(advertenties)
(advertentie)

Weggooien is zonde! Dat geldt zeker voor gebruikte wiet uit een verdamper. Als je namelijk de cannabis niet helemaal opdampt tot er zwarte korrels overblijven, maar stopt wanneer ze bruin zijn, zitten er nog aardig wat werkzame stoffen in de wiet. Deze already vaped buds (AVB) kun je dus nog prima hergebruiken, het is zelfs al gedecarboxyleerd. Maar wat kun je dan allemaal met deze gebruikte wiet uit de vaporizer?

Wiet uit de vaporizer (AVB)

Deze AVB heeft de perfecte kleur. Hier zitten zeker nog veel werkzame stoffen in die nog prima benut kunnen worden. [Foto: 420magazine]

Om je AVB nog wat waard te laten zijn, zorg je ervoor dat je vaporizer niet te heet is ingesteld. Zo voorkom je dat de cannabis verbrandt en er niets anders dan zwarte plantenresten overblijven, zonder werkzame cannabinoïden en terpenen. Je kunt beter op een lage temperatuur vapen (190-210 graden Celsius) zodat je veel aan je vape-ervaring hebt én nog iets overhoudt voor later.

Het zal wat geduld vergen tot je genoeg hebt om iets mee te doen. Maar als je het kunt opbrengen om je gebruikte wiet uit de vaporizer een tijd te sparen in een (weck-)pot, zul je verbaast zijn over wat je er nog allemaal uit kunt halen.

In de cannabis kan nog tussen de 20 en 40 procent aan werkzame stoffen zitten, afhankelijk van hoe ver je het hebt verdampt. Je dient dus voor elk recept twee tot drie keer zoveel verdampte wiet te gebruiken in vergelijking met ‘gewone wiet’ voor hetzelfde effect. De stoffen zijn door de hitte van de vaporizer al gedecarboxyleerd, en dus zijn de zure cannabinoïden THC-A en CBD-A al omgezet in de actieve THC en CBD.

Wietolie

De werkzame stoffen in de overgebleven cannabis kun je prima benutten door er medicinale wietolie van te maken. Wietolie is een makkelijke manier om gebruik te maken van de medicinale stoffen in cannabis, zonder iets te hoeven inhaleren. Je maakt een cannabisolie gemakkelijk zelf door bijvoorbeeld een alcoholextractie toe te passen. Hoe je wietolie gebruikt en doseert lees je hier.

Veelzijdige cannabis-kokosolie

Cannabisolie maak je echter ook zonder brandbaar materiaal, bijvoorbeeld door de cannabinoïden in kokosvet te laten trekken. De cannabis-kokosolie is niet alleen veiliger te maken, het is ook nog eens veelzijdiger in gebruik. Zo kun je ermee koken, het op je huid smeren, er dranken mee maken of bijvoorbeeld in capsules doen om gestandaardiseerde medicatie voor jezelf te maken. Hiervoor kun je handige apparaatjes kopen, bijvoorbeeld bij Azarius. Het effect van de cannabis is overigens anders wanneer je het oraal inneemt dan wanneer je het inhaleert.

Cannabis-capsules met kokosvet zijn eenvoudig te maken en erg praktisch. Je kunt ze makkelijk meenemen en overal innemen. [Foto: shutterstock/Wollertz]

Koken met cannabis-olijfolie

Er is nog een alternatief op kokosvet als het gaat om wietolie voor in de keuken. Door een cannabis-olijfolie infusie te maken krijg je een fijn product om bepaalde gerechten mee te maken, zoals deze tomatensoep. Bijna elk gerecht kan namelijk met olijfolie worden aangemaakt of aangevuld. Let hierbij op, net als bij de andere manieren om AVB te gebruiken, dat je twee of drie keer zoveel cannabis gebruikt dan de in dit recept aangegeven hoeveelheid.

Pepermolen

Deze tip kregen wij door op het Mediwietforum. Een van onze leden kwam met het ingenieuze idee om de gebruikte wiet uit de vaporizer in een pepermolen te doen. Zo kun je wanneer je wilt, elk gerecht medicinaal maken door er een beetje AVB op te malen.

Denk eraan dat cannabinoïden zich hechten aan vet. Om dit dus te laten werken moet de AVB bijvoorbeeld op kaas, vlees of vis, iets met olie of vet (pindakaas of chocopasta werkt ook) gestrooid worden. Anders hechten de werkzame stoffen zich niet aan het voedsel en zal je lichaam het niet goed kunnen verwerken. De volgende keer dat er een pizza de oven in gaat kun je daar dus wat AVB overheen strooien voor een extra dosis cannabis-medicatie.