(advertenties)
Lees ook
(advertentie)
Rinus Beintema is wietkweker en staat sinds enkele jaren bekend als cannabisactivist. De wiet die hij kweekt wordt verspreid als medicinale wietolie voor patiënten van zijn social clubs, maar wil Rinus ook doorverkopen aan coffeeshops. Zo probeert hij al jaren een proefproces uit te lokken bij de Nederlandse overheid.

Wie is Rinus Beintema?

Met veel plezier begin ik aan het eerste artikel omtrent de legalisatieprojecten die mijn stichting momenteel aan het realiseren is. Mijn naam is Rinus Beintema en ik ben de voorzitter en oprichter van de stichting Suver Nuver die in 2011 is opgericht bij notariële akte.

De afgelopen 30 jaar ben ik actief geweest als wietkweker. Mijn vrouw en ik hebben ook 5 jaar een eigen coffeeshop gehad in Heerenveen. Door druk van justitie en politiek is dat in 2006 tot een einde gekomen. Daarna heb ik me weer volledig gericht op de opkweek van cannabis ten behoeve van de coffeeshops.

Rinus Beintema - ex-hardcore wietkweker - kweekt nu vooral wiet voor de wietolie van zijn medische social club patiënten, wat overblijft gaat naar de coffeeshops als het aan hem ligt.

Rinus Beintema – ex-hardcore wietkweker – kweekt nu vooral wiet voor de wietolie van zijn medische social club patiënten, wat overblijft gaat naar de coffeeshops als het aan hem ligt.

Slachtoffer gewelddadige roof wietkwekerij

In 2011 kregen we – zoals zoveel kwekers- te maken met een inbraak in onze wietkwekerij. Er werd ruim 10kg wiet gestolen uit onze droogruimte. We besloten na enig overleg gewoon door te zetten met onze kwekerij maar ditmaal met camera’s, bouwlampen met sensoren en meer veiligheidsmaatregelen. Om te voorkomen dat er nogmaals werd ingebroken, besloten we om de werkzaamheden ’s nachts uit te voeren zodat er altijd iemand in de kwekerij aanwezig was. Dit liep echter heel anders af!

Toen ik na enkele maanden een dagtaak had aan het verzorgen van wietolie voor ruim 200 patiënten is het project Social club Friesland ontstaan.

De onverlaten kwamen nogmaals terug om onze wiet te stelen maar werden ditmaal geconfronteerd met onze aanwezigheid. Dit liep compleet uit de hand. Toen we de rovers probeerden weg te jagen werd er op de eigenaar van de kweek geschoten. Nadat de rovers de eigenaar hadden neergeschoten vluchtten ze vrijwel direct weg. Door de camera’s zijn de daders binnen 3 dagen opgepakt en ook wij werden geconfronteerd met de ruiming van onze kwekerij. De daders zijn na 2 á 3 weken vrij gelaten wegens gebrek aan bewijs en wij zijn uiteindelijk veroordeeld voor de opkweek van de cannabisplanten. Een mooi voorbeeld van hoe krom de situatie is in NL wat betreft wiet kweken.

Fries verzet

Na deze confrontatie besloot ik het over een andere boeg te gooien. Sindsdien ben ik vastbesloten om een einde te maken aan deze idiote, door de overheid gecreëerde gedoogsituatie. Enige tijd na dit heftige voorval besloten we via de stichting een plan te lanceren om de achterdeur van de coffeeshops te reguleren.

schermafbeelding-2016-11-07-om-13-41-36

Tim’s Tuintje XL bij BNN’s spuiten en slikken

Het plan was eenvoudig: we wilden via een stichting als overkoepelend orgaan wiet gaan kweken en dit legaal leveren aan de coffeeshops. De winsten uit de opkweek zouden dan teruggestopt worden via de WMO (wet maatschappelike ondersteuning) van de participerende gemeente van de shops die we de wiet zouden gaan aanleveren. Na veel mailen met lokale en nationale politiek kwamen we in een impasse terecht waarna we besloten om niet langer te blijven wachten op toestemming, maar om het gewoon te realiseren.

We huurden een bedrijfspand in Friesland en startten het 1e legale kweek project in Nederland. Tim’s Tuintje XL werd realiteit en we kregen BNN zover om er verslag van te doen. Vlak voor de 2e oogst werden we geruimd en was onze verwachting dat we het eerste proefproces konden gaan voeren. Wij overlegden alle financiële gegevens en gingen ervan uit dat we een dagvaarding zouden krijgen om verantwoording te gaan nemen voor dit proeftraject. Pas in 2015, toen de social club projecten al van start waren, kregen wij te horen dat het OM ervoor gekozen had om de boel te seponeren! Een kwekerij met ruim 700 planten seponeren? Wij blijven van mening dat ons positieve plan dus duidelijk onder de tafel geschoven werd en in de doofpot diende te verdwijnen.

Medische social club Friesland

Teleurgesteld dat al onze inspanningen voor niets zijn geweest, begon ik in begin 2015 met het bedenken van een andere weg naar legalisatie. Ik heb hiervoor voornamelijk gekeken naar de positieve ontwikkelingen in de VS. Daar zijn ze in veel staten reeds ver gevorderd zijn met betrekking tot legalisatie van cannabis voor medicinale en recreatieve doeleinden. Bij toeval vroeg een kennis mij om wietolie voor zijn vader die aan ernstige reumatische artritis lijdt. Ik maak al sinds 2000 mijn eigen BHO voor de productie van Nedermaroc, een door mijzelf gemaakt product dat reeds in vele shops verkocht wordt, dus was dat snel geregeld.

Na een week vertelde de reumapatiënt mij dat het erg goed werkte en dat hij zijn pijnmedicatie kon halveren! Ik vroeg hem om meer patiënten te regelen om op die manier te testen of het een placebo effect was of dat het meerdere mensen zou kunnen helpen. Door deze meneer kreeg ik zo’n 10 andere patiënten die ik ook voorzag van BHO. Bij zes van de tien patiënten hielp de wietolie hen in het bestrijden van hun pijn. Gesterkt door deze resultaten startte ik op mijn zolderkamer een Facebookgroep, Medicalsocialclub Friesland. Binnen enkele weken had ik ruim 100 mensen die ook graag wietolie wilde hebben tegen meerdere ziektebeelden.15002257_336454130045140_8824398902799645076_o

Toen ik na enkele maanden een dagtaak had aan het verzorgen van wietolie voor ruim 200 patiënten – tegen kostendekkende donatie – zijn we de Friese koppen bij elkaar gaan steken. Daaruit is het project Social club Friesland ontstaan. Dit is van start gegaan op 1 oktober 2015 en zorgde voor een enorme toename van leden en binnen enkele maanden bereikten we de 1000 Facebookleden.

Terwijl Rinus met zijn kweekactiviteiten de achterdeurproblematiek in Nederland probeert op te lossen, vervult hij de nobele taak van het voorzien van wietolie voor duizenden patiënten. Momenteel is Rinus bezig met het uitlokken van een proefproces bij de overheid. Ondertussen blijft hij nieuwe social clubs openen op verschillende plekken in Nederland. Om de week zal Rinus zijn ontwikkelingen op het gebied van medicinale cannabis en zijn clubs delen op Mediwietsite.

Foto’s: Sly Vegas Photography