(advertenties)
(advertentie)
Eens te meer bewijst Israël zijn rol als voorloper op medicinaal cannabisgebied. Het land is namelijk het eerste ter wereld waar een overheidsgoedkeuring is verleend aan een vaporizer (cannabis verdamper) als een medicinaal apparaat. De eer is weggelegd voor het bedrijf Kanabo Research uit Tel-Aviv.

Begin dit jaar meldde Mediwietsite al dat het Nederlandse bedrijf Bedrocan – ’s lands enige legale cannabiskweker die derhalve alle mediwiet aan de apotheken levert – bezig is met de ontwikkeling van een verdamper die als medisch hulpmiddel dient: de Bedromedic®. Maar dat apparaat zit nu nog in de testfase dus de wereldprimeur gaat naar Israël, waar het ministerie van Volksgezondheid afgelopen week haar goedkeuring gaf aan de Kanabo Research’s Medical Cannabis Vaporizer als een officieel medisch apparaat.

Israël in mediwiet frontlinie

Israël loopt al jarenlang voorop in de wereld van wetenschappelijk cannabisonderzoek. In de jaren zestig was het dan ook de Israëlische onderzoeker Raphael Mechoulam die erin slaagde om voor het eerst de psycho-actieve cannabinoïde THC te isoleren. Patiënten kunnen er al langere tijd legaal cannabis gebruiken en ook de exportplannen voor cannabis staan al vergevorderd in de steigers. Ondertussen zitten de researchers & developers van de talrijke cannabisgerelateerde bedrijven ook niet stil, zoals de erkenning van de vaporizer van Kanabo nu weer bewijst.

VapePod tegen slaapstoornissen

Behalve de goedkeuring van de ‘VapePod’ verdamper als medisch apparaat – waarmee je o.a. cannabisextracten kan verdampen – maakte Kanabo ook bekend dat het gestart is met de ‘initiële pre-klinische tests van zijn formules tegen slaapstoornissen, ontworpen voor gebruik met de goedgekeurde VapePod’. Naar eigen zeggen bereikt men er  nu al ‘indrukwekkende resultaten’ mee.

Met de combinatie van de goedgekeurde verdamper en zijn diverse ‘formulations’ belooft het Israëlische bedrijf medicinale cannabispatiënten ‘een meer effectieve, consistente en accurate dosering en inname-methode dan tot nu toe gebruikelijk is bij geaccepteerde cannabis behandelmethodes’. Daartoe heeft Kanabo nog 2 patenten in het registratieproces zitten, beide gericht op de behandeling van slaapstoornissen.

Verdampen gezond alternatief voor roken (inhaleren)

Inmiddels is het wel genoegzaam bekend dat de meest gebruikte consumptiemethode van cannabis door patiënten – het roken ervan – de nodige risico’s met zich meebrengt. Studies hebben aangetoond dat het inhaleren van wiet significant meer effectief is dan andere ‘bezorgmethoden’, stelt Kanbo Research. ‘De VapePod vaporizer stelt patiënten in staat om de voordelen van inhalatie te benutten. De volgende generatie van het apparaat – VapePod MD – zal ook het gebruik van de patiënt monitoren en data vergaren voor caregivers, artsen en voor researchdoeleinden’.

Vanzelfsprekend is Avihu Tamir, mede-oprichter en CEO van Kanabo Research, een blij man. Hij verwacht dat er dankzij de ’transitie van de meeste patiënten naar het gebruik van een vaporizer’ binnen drie jaar 10 miljoen dollar wordt omgezet, wat goed is voor een tiende van de totale Israëlische mediwietmarkt van 100 miljoen in 2020.

‘En de Israëlische markt is een platform om onze technologie te bezorgen op globale markten in Noord-Amerika en Europa’, belooft Tamir alvast.