(advertenties)
(advertentie)

Aardig wat mensen roken wiet of hasj, zowel medicinaal als recreatief. Dit doen ze omdat het een snelle uitwerking kent, wat in veel gevallen wenselijk is. Een enkele hijs kan net even die scherpte kantjes van bijvoorbeeld chronische pijn afhalen. Cannabis roken is alleen niet heel erg gezond, dit heeft te maken met de tabak die erbij gebruikt wordt en met het feit dat er (ook zonder tabak) verbranding plaatsvindt op hoge temperaturen. Wiet verdampen (vapen) is echter een prachtig alternatief, met hetzelfde – zo niet een beter – effect. Hoe je daar maximaal van kunt profiteren, dat leggen we je uit in dit artikel.

Wiet vapen, hoe doe je dat?

In het begin waren er vooral desktop-vaporizers verkrijgbaar. Dit zijn flinke apparaten, die voornamelijk geschikt zijn voor thuisgebruik. Later zijn deze geëvolueerd naar de draagbare vape-apparaten, die je gemakkelijk meeneemt wanneer je van huis bent (mits van tevoren opgeladen).

Het gebruik van een droge kruidenvape zoals cannabis vereist een beetje leerwerk. In die zin is het wat dat betreft niet anders als het draaien van een joint, dat moet je ook leren. Dit artikel helpt je op weg; of je nu wiet met THC, CBD of een ideale combinatie van beide wilt verdampen, de richtlijnen zijn hetzelfde.

We richten ons specifiek op verdampers voor droge kruiden, maar tegenwoordig zijn er ook veel andere alternatieven voor het verdampen van kruidenconcentraten. Hierbij kun je denken aan zogenaamde wietpennen, waxpennen en elektrische verdampers, die handiger en efficiënter zijn en tevens minder geur produceren.

Wiet verdampen; dit heb je nodig

Hieronder vind je alles wat je nodig hebt om te beginnen met vapen, of je nu een draagbare of desktop-vaporizer gebruikt. Misschien heb je een paar extra accessoires nodig die van pas komen.

 • Droge wiet – Eerst heb je wat droge wiet van goede kwaliteit nodig; je kunt zelf kiezen of je cannabis gebruikt met een hoog CBD-gehalte, of juist niet. Dit is afhankelijk van het doel waarvoor je het gebruikt. De toppen mogen niet te plakkerig of droog zijn, anders verdampt het niet goed.
 • Een vaporizer – De meest voorkomende opties zijn draagbare of desktop-vaporizers. Het zijn op zichzelf staande apparaten die speciaal voor dit doel zijn ontworpen en hiermee behaal je sowieso succes.
 • Een grinder – Noodzakelijk om in huis te hebben wanneer je een vaporizer wilt gebruiken die werkt met droge toppen. Een grinder is altijd een uitstekend hulpmiddel om in je arsenaal te hebben, hiermee transformeer je jouw toppen tot een perfecte substantie die je in je vaporizer (maar ook joint) kunt doen.
 • Accessoires – Bij veel vaporizers wordt materiaal geleverd om je vaporizer schoon te maken, meestal een borstel en een roerstaafje. Andere essentiële items zijn onder meer wattenstaafjes, pijpreinigers en zeer sterke isopropyl alcohol.

Hoe een cannabis vaporizer te gebruiken en op te bergen?

Voordat je je vaporizer opbergt, moet je ervoor zorgen dat deze uit staat en niet meer heet is, anders verlies je kostbare damp én brand je mogelijk zelfs je vingers. Plus het feit dat het ook veel gemakkelijker is om hem netjes op te bergen wanneer hij niet warm/heet meer is.

Het gebruik:

 • Stap 1: Zorg ervoor dat het apparaat volledig is opgeladen of is aangesloten
 • Stap 2: De meeste vaporizers hebben een fijne tot medium maling nodig. Met sommige apparaten kun je misschien volle toppen gebruiken, maar over het algemeen is vermalen met de grinder een goed idee.
 • Stap 3: Plaats je droge gemalen wiet in de kruidenkamer van je verdamper, met behulp van een klein visitekaartje of een lepeltje (meestal meegeleverd).
 • Stap 4: Stop de wiet er goed in met behulp van een gereedschapje of je vinger en maak het oppervlak relatief vlak. Conductie vaporizers hebben een steviger pakket nodig om het oppervlak te maximaliseren, maar het mag niet te strak worden aangeduwd – de luchtstroom moet er nog steeds doorheen kunnen (denk aan een goed verpakte joint versus een die te strak is). Convectie vapes kunnen losser worden gevuld, maar werken het beste met een gelijkmatige consistentie.
 • Stap 5: Zet het apparaat aan en selecteer je gewenste temperatuur.

Hoe inhaleer je wiet uit een vaporizer?

Als je nog nooit een wietverdamper hebt geïnhaleerd, kan het even wennen zijn. Damp voelt anders aan in je longen dan rook en het kan hoesten veroorzaken, ook al is het veel koeler dan rook. Uiteindelijk vind je door uitproberen de beste temperatuur voor jou persoonlijk.

 • Wacht ongeveer 30 seconden totdat je vaporizer de temperatuur heeft bereikt, voordat je je eerste trekje neemt (voor draagbare apparaten is dit meestal slechts een minuut of zo)
 • Begin met verdampen door eerst een paar zachte trekjes te nemen
 • Zuig aan het mondstuk, totdat je longen met damp zijn gevuld en dan uitademen
 • Als je te hard je best moet doen om wat binnen te krijgen en hij te strak gevuld aanvoelt, sla/tik dan zacht op je apparaat

Houd er rekening mee dat de meeste vaporizers voor droge kruiden sessie-apparaten zijn – die sessies worden op een gegeven moment afgebroken, net als bij een joint. De joint kun je later opnieuw aansteken, de vaporizer zet je weer aan voor een nieuwe ronde.

Controleer je wiet aan het einde van je sessie en als het nog wat kleur heeft, meng het dan een beetje met je roerstaafje. Daarna sluit je de vulkamer en zet je het apparaat aan voor nog een ronde. Met vaporizers kun je gerust een extra sessie met je wiet doen, zolang deze niet te donker is.

Afhankelijk van je warmte-instellingen voor de eerste sessie, blijft er waarschijnlijk na gebruik nog wat power over in de toppen. Dit zijn dus reeds verdampte toppen of AVB (Already Vaped Bud).

Hoe maak je een verdamper schoon?

De beste moment om je apparaat schoon te maken, is direct na je sessie. Ergens is het eigenlijk ook wel een leuk klusje om te doen terwijl je de effecten van het wapen nog voelt. Als je het een onderdeel van je ritueel maakt, is je apparaat altijd klaar en schoon en kun je het direct gebruiken wanneer je weer toe bent aan een nieuwe sessie.

 • Zorg dat je vaporizer uit staat en niet te heet is
 • Verwijder het mondstuk van het apparaat
 • Gebruik een borsteltje om overtollig vuil uit de kruidenkamer te verwijderen
 • Bevochtig een wattenstaafje met alcohol en schrob de binnenkant van de kamer totdat deze schoon is
 • Maak een pijpenrager vochtig met alcohol en rag hiermee door de binnenkant van het damppad totdat dit schoon is (houd het apparaat tegen het licht om te zien of je niets gemist hebt)

Je vaporizer schoonmaken is belangrijk! Resten kunnen zich ophopen, wat een ongelijkmatige verdamping veroorzaakt. Het is prima als je het een paar sessies zonder tussentijds schoonmaken doet, maar doe dat niet al te vaak. Het apparaat wordt steeds moeilijker schoon te maken en een vuile vaporizer presteert niet optimaal.

Hoe je verdamper te ontsmetten?

Voordat je je vaporizer gaat gebruiken, is het ten zeerste aan te raden om eerst deze stappen te volgen. Bij sommige apparaten die net uit de fabriek komen, kunnen tijdens de productie machineoliën achtergebleven zijn. Buiten dat het ongezond is, geeft dat een vreemde geur en smaak. Dit kan je ervaring  negatief beïnvloeden. Het is het beste om op safe te spelen en een verdamper voor het eerste gebruik even te ontsmetten.

 • Doe een burn-off: dit elimineert eventuele resterende machineolie door deze drie tot vier verwarmingscycli te laten draaien met een lege kamer.
 • Maak het damppad schoon: het pad dat de damp doorlaat voordat het je mond bereikt, kun je reinigen door er met de pijpreiniger of wattenstaafje doorheen te gaan.
 • Reiniging van het mondstuk: verwijder het en laat het even in alcohol weken. Veeg het af, daarna afspoelen en laten drogen. Als je andere niet-elektronische onderdelen hebt die verwijderbaar zijn, kun je daarmee hetzelfde proces doorlopen.
 • Het zakje vervangen: Als je een desktop-vaporizer gebruikt, vervang het zakje dan wanneer het verkleurd is en/of plakkerig wordt door cannabishars.

 

Meer over verdampen/vaporizen op Mediwietsite lees je HIER

[openingsbeeld: Gleti/Shutterstock]