalen straks zelfs hóe je je cannabis inneemt. [Foto: shutterstock/Netkoff]

“Duitsland heeft striktere regels dan Californië voor het voorschrijven van cannabis”, zegt Georg Wurth, hoofd van de Duitse Hemp association. “Daar kan bijna iedereen een recept voor cannabis krijgen, maar in Duitsland zijn de zaken meer gereguleerd en bureaucratisch. Doktoren moeten ervoor zorgen dat de medicinale cannabis niet recreatief wordt gebruikt.”

De artsen hebben daarom zelfs invloed op de inname-vorm van je medicinale cannabis. “Hoewel je eetbare of rookbare producten kunt krijgen, zullen doktoren waarschijnlijk eerder vaporizers of wietolie druppels aanraden. Dat is makkelijker te doseren en minder schadelijk”, zegt Wurth.

Recreatief gebruik

Het vervangen van de wet rondom medicinale wiet heeft vooralsnog geen invloed op recreatief gebruik van cannabis in Duitsland. De overheid geeft dan ook nadrukkelijk aan dat dit geen eerste stap is richting de legalisering van recreatieve wiet.

Toch zegt Wurth: “Ik geloof dat medicinale wiet de mening van de bevolking positief gaat beïnvloeden. Zeker van de oudere, meer conservatieve generatie. Hoewel de beslissing om medicinale wiet te legaliseren unaniem is genomen, vindt het merendeel van de Duitse bevolking niet dat het voor recreatief gebruik legaal zou moeten zijn. Uiteindelijk wordt het wel legaal, maar voor nu is het goed dat er voor patiënten gezorgd wordt.”

[Openingsfoto: shutterstock/David Carillet]