(advertenties)
(advertentie)

Een goede, effectieve en gezonde manier om medicinale cannabis te gebruiken is middels een vaporizer, ofwel een verdamper. De keuze voor een goede vaporizer is belangrijk. Want als je de verkeerde hebt, kan het toch gebeuren dat je rook binnenkrijgt. En dat wil je, zeker als medicinaal gebruiker, voorkomen. De oplossing? Kies voor een convectie vaporizer. En wel om deze 5 redenen.

Verschil tussen conductie en convectie

Laten we eerst eens uitzoeken wat convectie precies is.

Zoals je wellicht weet verwarmt een vaporizer cannabis tot een temperatuur van circa 225 graden Celsius. Op deze temperatuur zullen de etherische oliën in cannabis verdampen. In die oliën zitten ook de cannabinoïden zoals THC en CBD. En door de vrijgekomen damp te inhaleren, krijg je deze werkzame stoffen in cannabis snel, efficiënt en op een schone manier in je lichaam.

Jawel, schoon. Want bij deze methode vindt geen verbranding plaats. Bij verbranding komen namelijk altijd schadelijke stoffen vrij, maar het cannabisplantmateriaal (of de verdampbare olie) in een vaporizer wordt slechts verwarmd.

Het verwarmen van cannabis in een vaporizer kan op twee manieren gebeuren: door middel van thermische conductie of convectie.

Laten we eerst eens kijken naar conductie. Dit is een directe verhittingsmethode waarbij het verwarmingselement in de vaporizer dichtbij de kamer met plantmateriaal zit.

Daarentegen is thermische convectie een verhittingsmethode die de cannabis indirect verhit. Het verwarmingselement zit dus niet dicht bij de cannabis. Het element zit er juist een stuk vanaf en warmt lucht op in plaats van de cannabis. Door te inhaleren stroomt die hete lucht vervolgens door de kamer met het plantmateriaal waardoor de werkzame stoffen verdampen.

Conductie is net als bij een pan op het vuur. De inhoud wordt direct verhit. [Shutterstock/VRX]

Thermische convectie heeft een aantal voordelen ten opzichte van conductie. De 5 belangrijkste voordelen lees je hier.

1. Geen sprake van verbranding en rook

Gebruik je een conductie verdamper? Wees dan gewaarschuwd. Omdat het verwarmingselement vaak te  dicht op de cannabis zit, is de kans groot dat er toch een verbrandingsproces plaatsvindt. En dat is nu precies wat je niet wil in een verdamper.

Convectie verdampers lossen dit probleem op omdat er geen plantaardig materiaal bovenop een heet verwarmingselement zit. In plaats daarvan omringt verwarmde lucht het plantmateriaal waardoor alleen de cannabinoïden verdampen.

2. Betere temperatuurregeling

Conductieverwarming maakt dus gebruik van een heet oppervlak of een hete plaat om de cannabis te verwarmen. Dit kan je vergelijken met een pan op het fornuis.

Convectieverwarming gebruikt hete lucht om het plantmateriaal te verwarmen. De hete lucht wordt vervolgens door een buizensysteem naar de kamer gebracht waarin de cannabis zit. Tijdens deze route kan een convectieverdamper de temperatuur van de lucht meten en bijsturen. Hierdoor is de lucht perfect op temperatuur op het moment dat de verdamping plaatsvindt.

Convectieverdampers zijn iets groter omdat de hete lucht eerst een route moet afleggen voordat het de cannabis of verdampbare olie verdampt. [Beeld: Shutterstock/FabrikaSimf]

3. Betere smaak uit convectie vaporizer

In de damp die wordt gevormd door convectieverwarming blijven de delicate smaken behouden. Bovedien zit er geen ruis op de lijn in de vorm van verbrandingsrook. Kortom, het inademen van pure damp smaakt veel beter dan het inademen van damp met rook.

Toch is het belangrijk om in gedachten te houden dat er bij convectieverdampers onderling ook veel kwaliteitsverschillen zijn. Goedkoop is duurkoop.

4. Fijnere dampbeleving

Gebruikers van een conductie vaporizer moeten het cannabismateriaal vaak even omroeren. Dat is nodig omdat de cannabinoïden dichtbij het verwarmingselement beter worden verhit dan het materiaal dat daar bovenop ligt.

Bij een convectieverdamper heb je dat probleem niet. Het plantmateriaal wordt namelijk niet op een bepaalde plaats verwarmd. Alles wordt juist gelijkmatig verhit omdat de hete lucht door en rondom de cannabis stroomt.

Als je het residu uit de verdamper haalt, zal je ook zien dat alles gelijkmatig van kleur is veranderd.

5. Convectie is efficiënter

Een convectieverdamper is helaas duurder dan een conductieverdamper. Maar goed nieuws. Je zal wat geld besparen omdat je geen kostbare oliën of cannabis verspilt, zoals vaak wel het geval is in een conductieverdamper. Een convectieverdamper voorkomt verkoling, verbranding en zorgt voor een langzamere stoomdampafgifte.

[Openingsbeeld: Shutterstock/Canna Obscura]