(advertenties)
(advertentie)
Zwangerschappen kunnen erg zwaar zijn. Misselijkheid, pijn en allerlei bijkomende kwalen maken de draagperiode soms ondraaglijk voor de moeder. Een groeiend aantal mensen zouden doorgaans mediwiet gebruiken tegen deze kwaaltjes. Maar kan cannabis gebruiken eigenlijk kwaad als je zwanger bent?

Onderzoek naar gevolgen wietgebruik tijdens zwangerschap

Steeds meer vrouwen – en mannen natuurlijk ook – gebruiken medicinale cannabis in Nederland. Een volwassen persoon kan weinig nadelen ervaren door wietgebruik. Sterker nog, veel nieuwe cannabisgebruikers laten weten meer positieve bijwerkingen te hebben dan negatieve. Maar er is nog niet eerder gekeken naar wat wiet gebruiken doet met een ongeboren kind.

Om ongewenste gezondheidsrisico’s te vermijden moet er – zoals met andere medicatie het geval is – onderzocht worden wat de gevolgen zijn van cannabisgebruik tijdens de zwangerschap.cannabis-and-pregnancy-hero-3

Dr. Shayna Conner heeft onderzocht of prenataal cannabisgebruik schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid. Middels systematische reviews en meta-analyses heeft het onderzoeksteam – onder Dr. Conners leiding – cijfers vergeleken van cannabisconsumptie en geboorte-uitkomsten. Er zijn voor dit onderzoek alleen theoretische methodes gebruikt. Het is namelijk onethisch om mogelijk schadelijke gezondheidsexperimenten uit te voeren op zwangere vrouwen.

Cannabisgebruik tijdens zwangerschap niet schadelijk

Uit de cijfers kwamen twee hoofdzaken naar voren: baby’s van moeders die wiet consumeren tijdens de zwangerschap hebben een lager geboortegewicht en meer kans op een premature geboorte. Wie tegen cannabis is kan deze argumenten snel tégen wiet gebruiken.

Maar uit dit nieuwe onderzoek blijkt iets interessants. Na het filteren van tabaksgebruik en andere verstorende factoren blijkt er namelijk geen statistische samenhang tussen wietgebruik en een negatieve geboorte-uitkomst. De onderzoekers leggen uit:

“Cannabisgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap heeft onafhankelijk – na het wegfilteren van de verstorende factoren – geen ongewenste uitkomst op de geboorte. Dus de associatie tussen wietconsumptie van de moeder en negatieve geboorte-uitkomsten zijn toe te wijzen aan tabaksgebruik en andere verstorende factoren.”

Tabak is de schadelijke factor in negatieve geboorte-uitkomsten. Foto: shutterstock/Lightspring]

Tabak is de schadelijke factor in negatieve geboorte-uitkomsten. [Foto: shutterstock/Lightspring]

Tabak de schadelijke factor

De studie concludeert dus dat cannabisgebruik – op zich staand – geen schadelijke gevolgen heeft. Maar wanneer je het kruid met tabak combineert neemt de kans op een lager geboortegewicht en premature geboorte toe.

Als je besluit een jointje te roken tijdens de zwangerschap doe dat dan puur en niet met tabak. Zo maak je gebruik van de therapeutische voordelen van het kruid zonder de schadelijke gevolgen van tabak. Vaporizen is natuurlijk een nog veiligere manier om je mediwiet binnen te krijgen. Doordat er helemaal geen verbranding aan te pas komt zijn de gezondheidsrisico’s te verwaarlozen.

Lange termijn studie Jamaica

Een ouder onderzoek in Jamaica ondersteunt de recente bevindingen. In de jaren 80 heeft Dr. Dreher daar een onderzoek gehouden onder 44 moeders die wél en geen wiet nuttigden tijdens de zwangerschap. Daar werden kinderen één, drie en 30 dagen na de geboorte getest op verschillende vlakken.

Jamaicaanse baby's van moeders die cannabis gebruikten tijdens de zwangerschap scoorden beter op uitgevoerde tests. Foto: shutterstock/Rawpixel.com

Jamaicaanse baby’s van moeders die cannabis gebruikten tijdens de zwangerschap scoorden beter op uitgevoerde tests. Foto: shutterstock/Rawpixel.com

De uitkomsten zijn verbluffend. Baby’s die aan cannabis zijn blootgesteld scoorden hoger in reflex-testen en op basisfuncties als bloeddruk en hartslag. Ook waren de wietbaby’s minder geïrriteerd en alerter.

Het onderzoeksteam van Dr. Dreher heeft de kinderen later nog eens onderzocht. Rond hun 4e/5e levensjaar werden de kids getest op IQ en gedrag aan de hand van de McCarthy Scales of Children’s Abilities. Bij dit deel van de studie zijn de huiselijke leefomgeving en de aanwezigheid op school meegerekend. Dr. Dreher concludeert:

“We kunnen niet echt zeggen dat er totaal geen impact is op kinderen waarvan de moeders ganja hebben gebruikt tijdens de zwangerschap. Wat we wel kunnen concluderen is dat kinderen die regelmatig naar school gaan, thuis stimulerende ervaringen meekrijgen en aangemoedigd worden om zich volwassen te gedragen een betere kans hebben om op hoog niveau te presteren. Ongeacht of de moeder wiet gebruikte tijdens de zwangerschap.”

[Openingsfoto: shutterstock/HTeam]