(advertenties)
(advertentie)

Op dinsdag 23 augustus is Rinus Beintema verhoord door Hennepteam Noord-Nederland, omdat hij wordt verdacht van het overtreden van de Opiumwet en de vermoedelijke overtreding van de Geneesmiddelenwet. Of het tot een veroordeling komt, is niet duidelijk. Maar dat Rinus z’n strijd voor een eerlijk medicinaal cannabisbeleid bij politie, justitie en de overheid onder een vergrootglas ligt is duidelijk. Daarom doet hij een dringende oproep: “We moeten ons nu verenigingen, want samen staan we veel sterker!”

Rinus kijkt met een goed gevoel terug op het vier uur durende verhoor dat hij in het bijzijn van zijn advocaten op 23 augustus had met 2 rechercheurs.

“Ik ben officieel gehoord als verdachte, maar zo voelde het gesprek helemaal niet”, vertelt Rinus. “Het was een open en net gesprek. Ik heb overal verantwoordelijkheid voor genomen en heb beleefd, vriendelijk en met respect de waarheid verteld, zonder namen te noemen natuurlijk. Mijn verhaal is opgeschreven en dat gaat naar het OM. Zij zullen een mening gaan vormen. Of ze ook gaan optreden is nog niet duidelijk. We zullen het zien.”

Rinus Beintema kijkt met een goed gevoel terug op het verhoor.

Volksgezondheid in het geding

Rinus Beintema werd verhoord omdat hij in 2015 stichting Suver Nuver oprichtte. Dit is een cannabis social club die patiënten een ontmoetingsplek biedt waar zij zich kunnen laten voorlichten over medicinale cannabis. Tevens kunnen patiënten er tegen een vrijwillige bijdrage mediwietolie krijgen.

Door de professionele aanpak van Suver Nuver, en de grote behoefte onder patiënten naar een kwalitatief en betrouwbaar product, groeide de stichting in 3 jaar enorm. Wat begon als een lokaal initiatief uit Leeuwarden is nu een landelijke club met 7 locaties en duizenden leden waar de stichting wekelijks 20 liter mediwietolie naartoe stuurt. Bovendien werkt Rinus samen met tal van belanghebbenden uit binnen- en buitenland om zijn ultieme doel te verwezenlijken: wereldwijde legalisering van cannabisextracten voor medicinale toepassingen en een allesomvattend medicinaal cannabisbeleid.

De cannabisactivist heeft altijd uitgekeken naar een dergelijk verhoor. Rinus vindt het namelijk de hoogste tijd dat de overheid een standpunt inneemt over mediwietolie, zodat alle patiënten die er baat bij hebben weten waar ze aan toe zijn. Dat gesprek is er nu dus geweest.

Waar het precies toe zal leiden is nog niet duidelijk, maar die onzekerheid deert Rinus niet. “De volksgezondheid is in het geding als cannabis illegaal blijft. Als er een uitspraak komt, zal dat de overheid dus een dienst bewijzen. Toch is het afwachten welke zetten in ons schaakspel volgen. Ik heb een x-aantal zetten in mijn hoofd waarop ik anticipeer, dus in de meeste gevallen kan ik heel snel handelen. Verder heb ik er niet echt een emotie bij. Ik kom uit een veel hardere wereld en zie zo’n verhoor echt alleen als het registreren van mijn verhaal.”

PostNL en het NFI

Het verhoor begon met een persoonlijke kennismaking. Rinus werd gevraagd wie hij precies is, hoe hij leeft, en hoe hij zijn geld verdient. Daarna kwam stichting Suver Nuver ter sprake waarbij de rechercheurs zakelijk bleven. Ze waren benieuwd naar de doelstellingen van de stichting en of de waarnemingen van de politie daadwerkelijk kloppen.

Een paar interessante feiten die uit het gesprek naar voren kwamen:

  • Het onderzoek loopt al sinds 2016
  • De belastingdienst is erbij betrokken
  • Ook PostNL speelt een rol.

Vooral dat laatste was opmerkelijk. Rinus: “Ongeveer 2 jaar geleden raakte veel post zoek. Wij dachten aan een medewerker van PostNL die de olie achterover drukte voor eigen gebruik. Nu blijkt dat PostNL post heeft opgemaakt omdat zakjes olie lekten. Vervolgens heeft PostNL uit eigen beweging maar liefst 1000 enveloppen uit het sorteerproces gehaald. En ze hebben justitie erbij gehaald.”

“Toch mooi dat justitie mijn spullen heeft getest en nu ook weet dat het met de kwaliteit wel goed zit.”

Suver Nuver verstuurt ruim 20 liter mediwietolie per week naar patiënten. De club telt ruim 10 duizend leden.

Deze gang van zaken had wel een grappig gevolg. Want justitie heeft de door PostNL onderschepte olie van Suver Nuver laten onderzoeken door het NFI. Hieruit blijkt dat er geen zware metalen en geen pesticiden zijn gevonden. De THC-waardes laten tussen de 0,1 en maximaal 8 procent.

Rinus lacht: “Toch mooi dat justitie mijn spullen heeft getest en nu ook weet dat het met de kwaliteit wel goed zit. En bovendien staat dit dus ook genoteerd in de notulen van het verhoor.”

Ogen in mijn rug

Met al zijn activiteiten weet Rinus steeds meer media-aandacht te genereren. Zijn telefoon stond na het verhoor roodgloeiend. Interviews met landelijke dagbladen zijn bijna aan de orde van de dag. Ook Europese media hebben steeds meer aandacht voor Rinus’ activistische bezigheden. En zijn verhaal maakt onderdeel uit van een Amerikaanse documentaire die momenteel in de maak is.

“Er is echt een tsunami aan mensen wakker geschud. Steeds meer belanghebbenden sluiten zich bij ons aan: van coffeeshophouders en laboranten tot cannabiskwekers. We hebben zelfs een stijging van 1000 leden gehad in de afgelopen dagen. Alles met dank aan de enorme exposure voor de goede zaak!”

Rinus denkt dat deze stijgende interesse ook te maken heeft met de stijl die hij aanhangt. Die onderscheidt zich duidelijk van andere activisten.

“Ik kijk uitsluitend naar het doel en werk met zakelijke strategieën die naar dat doel leiden. Hoewel ik al met veel groepen samenwerk, realiseer ik me dat ik ’t niet iedereen naar de zin kan maken. Kijk, ik zoek een weg die voor mij veilig is, want ik lig per slot van rekening met mijn hoofd op het hakblok. Maar ik probeer ook een tussenweg te vinden die voor iedereen acceptabel is.

“Ik ben totaal niet bezig met mijn persoonlijke belangen. Ik zet mij puur en alleen in voor het grotere belang”

“Ook ben ik heel open over alles wat ik doe en ooit heb gedaan. Hiermee probeer ik de mensen die mij willen afbranden voor te zijn. Ik heb ogen in mijn rug en verwacht nog wel een tegenoffensief, ook uit de cannabiswereld. Daar zijn genoeg mensen bezig met hun eigen verhaal en die zullen mijn aanpak niet leuk vinden. Ik ben daarentegen totaal niet bezig met mijn persoonlijke belangen. Ik zet mij puur en alleen in voor het grotere belang”, benadruk Rinus.

“Samenwerken belangrijker dan ooit”

Die houding mist Rinus bij veel andere mensen en groepen die actief zijn in de cannabiswereld en ook zeggen te strijden voor een beter beleid.

Rinus doet zijn verhaal bij de NOS. “Nu is het belangrijker dan ooit dat iedereen meegaat op de stroom die is ontstaan. Het momentum is er.”

“Er zijn veel losse eilandjes in cannabisland en die zouden eigenlijk allemaal eens samen moeten gaan zodat een front ontstaat. Dat het gedoogbeleid al ruim 40 jaar vast zit, ligt niet alleen aan de politiek. Iedereen zou veel beter met elkaar moeten samenwerken. Laten we bovendien eens ophouden met elkaar zwart te maken en te schreeuwen; dan staan we veel sterker!

“Kijk, het onderwerp wordt steeds gevoeliger. Medicinale cannabis ligt nu onder de loep bij alle media en bij het OM. Als één partij een verkeerde zet doet, wordt die meteen afgestraft. In het geval van het OM is dat een goede zaak. Maar er kan ook iets fout gaan aan de kant van cannabis minnend Nederland. Echter, als we ons verenigen staan we veel sterker!”, zo pleit Rinus.

“Nu is het belangrijker dan ooit dat iedereen meegaat op de stroom die is ontstaan. Het momentum is er. Laten we al onze persoonlijke belangen even aan de kant zetten en meegaan met iets dat werkt. Met elkaar duwen we de goede zaak vooruit. Hoe groter de groep, hoe groter de kans op succes. Het gaat niet meer om mij, het gaat niet om stichting Suver Nuver. Waar het om gaat is het plantje brengen waar wij het willen hebben!”

[Openingsfoto: Shutterstock/Arthimedes – bewerkt door MWS]