

De laatste tijd vliegen de terpenen me om de oren. En dan bedoel ik dat dus niet alleen letterlijk. Het onderzoek naar de werkzame stoffen in cannabis breidt zich met rasse schreden uit en de beschikbare kennis vliegt er als ‘zoete broodjes’ in. Iedereen die iets te maken heeft met medicinale cannabis duikt in de materie en er komen prachtige, natuurlijke producten uit rollen, waar ik in veel gevallen erg gelukkig van word. Het gaat de goede kant op.
Mitsz is gek op het maken van nieuwe genetica. Het mixen van ingrediënten (genetica) voor het maken van een nieuw gerecht (nieuwe plant) lijkt immers op zijn beroep: koken. [Foto: shutterstock/Algirdas Gelazius]
Dat vinden we dus leuk, helemaal in overweging nemende dat je op die manier dus een kruising kunt maken of kiezen die precies past bij jouw medicinale wensen. Dat is natuurlijk een enorme pré. In de toekomst zullen mijn keuzes voor bepaalde soorten dan ook glashard liggen aan het terpenen-profiel.
Een ander aspect dat voor mij ineens de kop op doet is het aroma van de plant. Ik zeg altijd dat me dat niets uit maakt. “Als het maar werkt. Je zeurt toch ook niet over de smaak van je paracetamolletje?!” Ik zeg het al jaren. Sinds de wetenschap dat de medicinale waarde van je plant is verbonden aan de aromatische bestanddelen er van, is mijn kijk op die zaak uiteraard 180 graden gekeerd. We kunnen dus met een geoefende neus al bepalen of we met de keuze voor een bepaalde strain op de juiste medicinale weg zitten. Cool.
Verschillende wietsoorten hebben andere uitwerkingen op het lichaam dankzij terpenen in de plant. [Foto: shutterstock/Roxana Gonzalez]
Nu heb ik mijn soorten tot op heden gekozen op gevoel. Ik had nog maar weinig kennis van zaken, maar wist slechts dat mijn keuzes me goed bevielen natuurlijk. Nu kunnen we dus eens een kijkje gaan nemen, of mijn keuzes uit het verleden inderdaad de etherische oliën bevatten die passen bij mijn medicinale klachten. Zetten we die nog even op een rijtje voor het gemak:
We hebben te maken met Asperger syndroom/ADHD. Hierbij voldeed ik voor mijn “cannabis-carriere” behoorlijk klassiek aan de geldende normen. Tegenwoordig is dat gelukkig anders dankzij de plantaardige medicijnen: Hindu Kush en Sour Tangie. Ik ben elk jaar de klos met winterdepressies, dus dit jaar heb ik (succesvol) gekozen voor Sour Tangie. Daarbij komt nog de pijn in m’n rug en spieren als gevolg van een vergroeiing.
Hindu Kush bevat volgens de geleerden hoofdzakelijk de terpenen humuleen en limoneen. Als we dan gaan kijken in de materie, spring ik heel rap een paar meter achteruit en ben ik blij dat ik slechts ervaringsdeskundige ben. Dit gaat mijn koksmuts ruim te boven. Dat moet ook zo blijven, want ik heb het al druk genoeg.
Hindu Kush is een echte Indica wietsoort en dus perfect voor het bestrijden van pijn en het kalmeren bij stress. [Foto: Leafly.com]
Limoneen lijkt een remmende werking te hebben op de groei van kankercellen, is behulpzaam bij depressies, is opwekkend, antibacterieel, anti-schimmel en lost galstenen op. Je vind vast meer kwaliteiten van deze etherische olie. Ik kan inderdaad beamen dat juist bij depressies Hindu Kush heilzaam kan zijn. De dag is beduidend verdraagzamer en ik val van deze indica niet rap in slaap, maar ben ook niet gestrest.
Eens kijken wat we kunnen vinden over het gemiddelde terpenen-profiel van Sour Tangie (ST). Hier vallen limoneen en humuleen gelijk op als de twee hofleveranciers van het totale terpenen aanbod in deze genetica.
Ondanks dat Sour Tangie een sativa-dominante hybride is, kan de naar citrus-ruikende wietsoort relaxend werken. [Foto: Leafly.com]
Zonder nu alle soorten waar ik ervaring mee heb uitvoerig te gaan beschrijven kan ik al concluderen dat je op gevoel al een hoop goed kunt doen.
Door je neus wat te trainen (en met de beschikbare kennis) kun je vaak al een heel eind komen met het uitzoeken van de ideale wietsoort voor jouw aandoening. [Foto: shutterstock/INSAGO]
Indien je van plan bent om serieuze klachten te behandelen is het natuurlijk raadzaam om niet zelfstandig te gaan rommelen en ter begeleiding een deskundige te raadplegen. Maar je kunt dus met de beschikbare kennis en het gebruik van je neus al een heel eind komen om de goede soorten er tussenuit te vissen.
Ben je op zoek naar pineen en limoneen in één soort? Dan sta je al vlug met bijvoorbeeld een zakje Super Lemon Haze in je handen. Het juiste fenotype vis je er zo uit, dat heeft een duidelijke dennen-citroen geur. Humuleen herken je weer aan de “aardse” geur.
Met enkel de basis van deze wetenschap ben je al jaren bezig, laat staan als je er helemaal “in duikt”. Maar als je zoals ik als patiënt een eerste indruk wil krijgen in welke genetische hoek je het moet zoeken, kan ik je de eerste schreden in de materie zeker aanbevelen. Voor mezelf weet ik bijvoorbeeld dat Black Domina en AK 47 de komende tijd extra aandacht gaan krijgen. Deze hebben een interessant profiel als het gaat om pijn en slapeloosheid te bestrijden. Zonder deze materie had ik er waarschijnlijk veel langer over gedaan om hierachter te komen, toch? In het bestuderen van dit onderwerp vind ik veel hulp bij Leafly en Analytical360.
Veel plezier met puzzelen en tot volgend jaar!