(advertenties)
(advertentie)
De studie is goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA) en bevindt zich in het derde jaar. Het is ’s werelds eerste gecontroleerde klinische proef om te onderzoeken of het gebruik van cannabis veteranen kan helpen bij het omgaan met het posttraumatische stresssyndroom (PTSS). Positieve onderzoeksresultaten zouden ook onze Nederlandse oorlogsveteranen en andere mensen die aan traumatische stress lijden, kunnen helpen.

Cannabis bij PTSS

Ondanks de hoeveelheid bewijs dat cannabis effectief is bij het behandelen van symptomen van PTSS onder veteranen, heeft de federale overheid in de VS de toegang van veteranen tot het medicijn constant beperkt en pogingen tot verder onderzoek daarmee kunnen ondermijnen. Na zeven jaar vechten voor goedkeuring door diverse federale functionarissen, kreeg eindelijk één arts goedkeuring van de FDA om een onderzoek te starten naar de effecten van cannabis op de PTSS-symptomen van veteranen.

Deze studie, gefinancierd met een subsidie van $2,15 miljoen van de University of Colorado, is ’s werelds eerste gecontroleerde klinische studie waarbij onderzocht wordt of het gebruik van cannabis veteranen kan helpen bij het omgaan met PTSS.

Van tegen- naar voorstander mediwiet

De studie wordt uitgevoerd door Dr. Sue Sisley. Zij was vroeger eigenlijk tegen cannabis, maar is van gedachten veranderd nadat ze met eigen ogen zag wat voor medicinale werking de plant had op een van haar patiënten.

“Ik was afwijzend en veroordelend, maar toen begon ik veel veteranen in mijn praktijk te verliezen aan zelfmoord en dat was een grote wake-up call. Binnen de veteranengemeenschap worden veel soorten medicatie gebruikt om de symptomen van PTSS te onderdrukken. Inmiddels hebben velen ontdekt dat ze de verslavende medicijnen die zijn voorgeschreven kunnen vervangen voor medicinale cannabis. Hierdoor zijn we tot het punt gekomen om dit verder te onderzoeken.”

Onderzoeken naar wiet en PTSS

Het Department of Veterans Affairs heeft er lange tijd voor gezorgd dat veteranen geen kans kregen om medicinale cannabis te bemachtigen. Dit ging zelfs zo ver dat ze zelf een slecht onderbouwd onderzoek deden naar de werking van cannabis bij PTSS en uiteraard tot de conclusie kwamen dat het geen effectieve behandeling zou zijn. Dr. Sisley bekritiseerde dit onderzoek en merkte op dat het om vooringenomen observaties ging en niet om gecontroleerde onderzoeken.

In tegenstelling tot het onderzoek van VA volgt de studie van Dr. Sisley strikte wetenschappelijke protocollen. Tijdens het proces werden veteranen gevraagd cannabisproducten mee naar huis te nemen en ze naar eigen goeddunken gedurende drie weken te gebruiken. De proefpersonen werden willekeurig toegewezen om ofwel hoge THC, hoge CBD, een gelijke THC/CBD-mix of placebo-medicatie in te nemen. Er werd de veteranen in die periode van drie weken gevraagd om de medicatie naar eigen goeddunken te gebruiken in doseringen waar zij zich goed bij voelden. Hierna volgde er een stopperiode van twee weken.

Veel oorlogsveteranen lijden aan PTSS, met een hoog zelfmoordcijfer als gevolg… cannabis kan wellicht verlichting brengen [foto: David Crockett/Shutterstock]

Gedurende het hele proces volgen onderzoekers de proefpersonen die hun PTSS symptomen moesten registreren tijdens de periode mét cannabisgebruik en zonder cannabisgebruik. De onderzoekers bekeken ook de ontstekingsremmende effecten van cannabis in de loop van het onderzoek door verschillende biomarkers te beoordelen die gerelateerd zijn aan ontsteking.

De studie bevindt zich nu in het derde jaar en onderzoekers zijn bezig met het registreren van de gegevens van 19 veteranen om de fase II-studie af te ronden. Eenmaal met succes afgerond, hoopt Sisley dat de FDA een Fase-III-proef zal goedkeuren, die de weg zou kunnen openen voor een federaal-legale cannabisbehandeling voor PTSS.

Kwaliteit is van belang

Hoewel de studie bijna voltooid is, is dr. Sisley zich er bewust van dat de resultaten beïnvloed kunnen worden door de slechtere kwaliteit cannabis die beschikbaar gesteld wordt door de overheid voor dit onderzoek.

“Als de helft van de door de overheid geleverde cannabis niet-medicinaal plantenmateriaal is, kan dit effectiviteitsstudies saboteren. Dit betekent dat als je de effectiviteit van cannabis probeert te onderzoeken met een ​​zeer slechte kwaliteit cannabis, dit de uitkomst van de onderzoeken zou kunnen schaden. Het zou geen realistisch beeld schetsen over hoe effectief cannabis is bij het behandelen van een bepaalde ziektes.”

Weed for Warriors

Terwijl belangenorganisaties proberen de VA onder druk te zetten zodat zij hun standpunt wat betreft medicinale cannabis terugnemen, lichten de veteranen van Weed for Warriors elkaar goed voor over het gebruik van deze bijzondere plant. Op deze manier wordt de kennis toch doorgegeven, ondanks dat de behandeling (helaas) nog in een negatief daglicht staat.

Nederlandse oorlogsveteranen

In Nederland is het bemachtigen van (medi)wiet een stuk minder ingewikkeld dan in veel andere landen. Onze veteranen hebben minder last van obstakels op de weg als het gaat om het behandelen van PTSS met wiet. Toch bestaan er hier binnen de geestelijk gezondheidszorg nog steeds veel meningsverschillen over de werking van cannabis bij diverse psychische aandoeningen. Ook is een vergoeding via de zorgverzekering niet meer mogelijk.

Gelukkig zijn er wel diverse bronnen waar juiste informatie te vinden is over het gebruik van wiet bij bijvoorbeeld PTSS. Uiteraard is er hier op Mediwietsite een en ander te lezen over dit onderwerp, en ook Stichting Mediwiet helpt je graag op weg.

[openingsbeeld:  iQoncept/Shutterstock]