(advertenties)
(advertentie)

Sinds enkele jaren neemt de populariteit van wietverdampers snel toe in Europa. In dit artikel geven we je een ultieme handleiding met zeven stappen voor optimaal gebruik van een verdamper. Hiermee kan ook jij schoner, gezonder en effectiever mediwiet gebruiken.

Roken is bijzonder ongezond. Dat weet iedereen. Dit geldt voor zowel tabak als voor wiet. Bij het verbrandingsproces komen namelijk enorm veel schadelijke stoffen vrij. Vooral bij het verbranden van tabak. Bovendien is het niet heel efficiënt omdat tot wel 50 procent van de wiet verloren gaat als je het mixt met tabak. Er is een heel goed alternatief: verdampen!

Verdampen, vaporizen, vapen

Als we het hebben over verdampen (ook wel vaporizen en vapen genoemd) dan hebben we het over ’t consumeren van cannabis in een oplaadbaar apparaat dat we overal mee naartoe kunnen nemen. Vapen heeft de manier waarop patiënten medicinale wiet kunnen toedienen definitief veranderd. Het biedt een krachtige en betrouwbare manier, zonder de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met roken.

Verdampers worden langzaam maar zeker een vertrouwder item. Dankzij de vooruitgang in verdampingstechnologie, zijn ze eenvoudig te bedienen en makkelijker te betalen dan ooit. Of je nu een ervaren verdamper bent of niet, hieronder presenteren we 7 stappen en tips om je verdamper optimaal te gebruiken.

#1: Gebruik verse, droge wiet

Het verdampingsproces bestaat uit het verhitten van een stof tot het kookpunt. Dat is het moment waarop de stof verdampt; een vorm die kan worden ingeademd alsof het rook is. Daarom is het beter om gedroogde wiet zo vers mogelijk te gebruiken.

Gedoogde wiet in een verdamper mag niet te nat en ook niet te droog zijn. Een goede manier om het vochtgehalte te controleren is om te voelen. Wiet mag niet vochtig of nat aanvoelen, maar het mag ook niet drogen tot het punt dat het tussen je vingers kan breken als fijn stof.

LEES OOK: Medicinale cannabis kweken • oogsten, drogen en curen

2. Gebruik een grinder

In een goede verdamper stroomt hete lucht door de wiet. Die warmt de wiet op waardoor de werkzame bestanddelen verdampen. Om dit proces goed te laten verlopen, moet je de wiet eerst vermalen met een tooltje dat een ‘grinder’ heet.

Het vermalen van je toppen helpt het zichtbare oppervlak te vergroten. Hierdoor kan warmte van de verdamper beter doordringen tot in het plantmateriaal en een aangename, dichte en smakelijke damp produceren.

Vermaal niet meer wiet dan je nodig hebt om de hele ruimte van je vaporizer te vullen, omdat de overblijfselen snel uitdrogen.

3. Zorg voor de juiste vaporizer

De Crafty is een kleine maar zeer complete portable verdamper.

 

Voor een ultieme ervaring is het aan te raden om een goede verdamper te kopen. Bijvoorbeeld de Pax, Crafty of DaVinci IQ. Dergelijke verdampers beschikken over de nieuwste technologieën. Sowieso is het een goed idee om reviews van anderen te lezen voordat je tot aanschaf overgaat. En verdiep je in het verschil tussen een convectie en conductie-verdamper. Om je daarbij te helpen hebben we dit artikel geschreven.

4. Doe je draagbare vaporizer niet te vol

Net zoals roken door een (water)pijp heeft de manier waarop je de verdamper vult een enorme impact op de algehele ervaring. Ook hier zal je moeten experimenteren om de juiste manier te vinden zodat je een goede hoeveelheid damp krijgt. Als je te veel wiet in je verdamper propt werkt ie simpelweg minder effectief.

5. De temperatuur van je verdamper

Temperatuur is het belangrijkste aspect van verdampen. Daarom is het van vitaal belang dat je de temperatuur voor elke sessie aanpast. Helaas is het vinden van de juiste temperatuur niet zo eenvoudig als het lijkt. Als algemene regel geldt dat de temperatuur voor het verdampen tussen 180 en 210 graden Celsius moet liggen. Je moet echter experimenteren om de ideale instelling te vinden.

Dat komt omdat de verschillende cannabinoïden verdampen bij verschillende temperaturen. Maar kleine variaties in het vochtgehalte van je wiet of de textuur waarmee je het hebt vermalen kunnen ook invloed uitoefenen.

Bovendien ervaren veel gebruikers dat verdampen bij verschillende temperaturen verschillende effecten geeft. Lagere temperaturen hebben de neiging om consumenten meer functioneel te maken, met een helderder hoofd, terwijl hogere temperaturen sneller tot een intens gevoel van euforie en ontspanning kunnen leiden. Lees dit artikel voor hulp bij het instellen van de juiste temperatuur,

6. Verwarm je verdamper voor

Verdampers zijn als ovens. Ze hebben wat tijd nodig om hun temperatuur te bereiken. De meeste moderne draagbare vaporizers, zoals de genoemde Pax 3 en de DaVinci IQ, zijn in staat om te worden voorverwarmd in luttele seconden. Dat betekent dat de verdamper meestal klaar is tegen de tijd dat je klaar bent met het vermalen van je wiet.

7. Hou de vaporizer in een goede staat

Verdampen is veel gezonder dan roken omdat er geen verbranding aan te pas komt. [Foto: shutterstock/Canna Obscura]

Onderhoud je verdamper ten slotte goed. Vaporizers moeten, net als elk ander apparaat, correct worden opgeslagen om goed te kunnen functioneren. En ook om de levensduur te optimaliseren.

Lees daarom goed de onderhoudsinstructies die de fabrikant in de handleiding heeft opgenomen. Volg deze stappen en maak je verdamper regelmatig schoon. Vervang ook regelmatig bepaalde onderdelen, zoals de gaasjes.

[Openingsfoto: Shutterstock/Isabel Eve]