(advertenties)
(advertentie)
Kanker is nog steeds een killer. Maar medicinale cannabis kan de symptomen die bij kanker komen kijken bestrijden, zowel die van de ziekte zelf, als de bijwerkingen van de medicatie. Mediwietsite zet de laatste stand van zaken voor je op een rijtje!

Legalisering

Naarmate de legalisering van medicinale cannabis wereldwijd steeds meer voorkomt, wordt het ook meer voorgeschreven door artsen en andere (medisch) betrokken partijen, bijvoorbeeld om de bijwerkingen die kanker en de behandelingen met zich meebrengen te verlichten. Talloze wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat medicinale cannabis voordelen biedt op het gebied van palliatieve zorg, zoals stimulering van de eetlust, pijnverlichting en meer.

Cannabinoïden

Onderzoek geeft tevens aan dat cannabinoïden veel meer kunnen doen. Uit de resultaten blijkt dat mediwiet antitumorale effecten heeft. Op een dag kan het worden gebruikt als dé kankerbehandeling en niet alleen als een medicijn om de symptomen van de ziekte te verlichten. Meer dan 100 soorten cannabinoïden – de componenten binnen cannabis met verschillende eigenschappen en chemische profielen – zijn tot op heden geïdentificeerd.

Toch zijn er maar weinigen onderzocht op hun specifieke effecten. Medicinale cannabissoorten hebben bewezen palliatieve zorgvoordelen, maar de complexiteit van het aanbieden als medicijn, geeft aan dat er klinische studies nodig zijn om het volledige potentieel van het medicijn te ontdekken.

Het belang van meer onderzoek

In 2017 waren er meer dan 1,6 miljoen nieuwe diagnoses voor kanker alleen al in de Verenigde Staten, en tegen het jaar 2030 zullen de gevallen van kanker wereldwijd met 50 procent toenemen vergeleken met de diagnoses gesteld in 2012. Gezien deze alarmerende statistieken zijn nieuwe behandelingsopties nu belangrijker dan ooit.

Chemotherapie, chirurgie, bestraling, gerichte therapie en immunotherapie zijn de meest voorkomende kankerbehandelingen, maar bijwerkingen zijn vaak ernstig. Deze variëren van vermoeidheid, haaruitval, misselijkheid tot infecties en meer. Medicinale cannabis biedt belangrijke gezondheidsvoordelen voor patiënten die met deze ongewenste bijwerkingen te maken hebben. Dus wat als we het medicijn aan patiënten konden aanbieden als een alternatieve kankertherapie? Dan zouden we mogelijk de ernstige bijwerkingen van de reguliere behandelingen kunnen vermijden of verminderen, terwijl we de kanker en de symptomen bestrijden.

De wetenschap

We zijn nog niet zover binnen de wetenschap. Hoewel de beschikbare gegevens beperkt zijn, belooft het onderzoek dat tot nu toe is uitgevoerd rond antitumoreffecten van cannabinoïden veel goeds. Het International Journal of Oncology publiceerde vorig jaar bijvoorbeeld een onderzoek waaruit blijkt dat cannabinoïden succesvol kankercellen doden en dat de voordelen toenemen in combinatie met chemotherapie.

Een vroege preklinische studie die onlangs is uitgevoerd heeft ook aangetoond dat kankercellen, afgeleid van bloedmonsters van patiënten, differentieel gevoelig waren voor de twee belangrijkste werkzame stoffen in cannabis: tetrahydrocannabinol (THC) en tetrahydrocannabinolzuur (THCA).

Het is veelbelovend

Een aantal andere laboratorium- en dierstudies is de afgelopen jaren uitgevoerd op darm-, borst- en hersenkanker en die geven aan dat cannabinoïden de tumorgroei kunnen remmen door de celgroei te blokkeren. Ze veroorzaken celdood en ze stoppen de ontwikkeling van bloedvaten die tumoren nodig hebben om te groeien. Het is nu zaak dat deze veelbelovende effecten op mensen getest worden.

De huidige aanpak van onderzoek naar de werking van medicinale cannabis en de behandelmethodes is beperkt. Het potentieel voor nieuwe ontdekkingen op het gebied van cannabinoïden binnen de Verenigde Staten is groot. De huidige impact die de Amerikaanse markt heeft op dit gebied kan niet worden onderschat. Zeker niet aangezien deze verantwoordelijk is voor 90 procent van de wereldwijde verkoop van medicinale cannabis. Tegen 2021 zal het Amerikaanse marktaandeel naar verwachting dalen tot 57 procent, terwijl landen zoals Israël en Canada, het cannabis-beleid productief toepassen en onderzoek daar meer gefinancierd wordt.

Overheidsinvloeden

Dertig staten en hoofdstad Washington D.C. hebben cannabis voor medicinale doeleinden gelegaliseerd, maar de federale overheid classificeert het nog steeds als een Schedule 1-drug. Dit is de categorie voor stoffen met een groot potentieel voor misbruik en welke geen aanvaard medisch doel hebben. Deze indeling heeft binnen de Verenigde Staten duidelijk de mogelijkheid om onderzoek te doen beïnvloed.

Er is momenteel slechts één cannabisbedrijf in het land dat is goedgekeurd voor de teelt en inkoop van cannabis, een die voldoet aan de gewenste onderzoekskwaliteit. De Drug Enforcement Administration heeft eerder het totale aantal Amerikaanse onderzoeksfaciliteit vergunningen beperkt, maar versoepelde deze beperkingen in 2016. Toch heeft de procureur-generaal nog geen vergunningen goedgekeurd voor de extra 26 faciliteiten die zijn aangevraagd. Ondanks het groeiende aantal staten dat medicinale cannabis legaliseert, zorgen de federale beperkingen dat wetenschappers niet in staat zijn om kwalitatief hoogstaand onderzoek uit te voeren. Juist dit is weer vereist voor een goedkeuring door de FDA en moet zorgen voor voldoende kennis over de voordelen van cannabinoïden voor artsen en de patiënten die zij het voorschrijven.

Het moet grootschaliger

Met miljoenen nieuwe gevallen van kanker per jaar en de duidelijke nadelen voor reguliere behandelingsopties en positieve indicaties uit preklinisch onderzoek naar de antitumorwerking van medicinale cannabis, is het duidelijk hoe belangrijk het verzamelen van aanvullende gegevens is.

We móeten grootschaliger onderzoek uitvoeren om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden van mediwiet biedt, ook buiten de palliatieve zorg.

[openingsbeeld:  271 EAK MOTO/Shutterstock, illustratie: Owls Photography/Shutterstock]