(advertenties)
(advertentie)
Dat cannabis medicinaal werkt wordt steeds meer als een gegeven beschouwd en in tientallen landen is het inmiddels dan ook gelegaliseerd als medicijn. Maar HOE wiet werkt is natuurlijk interessanter. Als je het proces begrijpt, begrijp je ook beter de (eigen) behandeling en hopelijk ook de genezing met cannabis, nietwaar? Daarom 2 zeer informatieve infographics over de werking van cannabis op onze hersenen.

Hoe cannabis het brein beïnvloedt

Bijna, zo niet alles in het menselijk lichaam wordt aangestuurd via het brein. Dus ook het aanpakken van ziektes en aandoeningen waartegen je lijf zich wil verweren. Cannabis heeft een grote en veelzijdige invloed op de werking van onze hersenen. In deze infographic uit de VS zie je hoe wiet precies je brein beïnvloedt, hoewel we erbij moeten zeggen dat er slechts 2 cannabinoïden gebruikt zijn van de pakweg 80. Maar dan gaat het natuurlijk wel om de twee belangrijkste cannabinoïden van allemaal: THC en CBD.

Het endocannabinoïde-systeem verklaard

De reden dat medicinale cannabis zo goed werkt bij een reeks aandoeningen is het ECS. Het endocannabinoïden-systeem is een systeem dat alle processen in ons lichaam reguleert. Door de receptoren van dit systeem te triggeren – zoals lichaamseigen stoffen zouden moeten doen – beïnvloeden stoffen uit wiet deze processen en zorgen ze voor de effecten in ons lijf.  HIER vind je uitgebreide informatie over dat essentiële ECS in een artikel op Mediwietsite.

In onderstaande infographic zie je in één oogopslag waar cannabis – of beter gezegd de cannabinoïden erin – effect heeft in onze hersenen en op welke lichaams- en geestelijke functies dat invloed heeft.

[Bronnen: visually en occnewspaper, illustratie cannabinoïden & brein: UrbanGreenhouse, openingsbeeld:Fabio Berti/Shutterstock]