(advertenties)
(advertentie)
Mediwietsite-expert Mitsz van der Kamp kweekt al tijden zijn eigen medicatie – gedoogd door de lokale overheid. Vandaag maken we voor het eerst kennis met zijn zaai-, bewater- en verpottechniek. Hij zal ons regelmatig op de hoogte houden van deze medicinale Hindu Kush teelt.

Hindu Kush i.p.v. Ritalin?

Op 16 oktober heb ik tien Hindu Kush ( Sensi Seeds) zaden aan de aarde toevertrouwd. Eens in de zo veel tijd zal ik verslag doen van het verloop van deze medicinale kweek. Ik heb deze Hindu Kush om meerdere redenen gekozen.

Hindu Kush is een kalme, gemiddeld sterke, heldere indica uit de grensstreek van Afghanistan en Pakistan. Hiervan hoop ik dat deze overdag mijn pijn kan bestrijden. Bovendien wil ik een vervanging gaan maken voor Ritalin (methylfenidaat-hydrochloride). Ik denk dat de rustige – echter heldere – inborst van deze planten een mooie basis is voor een hybride die zal voldoen aan mijn verwachtingen. Om dat te bereiken zal ik in de toekomst een huwelijkspartner zoeken uit de bergen van Mexico.

496

Mitsz vindt het zaaien fantastisch en noemt het gekscherend “couveuse-dienst”

Juiste wietsoort kiezen

Het zaaien is misschien wel het leukst van het hele kweekproces. Ik zeg ook altijd gekscherend dat ik couveuse dienst heb. Toen ik begon met kweken trok ik vaak zaden uit de wiet die ik had gekocht. Dit had wisselend succes en dat doe ik ook niet meer. Naarmate de noodzaak is gegroeid om kwalitatief goede wiet te kweken, zorg ik dat ik de genetica in huis heb die ik nodig heb.

Als je als medicinaal gebruiker aan de slag gaat is het ook handig zo veel mogelijk te weten over de oorsprong van je plantjes. Waar komen ze vandaan en wat zijn hun medicinale capaciteiten? Als je de hele stamboom van het huidige aanbod zou gaan opmaken, kom je uiteindelijk uit bij een stuk of 40 ouderplanten denk ik. Ik zit er vast naast, maar het zal niet veel zijn. Enfin… ik dwaal af.

De Hindu Kush dus; omdat het geen polyhybride is – kruising met meer dan twee planten – zullen de nazaten ook minder variatie vertonen in de genetische opmaak. Regelmaat is een must als je medicinaal kweekt.

Zaaien en ontkiemen

Voor het zaaien heb je niet veel nodig: je zaden, zaai- en stekgrond, water en licht. Ik heb m’n gangkast aangepast voor het voorgroeien en verdeeld over twee helften. Onderin heb ik 2 x 36 watt TL “cool white” verlichting. Die kun je gewoon bij de bouwmarkt kopen. Bovenin had ik voor m’n ruiming t-neons hangen; 2 x 55 watt. Daar was ik zeer tevreden over. Nu hangt er een bloeilamp in van 250 watt. Als jullie het niet tegen m’n planten zeggen doe ik het ook niet.

518

Na 24 uur te bestaan worden de planten onder 18uur licht per dag gezet om voor te groeien.

De zaden week ik gewoon een dag in een bakje lauw water. Dat sluit ik af en label ik. Zet alsjeblieft altijd en overal op wat voor een plant het is waar je mee bezig bent.

Na 24 uur vertrouw ik ze dus toe aan de zaai- en stek grond en houd de bovenlaag licht vochtig  met de plantenspuit. Lamp erboven en draaien maar. De lampen staan afgesteld op 18 uur licht. In dit geval hadden we binnen 24 uur zeven van de tien zaden met -een paar dagen later- nog een nakomertje, maar die heeft het niet gehaald. Als het gaat om kweken, doen we in huize van der Kamp aan rassenzuivering. “Zachte heelmeesters maken stinkende wonden” is hier passende terminologie.

Zorgvuldig bewateren

Als de zaaitray vol is gegroeid met worteltjes pot ik ze over in plastic bekertjes. Die zijn goedkoop en je kunt aan de zijkant mooi de wortelgroei bekijken. Als je begint met kweken is het handig te leren hoeveel zo’n plantje per dag drinkt. Dan sta je niet in het “wilde weg” te gieten. Het aardemengsel is drie delen zaaigrond en 1 deel allmix ( Bio Bizz).

Het gietwater is voorzien van 0,5 ml fishmix, 1 ml alga-mic en 1 ml wortelstimulator. PH 6.6 ( als je geen PH meter hebt, gewoon water uit de kraan gebruiken) op kamertemperatuur. Ik vul zo’n klein bekertje dagelijks aan tot 120 gram op de weegschaal. Deze keer gaan ze allemaal mooi regelmatig.

Verpotten op het juiste moment

Zodra de planten 10% (25 ml) van de inhoud van de pot opdrinken per dag moet je ze in de gaten houden. Dan zijn ze bijna klaar om ze over te potten naar hun – voorlopig – laatste station. Een pot van 3,6 liter in dit geval. Als je weer een paar dagen later de plantjes bekijkt, zul je merken dat er een kluit onder hangt die stevig genoeg is om ze te verpotten. Hiervoor neem ik een kom gietwater dat is voorzien van 1 ml elk van eerder genoemde voeding.

Deze keer doe ik ze over in een zelf samengesteld aardemengsel. Een bij elkaar geraapt zooitje, maar ik heb er goede hoop van. Normaal gesproken gebruik ik allmix van Bio Bizz.

Die aarde water ik eerst in, voordat ik de potten ermee vul. Als je de aarde dan goed omschept, de pot vult en een uitsparing laat voor je plantjes, hoef je de aarde niet meer in te gieten na het verpotten. Hierdoor blijft het mengsel mooi luchtig.

Een paar dagen nadat de planten 10% van de potinhoud drinken zijn ze klaar om te verpotten.

De kluiten worden in het bemeste water gedoopt voordat ze de nieuwe pot in gaan.

Dus.. plantjes dopen in het bemestte water (vergeet die wortel stimulator nu niet!) en hop in de nieuwe pot en zachtjes aandrukken. Terug onder de lamp en lekker hun ding laten doen.

019

De dames zijn verpot en zullen voorlopig weer genoeg ruimte ruimte hebben om te groeien.

We spreken 10 november, vlak na een vreemde dag [Donald Trump verkozen tot president van Amerika, red.] en we hebben er nog 6 over. Gelukkig doen planten niet aan politiek en staan ze lekker onder hun eigen warme zonnetje.

De groenten van Mitsz en tot de volgende keer.