(advertenties)
Lees ook
(advertentie)
De nieuwe Firefly 2 verdamper wordt ontzettend goed ontvangen en de verdamper doet naast wiet ook concentraten. Onze zustersite Rollingstoned.nl had het voorrecht om het gloednieuwe apparaat te testen. Laten we kijken wat de titel ‘beste overall verdamper’ anno 2016 betekent.

Vernieuwde versie

De originele Firefly zoals die in 2014 uitkwam zorgde voor behoorlijk wat opschudding onder ontwikkelaars van draagbare verdampers. Deze nieuwkomer op de verdampermarkt combineerde als een van de eersten een bijzonder staaltje techniek met een ongekend mooie vormgeving. De Firefly was direct een geduchte concurrent van de andere high end verdampers op dat moment zoals de Pax en de DaVinci Ascent. We zijn benieuwd of de opvolger onze hooggespannen verwachtingen kan waarmaken, de lat ligt in ieder geval metershoog.

De Firefly 2 komt in een prachtige verpakking. Een luxe doos met magnetische sluiting waarin je eerder de nieuwste iPhone verwacht dan een verdamper.

De Firefly 2 komt in een prachtige verpakking. Een luxe doos met magnetische sluiting waarin je eerder de nieuwste iPhone verwacht dan een verdamper.

Unboxing

Normaal gesproken doen we bij RollingStoned meestal niet aan ‘unboxen’ omdat we de verpakking van een product nu eenmaal niet erg van belang vinden. Het gaat ons tenslotte om de prestaties, de doos gooi je vroeger of later toch weg. In dit geval ligt dat wat anders en zal het eerder later dan vroeger zijn wanneer we ons van de doos van de Firefly 2 ontdoen. Kijk, je kunt de Firefly 2 zien als de Rolls Royce onder de draagbare verdampers, een kwaliteitsproduct waarbij je iets extra’s verwacht, je betaalt er dan ook een fikse prijs voor. In het geval van de Firefly 2 paait de fabrikant je vanaf de allereerste kennismaking met een luxe verpakking die er absoluut geen twijfels over laat bestaan dat je iets bijzonders hebt aangeschaft.

De Firefly 2 paait je vanaf de allereerste kennismaking met een luxe verpakking die er absoluut geen twijfels over laat bestaan dat je iets bijzonders hebt aangeschaft

In de verpakking ligt de Firefly 2 te schitteren als ware het een diamant. Wanneer we de doos verder openen, vinden we daarin een docking station met kabel om je Firefly mee op te laden, een schoonmaakset, drie speciale pads om naast wiet, ook concentraten te verdampen en wat heel handig is; standaard een tweede batterij. Een batterij gaat tussen de 40 en 80 haaltjes mee, afhankelijk van de temperatuurinstelling. De Firefly 2 is blijkbaar zo gemakkelijk te bedienen dat de gebruikersinstructies op de achterkant van de kartonnen afdekplaat passen, een ruimte die niet veel groter is dan een briefkaart.

De Firefly 2 is als een nieuwe iPhone. Strak, stevig en een geweldig design.

De Firefly 2 is als een nieuwe iPhone. Strak, stevig en een geweldig design.

Alles aan de Firefly 2 voelt stevig en degelijk aan, het apparaat is gemaakt van lichte maar supersterke materialen die schijnbaar ook in de ruimtevaart business gebruikt worden. Het luchtkanaal bestaat volledig uit glas voor een zo smaakvolle dampervaring mogelijk. De verdamper scoort wat afwerking en degelijkheid wat ons betreft dan ook al meteen hoge ogen. Het apparaat ligt echt mooi in de hand en voelt heel stevig aan. Qua design is de Firefly ook een verdamper die boven de meeste anderen uitsteekt, eigenlijk komt wat dat betreft alleen de Grasshopper een beetje in de buurt, maar dat is dan weer een heel andere verdamper.

Convectiemotor

Een van de grote pluspunten van de nieuwere high end verdampers die we de laatste tijd zien, is de aanwezigheid van een snelle en krachtige convectiemotor. Convectie verhitting is verreweg de beste manier van verwarmen, voorheen was deze techniek voornamelijk voorbehouden aan grote dure verdampers voor thuisgebruik. Tegenwoordig zie je het ook steeds vaker toegepast voor draagbare verdampers zoals de Vapir Prima, de Grasshopper en nu dus ook in deze nieuwe Firefly 2. Convectie verdampers verwarmen de lucht voordat die door de wiet heen gaat, en niet de bowl zelf. Hierdoor kan de wiet bijna niet verbranden maar kun je toch op hele hoge temperaturen verdampen voor de meeste smaak.

Convectie verdampers verwarmen de lucht voordat die door de wiet heen gaat, en niet de bowl zelf

Wiet verdampen in de Firefly 2

Na deze ietwat lange inleiding is het tijd om de Firefly aan het werk te zetten, we beginnen met wat wiet. Om dat in de verdamper te stoppen, verwijder je simpelweg de magnetische bovenplaat. Eronder verschijnt dan een spiegelende glazen plaat met vooraan in het midden de bowl van mat geslepen glas en metaal. Extra gaasjes zijn niet nodig en de wiet kan direct in de bowl. Er gaat maar ongeveer 0,2 gram gemalen wiet in de bowl maar daar heb je meer dan genoeg aan, je haalt er met gemak 10 tot 15 haaltjes uit.

Verdampen zelf is kinderspel en een ontzettend prettige ervaring door de rood oplichtende glazen rand van de bowl. Hierdoor heb je echt een gevoel van een ouderwetse pijp met vuur, hoewel er nog geen vonkje bij aan te pas komt. Aan de zijkanten van de Firefly 2 bevinden zich twee aanraaksensoren waar je je wijsvinger en duim al bijna automatisch oplegt wanneer je hem vastpakt. Wanneer je dit doet begint de verdamper te verhitten en gloeit de bowl rood op, een groene led in het midden van de verdamper vertelt je wanneer je kunt dampen. Dit is overigens al na een supersnelle 3 seconden!

De Firefly 2 is een verdamper met een vrij hoge weerstand, je moet langzaam en lang inhaleren. Dit maakt verdampen met de Firefly 2 een hele ontspannende ervaring en geeft je grote smakelijke dampwolken. De temperatuur regel je via een gratis te downloaden app op je smartphone, maar voor wiet hoef je dat eigenlijk niet te doen, de standaard instelling is prima. Mocht je het wel graag zelf in de hand hebben dan kun je via de app kiezen uit low (171°C), Medium / Low (182°C), Medium (193°C), High (215°C) en Concentraat (260°C). Wiet verdampen in de Firefly is een heerlijke rustige ervaring, mede door de aanraaksensoren waardoor je de verdamper gemakkelijk even neerlegt. Wanneer je dat doet stopt de Firefly ook meteen met verwarmen en aangezien het convectieverhitting is, is de bowl ook vrijwel meteen afgekoeld.

Een volle bowl bevat ongeveer 0,2 gram wiet.

Een volle bowl bevat ongeveer 0,2 gram wiet.

Dabben met de Firefly 2

Zoals gezegd is de Firefly 2 ook geschikt om concentraten mee te ‘verdabben’, en uiteraard hebben we dit ook gedaan. Maar voor we dit konden proberen moesten we wel even de speciale Firefly 2 app downloaden. Daarmee stel je namelijk de temperatuur in, die voor concentraten veel hoger ligt dan voor wiet. Nu, de app was snel gevonden in de Google play store maar om de telefoon vervolgens via Bluetooth met de Firefly te verbinden bleek een stuk lastiger op een Samsung Galaxy S6, toch geen ouderwetse telefoon. Na navraag bij Vaposhop bleek dat je specifiek bij deze telefoon wat extra handelingen moet verrichten. Eerst de locatieservices aanzetten, vervolgens de Bluetooth uit en daarna pas de app aan. Wanneer we het in die volgorde deden lukte het.

Wanneer je concentraten in de Firefly 2 gaat gebruiken heb de meegeleverde concentrate pads nodig. Deze gaan in de bowl, en daarop een beetje concentraat. Let op dat je niet zoals ons teveel concentraat gebruikt, minder is echt meer wanneer het op concentraten in de Firefly 2 aankomt. Je doet namelijk heel lang met een klein beetje en omdat de Firefly 2 op een lagere temperatuur verdampt als je zou dabben, is de smaak werkelijk subliem! Dikke rookwolken zoals bij gebruik van een roodgloeiende dabnagel krijg je echter niet. Hier staat tegenover dat je veel efficiënter met je concentraat om kunt gaan en veel langer kunt ‘verdabben’. Wel is het jammer dat het niet zonder app kan, wat ons betreft zou het gebruik van de app geen vereiste moeten zijn maar een bonus.

Omdat de Firefly 2 concentraat op een lagere temperatuur verdampt als je dat zou dabben, is de smaak werkelijk subliem!

concentraat

Na het gebruik kunnen de concentrate pads een beetje in de bowl blijven plakken. Het kan lastig zijn om ze eruit te halen en de plastic prikkertjes die je van Firefly 2 krijgt om dit mee te doen helpen hierbij niet erg. Uiteindelijk hebben we een metalen naald gebruikt om de concentrate pads los te krijgen. De plastic tools kun je eigenlijk beter helemaal niet gebruiken, vooral omdat ze ook kunnen smelten in een hete bowl. Gebruik liever een gewone sateprikker, de plastic cleaning tools zijn toch een klein minpuntje op een verder bijna smetteloze Firefly 2 ervaring.

Je zult niet snel een draagbare verdamper vinden die zowel met wiet als met concentraten zó goed presteert als deze nieuwe Firefly 2, zeker niet met diezelfde onweerstaanbare looks

To Firefly or not to Firefly

To Firefly 2 or not to Firefly 2, dat is natuurlijk de hamvraag. Wanneer je de 369 euro ervoor neer kunt tellen dan moet je er wat ons betreft zeker voor gaan, de Firefly 2 is prachtig om te zien, voelt licht maar toch zeer degelijk aan, is supersnel opgeladen en verdampt en ‘verdabt’ geweldig binnen een luttele 3 seconden. Je doet erg lang met een heel klein beetje wiet of concentraat en er is bijna geen draagbare verdamper op de markt die je een betere dampervaring bezorgt. Heb je het geld, dan zeggen we doen! Zit je echter krap bij kas, dan zou je wellicht beter naar een goedkoper model zoeken. Al zul je niet snel een draagbare verdamper vinden die zowel met wiet als met concentraten zó goed presteert als deze nieuwe Firefly 2, zeker niet met die onweerstaanbare looks.

charging-dock

De Firefly 2 is voor 369 euro verkrijgbaar op Vaposhop.nl Je kunt kiezen uit de kleuren zwart, blauw, goud, rood of wit.