(advertenties)
(advertentie)

Cannabis verdampen wordt steeds populairdere onder medicinale gebruikers. En dat is niet gek, want met een vaporizer kan je op een gezonde manier direct over de effecten van mediwiet beschikken. Ben jij nog niet thuis in de wereld van verdampen? Lees dan hier hoe het werkt.

Wat is verdampen?

Laten we eerst eens kijken wat cannabis verdampen precies is.

Simpel gezegd houdt verdampen in dat je cannabisproducten in een fijne damp inademt. Dit is absoluut niet hetzelfde als cannabis roken, want bij verdampen vindt geen verbranding plaats. De cannabis of het cannabisproduct in een verdamper wordt namelijk verhit tot een temperatuur die precies hoog genoeg is om de werkzame stoffen te laten verdampen. Geen verbranding van plantmateriaal of olie dus.

Hierdoor is verdampen veel zachter aan de keel. En het is een hele veilige en gezonde manier om je medicijn te consumeren. Bovendien beschik je direct over het effect, wat fijn is als je cannabis gebruikt bij acute pijnbestrijding of spasmen.

Over wie deze techniek van cannabis verdampen heeft uitgevonden lopen de meningen uiteen. Veel cannabisexperts prijzen Frank William Wood, beter bekend als Eagle Bill Amato, als de eerste die ooit een cannabisverdamper bouwde, begin jaren negentig.

Een tafelmodel vaporizer zorgt voor een hele efficiënte damp. Maar er zijn tegenwoordig ook hele goede handhelds op de markt.

De eerste verdamper die Eagle Bill bouwde bestond uit een grote glazen bol met twee buizen. Cannabis werd in één buis geplaatst waarna hij een luchtwarmtepistool gebruikte om de cannabisdamp in een bol te blazen. De andere buis werd gebruikt om de damp uit die bol in te ademen.

Deze methode kreeg kort nadat Eagle Bill hem uitvond voet aan de grond in Amsterdam. Daarna ging de rest van de wereld met het idee aan de slag en begon de verdampersindustrie vorm te krijgen.

Voordelen van verdampen

Er zijn veel redenen waarom mensen verdampen verkiezen boven roken. De belangrijkste is dat het beter is voor je gezondheid. Bij het roken van cannabis, zowel puur als met tabak, zorgt verbranding voor het ontstaan van verbindingen zoals koolmonoxide en allerlei gifstoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Dit staat natuurlijk haaks op de reden om mediwiet te gebruiken. Namelijk je gezondheid verbeteren.

Bovendien krijg je door te roken heel weinig cannabinoïden binnen; dit zijn de werkzame stoffen in cannabis waar het allemaal om te doen is. Door het verbrandingsproces bij roken gaat namelijk tot wel 70 procent van de cannabinoïden in rook op nog voordat ze het lichaam bereiken. Roken is dus totaal niet efficiënt.

Verdampen is vele malen efficiënter. Door cannabis te verhitten maar niet te verbranden, verdampen de werkzame stoffen die liggen opgeslagen in de olie-achtige hars van de plant. Deze substantie verdampt namelijk bij een temperatuur tussen de 175 en 225 graden Celsius. Hierdoor stijgt de efficiëntie naar 70 tot 80 procent werkzame stoffen die het lichaam bereiken.

Vapen, zoals de techniek in het Engels heet, levert ook veel sneller effecten op. Zodra je de damp inhaleert, wordt die 70 tot 80 procent werkzame stoffen onmiddellijk via de longen opgenomen in de bloedsomloop.

Een laatste voordeel waarom mensen voor vapen kiezen, is discretie. Cannabisdamp heeft niet die typische sterke geur die wel ontstaat als je cannabis rookt. Hierdoor gaat je kleding en het interieur thuis niet naar cannabis ruiken. Bovendien kan je eenvoudig onderweg vaporizen zonder dat andere mensen het doorhebben. Hier heb je uiteraard wel een draagbare verdamper voor nodig, maar die zijn er in overvloed.

Hoe kies je een geschikt verdamper?

Verdampers zijn er in vele maten, soorten en stijlen die tegemoet komen aan verschillende behoeften, budgetten en levensstijlen.

Hier zijn enkele zaken om rekening mee te houden als je opzoek gaat naar een verdamper.

Draagbaarheid

De meeste verdampers zijn strak en klein. Ze passen in je handpalm of ze zijn nog kleiner, als een pen. Die laatste verdampers worden ook wel vape-pennen genoemd. Deze draagbare verdampers zijn handig en discreet zodat je overal eenvoudig je medicijn kan toedienen.

Dan zijn er ook nog de grotere desktop- of tafelverdampers. Deze zijn geschikt voor mensen die thuis willen genieten van de voordelen van verdampen. Het voordeel van deze grotere apparaten is dat die een betere kwaliteit damp produceren en je hoeft ze minder vaak bij te vullen.

Deze verdamper is heel klein maar kan zowel cannabis als concentraten verdampen.

Temperatuurregeling

De meeste verdampers bieden temperatuurregeling. Als dat niet zo is, dan is het belangrijk om te kijken of er ten minste een automatische regeling op zit. Anders heb je namelijk een risico dat de cannabis als nog te heet wordt en verbrandt.

De voorkeur gaat uit naar een handmatige instellingen via een knop of middels een digitale applicatie. Zo heb je optimale controle over de temperatuur en kan je uitvinden wat jij lekker vindt. Over het algemeen geldt namelijk dat een lagere temperatuur de smaak ten goede komt, terwijl een hogere temperatuur meer opbrengst geeft.

Conductie versus convectie

Het verwarmen van cannabis of andere verdampbare producten kan op twee manieren gebeuren. Sommige verdampers maken gebruik van thermische conductie en andere verdampers van convectie.

Conductie is een directe verhittingsmethode waarbij het verwarmingselement in de verdamper dichtbij de kamer zit waarin het cannabisproduct zich bevindt.

Bij thermische convectie wordt de cannabis of het verdampbare cannabisproduct indirect verhit. Het verwarmingselement zit dus niet dicht bij de cannabis. Bij deze techniek warmt de lucht op in plaats van de cannabis. Door te inhaleren stroomt die hete lucht vervolgens door de kamer met het plantmateriaal waardoor de werkzame stoffen verdampen.

Conductie-verdampers zijn doorgaans wat goedkoper. Maar het risico is hoger dat de cannabis als nog verbrandt. De voorkeur gaat dus uit naar een convectie-verdamper.

MEER LEZEN: 5 redenen om te kiezen voor een convectie vaporizer

Opwarmtijd en trekkingsduur

Kijk goed wat de opwarmtijd is van een verdamper. Vooral als de nood hoog is wil je snel over medicatie beschikken. De meeste merken vertellen wel iets over de opwarmtijd in de productomschrijving. En zo niet, dan kan je zoeken naar ervaringen van anderen. Dat is sowieso verstandig om te doen.

De trekkingsduur verwijst naar hoe lang je aan het apparaat moet inhaleren voordat er ook daadwerkelijk damp uit komt. Idealiter moet het apparaat een korte trekkingsduur hebben want dat betekent dat de damp van goede kwaliteit is. En het is natuurlijk niet comfortabel als je eerst 10 seconden aan een apparaat moet lurken voordat de damp eruit komt.

Duurzaamheid

Het gezegde ‘goedkoop is duurkoop’ gaat wel op voor verdampers. Realiseer je dat een verdamper een apparaat is dat je regelmatig gebruikt. Misschien zelfs wel meerdere keren per dag. Daar moet je niet op bezuinigen.

Het vinden van een verdamper die alle wensen afvinkt kan lastig zijn, dus je zult waarschijnlijk een compromis moeten sluiten als het op een van deze dozen aankomt, zorg er gewoon voor dat je niet voor de goedkoopste optie kiest.

Droge cannabis of concentraten

Het is je wellicht opgevallen dat we het hierboven regelmatig hebben over ‘cannabis of andere verdampbare cannabisproducten’. Dat komt omdat er verschillende verdampers op de markt zijn voor cannabis ,of voor concentraten zoals olie. Er zijn ook apparaten beschikbaar die beide kunnen verdampen, maar die zijn natuurlijk weer een stukje duurder. Denk daarom goed na over jouw voorkeur.

Gedroogde cannabis (of een ander kruid) verdampen geeft je een soortgelijk effect als bij het roken van pure cannabis. Dat komt omdat je met cannabis het volledige spectrum aan cannabinoïden en terpenen binnenkrijgt. En al die stoffen tezamen zorgen voor de totale ervaring.

Concentraten zijn doorgaans veel krachtiger. Waar cannabis bijvoorbeeld 15 tot 25 procent THC bevat, zit in concentraten 60 tot 80 procent THC. Concentraten zijn dus een krachtiger medicijn. Maar lang niet iedereen heeft dat nodig.

Soorten oliën

Wietolie op basis van plantaardige glycerine kun je onder de tong druppelen, maar ook verdampen in een e-sigaret. [Foto: shutterstock/Elizabeth A.Cummings]

Als je hebt gekozen voor een olievervuiling, is het tijd om de juiste soort olie te kiezen voor je apparaat. Er zijn twee hoofdsoorten oliën op de markt: cannabis- en CBD-oliën.

Cannabis Olie

Cannabisoliën hebben over het algemeen een hoog THC-gehalte en kunnen zowel door recreatieve gebruikers als door patiënten worden gebruikt. Cannabisoliën met THC zijn uitstekende medicijnen voor het behandelen van depressie, chronische pijn, PTSS, fibromyalgie, verlies van eetlust, en nog veel meer. Door het hoge THC-gehalte heb je aan een trekje vaak al genoeg.

CBD-oliën

CBD-oliën staan bekend om hun anti-inflammatoire, angstremmende en krampstillende voordelen. Ze leveren niet de high van THC, maar kunnen ontspannend zijn voor gebruik na het werk of voor het slapen gaan. CBD-oliën verdampen helpt ook bij het stabiliseren van het hele endocannabinoïde-systeem. Je vult je lichaam namelijk aan met therapeutische cannabinoïden die de gezondheid verbeteren, zonder high te worden.

MEER LEZEN: High en stoned van mediwiet – dit kan je verwachten

Naast deze oliën, kunnen sommige apparaten ook hasjolie, speciale vape-juices en wax verdampen.

Ongeacht je keuze, vergeet niet om het apparaat alleen te gebruiken met het materiaal dat het ondersteunt. Als je een vaporizer voor gedroogde cannabis en andere kruiden hebt, probeer het dan niet met concentraten of andersom. Als je dat wel doet zal het apparaat stuk gaan en dat is natuurlijk zonde.

Verzorg je verdamper goed

Als je eenmaal een verdamper hebt gevonden die past bij jouw wensen, dan is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je het de juiste zorg geeft. Op die manier zorg je ervoor dat het apparaat goed werkt en lang mee gaat. Als je dit nalaat, kan het apparaat slecht gaan functioneren wat de ervaring niet ten goede komt. Lees de handleiding en onderhoudsinstructies dus goed door.

[Openingsfoto: Shutterstock/Lifestyle discover]