(advertenties)
(advertentie)
Sommige berichten kijk je toch even raar van op. Want waar sommige burgers hun huis uit moeten of achter tralies verdwijnen door wat wietplanten, gaat de Nederlandse overheid er zélf gewoon wat meer van exporteren. Ja, u leest het goed. De Nederlandse overheid gaat méér wiet exporteren. Dat deed ze namelijk al naar verschillende uithoeken van de wereld waaronder buurland Duitsland. Daar ging de afgelopen drie jaar al 100 kilo naartoe. In de komende drie jaar wordt dat bijna tien keer zoveel.

Duitsland wil meer wiet

Wereldwijd groeit het aantal medicinaal cannabisgebruikers. Diverse landen legaliseren de plant of (denken aan) het reguleren van cannabis voor medicinale doeleinden. Maar aan de groeiende vraag naar mediwiet moet natuurlijk wel worden voldaan. Daar kwam Duitsland ook achter, dus vragen ze aan buurland Nederland of het een onsje – of een paar honderd kilo – meer mag zijn.

Voordat de Duitsers zelfvoorzienend zijn in mediwiet, vraagt het andere landen om medicinale cannabis. [Foto: shutterstock/Blablo101]

Voordat de Duitsers zelfvoorzienend zijn in mediwiet, vraagt het andere landen om medicinale cannabis. [Foto: shutterstock/Blablo101]

De Duitse overheid is bezig met het aanpassen van de wetten omtrent cannabis. Daardoor wordt het straks makkelijker voor patiënten om medicinale wiet te krijgen. Naar verwachting treedt de vernieuwde wietwet in het begin van 2017 in werking. Vanaf dan worden er ook telers gecontracteerd om aan de mediwiet-vraag te kunnen voldoen.

Daarom zijn onze oosterburen ondertussen ook druk met het opzetten van een eigen productievoorziening. Omdat die voorziening pas eind 2018 op gang komt, verwachten ze daarvan in 2019 pas de eerste bruikbare oogst te hebben. Voor de tussentijd wordt bij diverse landen aangeklopt voor een paar kilo’s.

Nederlandse wiet

De medicinale cannabis voor de export wordt door Bedrocan verbouwd. De Nederlandse wietkweker teelt al sinds 2003 mediwiet voor Nederlandse patiënten. Dat doen ze namens de overheid in opdracht van het Bureau Medicinale Cannabis. Bedrocan-producten zijn met verwijzing van een arts verkrijgbaar bij Nederlandse apotheken.

De Duitse overheid vraagt onder andere aan Nederland om extra aanvoer van medicinale cannabis. Overheidsteler Bedrocan kan door een overschot aan groeicapaciteit de cannabis leveren, tegen betaling uiteraard. [Foto: shutterstock/per-bengtsson]

De Duitse overheid vraagt onder andere aan Nederland om extra aanvoer van medicinale cannabis. Overheidsteler Bedrocan kan door een overschot aan groeicapaciteit de cannabis leveren, tegen betaling uiteraard. [Foto: shutterstock/per-bengtsson]

Helaas is die verwijzing moeilijk te krijgen en wordt de cannabis nagenoeg niet (meer) vergoed door zorgverzekeraars. Het resultaat is dat er maar 1800 geregistreerde medicinale cannabis gebruikers zijn in Nederland. U en wij weten dat de werkelijke cijfers velen malen hoger liggen. Alleen halen de meeste patiënten hun medicijn liever uit eigen tuin of van betrouwbare caregivers zoals een medical social club.

Bedrocan heeft in 2012 en 2015 haar productiefaciliteiten uitgebreid. Daarmee houden ze rekening met een toenemende groep medicinaal gebruikers in Nederland en groeiende vraag voor Nederlandse wiet uit het buitenland. Het is niet makkelijk te begrijpen dat de overheid doodleuk commercialiseert wat patiënten thuis zelf kunnen maar niet mógen verbouwen. Althans, voor ons en patiënten is het moeilijk te begrijpen. Voor de overheid is het natuurlijk een simpele rekensom met een positieve uitkomst voor de staatskas.

Duits verzoek inwilligen

De reden voor Nederland om het Duitse verzoek in te willigen legt minister Schippers uit in een brief aan de tweede kamer:

“Om de periode te overbruggen tussen inwerkingtreding van de wetgeving in Duitsland en het kunnen voorzien in hun eigen behoefte (in 2019) heeft het Duitse ministerie van Volksgezondheid gevraagd of Nederland bereid is om hen te helpen met een tijdelijke levering van extra medicinale cannabis. Het verzoek aan Nederland betreft 350 kg in 2016 tot een maximum van 700 kg in de jaren 2017, 2018 en 2019. De overcapaciteit die op het moment aanwezig is kan worden ingezet om aan het verzoek dat Duitsland aan Nederland heeft gedaan te voldoen.”

Wij leven dus in een tijd waar patiënten om een wietplantje uit huis worden gezet, maar de Nederlandse overheid gaat verdienen aan het exporteren van de plant. “Levering aan Duitsland heeft geen budgettaire gevolgen, omdat extra kosten worden gedekt met de inkomsten uit de toegenomen afzet”, zegt Schippers in haar brief.

Veel ruimte voor discussie laat minister Schippers ook niet als ze haar brief aan de Tweede Kamer afsluit met: “Dit wil zeggen dat bij hoge uitzondering Duitsland dit jaar 350 kg en de drie daaropvolgende jaren maximaal 700 kg medicinale cannabis geleverd krijgt voor behandeling van Duitse patiënten.”

[Openingsfoto: shutterstock/per-bengtsson]