(advertenties)
(advertentie)

Wat is vapen? Hoe verdamp je medicinale cannabis? Wat zijn de voordelen van vapen versus roken? Is verdampen veilig? Wat zijn de ideale vapoprizer temperaturen voor wiet? Deze en andere vragen beantwoorden we in deze ultieme gids voor het verdampen van mediwiet!

Wat is vapen en wat zijn de voordelen?

Vapen is het proces waarbij cannabistoppen of -extracten op hoge temperatuur worden verhit zonder te verbranden. Hierdoor komen cannabinoïden en terpenen vrij in de vorm van damp, die vervolgens wordt ingeademd.

Vapen is naast roken een van de twee inhalatiemethoden voor het consumeren van cannabistoppen. In een medicinale context verdient vapen de voorkeur boven roken. Bij vapen worden namelijk minder ongewenste koolwaterstoffen in het lichaam wordt opgenomen.

Tegelijkertijd neemt de behoefte aan tabak af. Gebruik van tabak kan immers tot verslaving en andere ernstige gezondheidsproblemen leiden. Met verdampen kun je ook een preciezere dosis gebruiken om aan je therapeutische behoeften te voldoen, aangezien er minder van de THC-dosis verloren gaat in zijstroom/verbranding.

Inhalatiemethoden, zoals vapen, zorgen ervoor dat cannabinoïden rechtstreeks via de longen in de bloedbaan worden opgenomen. Deze methode wordt vaak verkozen door mensen die op zoek zijn naar snelle verlichting van hun symptomen.

Hoe verdamp je medicinale cannabis?

Om cannabis te kunnen verdampen heb je een apparaat nodig dat een verdamper (of vaporizer/vape) wordt genoemd. Hoewel een verdamper elk apparaat kan zijn dat een bepaalde substantie vrijgeeft in de vorm van damp, zullen deskundigen over het algemeen een verdamper van medische kwaliteit voor ‘droge kruiden’ aanbevelen als het om gebruik met medicinale cannabis gaat.

Met droge kruiden-vaporizers kun je cannabistoppen verdampen zonder ze te verbranden. Op die manier kunnen de oliën van de plant als damp vrijkomen. Met een verdamper met droge kruiden ontvang je alleen de bioactieve cannabisbestanddelen die nodig zijn om de medicinale voordelen te ervaren. Je krijgt zodoende géén chemicaliën of additieven binnen die mogelijk in sommige andere soorten commercieel verkrijgbare vaporizers, zoals vapepennen en -patronen, kunnen worden aangetroffen.

Een ander voordeel van een droge kruidenverdamper is dat je de cannabisbloem bij de optimale temperaturen voor cannabinoïden- en terpenen-activering kunt verdampen door de temperatuurinstelling van de verdamper te gebruiken. Zo kun je precies bepalen met welke temperatuur je het best de gewenste voordelen bereikt. 

Wiet verdampen (vapen) is gezonder, effectiever en goedkoper dan cannabistoppen roken. Er is geen sprake van verbranding, maar van verhitting totdat er damp ontstaat… [foto: Gleti/Shutterstock]

Wat zijn de voordelen van verdampen versus roken?

Medicinale cannabis vapen

Enkele voordelen van het verdampen van medicinale cannabistoppen – in tegenstelling tot het roken ervan – zijn:

Snelle aanvang en snelle verlichting. De eerste effecten treden binnen 90 seconden op en bereiken een maximum na 15 tot 30 minuten. Na 2 tot 4 uur zijn ze weer uitgewerkt. Dit is nuttig voor symptomen en aandoeningen waarbij onmiddellijke verlichting is vereist.

• Hogere concentraties actieve ingrediënten. Verdampen verwarmt de cannabis zonder deze te verbranden. Hierdoor blijven de concentraties en kwaliteit van de actieve ingrediënten zoals cannabinoïden en terpenen behouden.

• Temperatuurregeling. Je kunt de temperatuur van je verdamper regelen om de gewenste voordelen te bereiken op basis van de kookpunten van de ingrediënten van je mediwiet, waaronder cannabinoïden en terpenen.

• Potentiële vermindering van de algehele consumptie. Vanwege de verbeterde opname van cannabinoïden en terpenen, verminderde hunkering naar tabak en de mogelijkheid om de verdamper gemakkelijk op te pakken en neer te leggen als dat nodig is, is de kans groter dat je binnen je therapeutische venster blijft. Zo bereik je maximale therapeutische voordelen met minder wiettoppen dan nodig zijn bij het roken. Dit vermindert de benodigde hoeveelheid medicatie en bespaart je na verloop van tijd geld.

• Minder kankerverwekkende stoffen en veiliger dan roken.

• Discreter (vooral omdat het veel minder geur produceert) dan roken.

Medicinale cannabis roken

Hoewel roken de meest gebruikelijke toedieningsweg is voor niet-medicinaal cannabisgebruik, wordt het niet aanbevolen voor medicinale cannabis. Dit heeft te maken met de gezondheidsrisico’s en de variabiliteit en onvoorspelbaarheid van de individuele reactie. Bijgaand enkele punten van aandacht waar je rekening mee moet houden als het gaat om het roken van medicinale cannabis:

• Minstens 40% van de THC-dosis in cannabis gaat verloren in zijstroom/verbranding bij het roken, waardoor het moeilijk is om de hoeveelheid THC die je binnenkrijgt in te schatten.

• Het roken van cannabis wordt, net als het roken van sigaretten, in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker, longschade en slechte zwangerschapsuitkomsten. Het kan ook je longen ontsteken en irriteren.

• Als je cannabis en tabak combineert om te roken, verhoog je je risico op veel gezondheidsproblemen en ziekten, waaronder kanker, hartaandoeningen en chronische luchtwegaandoeningen.

• Cannabis roken is minder discreet dan vapen.

• Het roken van cannabis met tabak leidt eerder tot verslaving en afhankelijkheid, waardoor je misschien meer cannabis gebruikt dan nodig is. Dit komt voornamelijk door nicotine – de verslavende stof in tabak – en niet door de cannabis zelf.

• Mogelijk moet je bij roken meer cannabis gebruiken om dezelfde resultaten te bereiken als bij verdampen. Cannabinoïden en andere actieve ingrediënten gaan bij verbranding immers (deels) verloren. Hierdoor jaag je jezelf op kosten.

Is het vapen van wiet veilig?

Over het algemeen resulteert het verdampen van cannabis in een vergelijkbare snelle opname en hoge bloedconcentraties als het roken ervan. Met vapen produceer je echter minder gifstoffen. Dit brengt logischerwijs minder gezondheidsrisico’s met zich mee, op voorwaarde dat je een hoogwaardige droge kruidenverdamper gebruikt. Bovendien is het na verloop van tijd kosteneffectiever en leidt tot een grotere therapeutische werking. 

Hoewel bekend is dat het verdampen van veiliger is dan roken, kan het toch gezondheidsrisico’s hebben. In vergelijking met roken is aangetoond dat verdamping de zuiverste stroom cannabinoïden en terpenen produceert, terwijl het minder dan 1/1000ste van de gevaarlijke stoffen bevat die bij verbranding worden geassocieerd. Maar niet alle verdampers zijn hetzelfde.

Zitten er negatieve gezondheidsrisico’s aan vapen?

De negatieve gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met vapen, waaronder longletsel, hoofdpijn, hartproblemen en meer, houden vaak verband met het gebruik van illegaal vervaardigde vapeproducten en vapeproducten met chemische profielen die dichter bij die van e-liquids liggen. Illegaal vervaardigde of aangepaste vapeproducten en vapeproducten die schadelijke chemicaliën bevatten, zoals vitamine E-acetaat, verhogen het risico op beschadiging van je longen aanzienlijk.

Schadelijke bijproducten, waaronder microbiële verontreinigingen, schadelijke chemicaliën, kankerverwekkende stoffen en verslavende stoffen zoals dextromethorfan, worden vaak aangetroffen in cannabisoliën op de zwarte markt, niet-goedgekeurde vapepennen, cartridges en e-liquids. Verwondingen aan verdampers door niet-goedgekeurde dampen kunnen variëren van brandwonden tot accidentele inname van vloeistof en een longziekte die bekend staat als ‘popcornlong’.

Wat zijn de ideale temperaturen voor het verdampen van cannabis?

Als je de verschillende kookpunten van de diverse cannabinoïden, terpenen en andere eigenschappen in je cannabis kent, kun je de vapetemperatuur aanpassen voor de veiligste en beste ervaring. Stel je de temperatuur te laag in dan loop je het risico de potentie en unieke smaken van je cannabis te missen. Bepaalde verbindingen hebben dan niet de minimumtemperatuur bereikt die nodig is om ze te activeren.

Als je de temperatuur van je verdamper echter te hoog instelt, loop je het risico meer giftige stoffen in te ademen en de actieve ingrediënten in je cannabis af te breken, zodat ze niet langer gunstig zijn voor je gezondheid. Dit gebeurt vooral bij temperaturen hoger dan 230°C.

Het optimale temperatuurbereik voor het verdampen van cannabis ligt tussen 180–210°C. Binnen dit bereik heb je ruimte om te experimenteren. Zo kun je zelf ontdekken wat het beste voor jou en de ingrediënten in je toppen werkt.

Terwijl cannabinoïden zoals THC en CBD zullen ‘activeren’ of ‘verdampen’ bij lagere temperaturen binnen dit bereik, hebben terpenen zoals linalool of limoneen een hoger kookpunt. Dit betekent dat ze bij hogere temperaturen binnen dat optimale bereik worden geactiveerd. Als je dus wilt profiteren van de voordelen van specifieke verbindingen in je cannabis, is het daarom handig om de kookpunten van die verbindingen te onderzoeken en te spelen met je damptemperatuur. 

Op onderstaande afbeelding zie je de ideale kook/verdamp-temperaturen (links in graden Celcius, daarnaast in Farenheit) van de bekendste cannabinoïden en terpenen:

Samenvatting

Concluderend kunnen we stellen dat vapen slechts één van de toedieningsmethoden is die worden gebruikt om cannabismedicatie toe te dienen. We weten inmiddels dat het veiliger is dan roken. Bovendien biedt het meer controle over de therapeutische voordelen en is het in de loop van de tijd discreter en kosteneffectiever. Verdampen kan gunstig zijn voor mensen die snel verlichting van hun symptomen nodig hebben, aangezien de effecten binnen enkele minuten voelbaar zijn. 

Let wel: volg altijd de specifieke instructies voor je verdamper, evenals eventueel medisch advies van een deskundige voor het gebruik van de verdamper en behandeling. Bovendien heeft verdampen zijn eigen risico’s en bijwerkingen. Het is belangrijk om je geschiktheid voor vapen te bespreken met een deskundige. Gebruik de verdamper alleen zoals geadviseerd.

Lees op Mediwietsite ook:

https://www.mediwietsite.nl/5-redenen-waarom-cbd-zou-moeten-vapen/

https://www.mediwietsite.nl/video-arts-roken-en-vapen-effectief-verdampen-gezonder/

[openingsbeeld: Oleggg/Shutterstock]