(advertenties)
(advertentie)

Van edibles en crèmes tot vernuftige pijpen. Je kunt wiet tegenwoordig op allerlei manieren consumeren. Inhalatie blijft echter de snelste en populairste methode om cannabis te gebruiken. Een steeds populairdere manier is vapen oftewel dampen. Technisch gezien is dit geen roken, dus dat klinkt positief. Net als alle andere methodes heeft vaporizen echter z’n voor- en nadelen. 

Vapen: roken zonder te roken

Vapen is een geweldige manier om cannabis te roken, zonder technisch gezien werkelijk te roken. Je kunt het zien als een klein oventje waarin geen actieve verbranding plaatsvindt, maar de actieve stoffen verdampen. Vaporizers verbranden immers geen wiet, maar verhitten deze.

Hierdoor komen cannabinoïden vrij en wordt damp geproduceerd die je vervolgens inademt. Aangezien de cannabis niet wordt verbrand, adem je geen rook in. Dit betekent dat je de hardheid van wietrook vermijdt, evenals de teer en as die ontstaan bij het verbranden van cannabis.

Zoals gezegd heeft vapen zowel voor- als nadelen. Hieronder een paar voorbeelden van beiden.

Voordelen

• Je hebt maar een kleine hoeveelheid cannabis nodig

• Prettiger voor longen en keel

• Superdiscreet, geen scherpe geur

Nadelen

• Het kan lastig zijn om onder de knie te krijgen

• De aanschaf van een vaporizer kan in de papieren lopen

• De verdamper moet worden schoongemaakt en je moet ervoor zorgen dat de batterij is opgeladen

Vapen is discreet

Het gebrek aan rook maakt vapen tot een discrete manier om cannabis te consumeren die veel minder geur achterlaat. Stel: je bent toe aan je dosis mediwiet maar je bevind je in het openbaar. Of je bent thuis en hebt gasten. Of je wil niet dat de buren weten dat je al dan niet recreatief blowt. Dan is het verdomde handig dat je geen wandelende joint bent. 

Het verdampen (vapen) van medicinale cannabis is snel, effectief, gezond en discreet… [foto: Canna Obscura/Shutterstock]

Wat heb je nodig om cannabis-toppen te verdampen?

Om wiettoppen te verdampen, heb je maar een paar zaken nodig:

• Een verdamper 

• Cannabis (top of concentraat)

• Een grinder (je kunt ook je vingers of een schaar gebruiken)

• Een oplader en stopcontact (als de batterij van de vaporizer leeg is)

Hoe ga je nu aan de slag met toppen en verdamper? 

Tja, en dan is het tijd om echt aan de slag te gaan. Hoe? Dat lees je in dit stappenplan.

1. Vermaal een kleine hoeveelheid wiet, ongeveer zo groot als een bruine boon.

2. Plaats dit in de houder van de verdamper en sluit deze.

3. Zet de vaporizer aan en stel deze in op de gewenste temperatuur. Je kunt bijvoorbeeld bij ongeveer 160°C beginnen en dan langzaam tot ongeveer 205°C verhogen. Onthoud wel dat de wiet kan beginnen te verbranden als je in het hogere bereik komt. Wees hier dus voorzichtig mee.

4. Als de cannabis de gewenste temperatuur heeft bereikt, plaats je je lippen op het mondstuk en ademt 5-10 seconden langzaam en gestaag in. Daarna adem je langzaam weer uit.

5. Wanneer je bij de eerste inademing niet voldoende damp binnen hebt gekregen, probeer het dan nog eens nadat je de temperatuur hebt verhoogd.

6. Als je klaar bent, leeg je de verdampte toppen in een bakje voor toekomstig gebruik.

Welke soorten vaporizers zijn beschikbaar?

Wie zich erin verdiept, zal zien dat er vaporizers in alle soorten en maten beschikbaar zijn. Het kunnen tafelapparaten zijn of kleine, draagbare vaporizers, zoals de dunne ‘vape-pennen’.

Vaporizers voor het roken van wiettoppen worden meestal op de markt gebracht als ‘dry herb vapes’. ‘Wet vapes’ kunnen voor het verdampen van concentraten worden gebruikt. Bovendien zijn er vapes die beide kunnen.

Hoe werken al die vaporizers?

De meeste vaporizers werken op een gelijksoortige manier. Bij het merendeel aan verdampers voor droge toppen hoef je slechts een kleine hoeveelheid toppen te vermalen (grinden met een grinder dus), dit in de houder van de vape te doen, hem aan te zetten en te wachten tot hij de gewenste temperatuur heeft bereikt.

Adem dan langzaam en gestaag in en adem uit.

Misschien zie je niet veel damp, maar begin langzaam en wacht tot de effecten intreden. Naar alle waarschijnlijkheid zul je merken dat je maar weinig nodig hebt om effect te sorteren. Bovendien is er minder wiet voor nodig dan bijvoorbeeld een waterpijp.

In dit schema zie je de ideale vape-temperaturen voor de bekendste cannabinoïden en terpenen in cannabis… (met dank aan Royal Queen Seeds)

Hoe zit het met het verdampen van concentraten?

Als je concentraten verdampt, zijn er twee hoofdcategorieën: hervulbare vaporizers en voorgevulde cartridges. Als je een hervulbare vaporizer gebruikt, zorg er dan voor dat deze een ‘buffer’ heeft voor het concentraat dat je verdampt.

Dit is vaak een kleine toevoeging van stuurgaas of draad die je in de vape-houder doet en vervolgens afdekt met het concentraat dat je aan het roken bent. Soms moet je het een paar keer doen tot je een sterke teug krijgt, maar tegen de tijd dat het gaasje of de draad voldoende hars heeft opgebouwd, zul je merken dat de damp krachtiger is.

Hoe gebruik je een vape-pen?

Als je voorgevulde cartridges met een bevestigd mondstuk koopt, heb je een batterij nodig om deze aan te bevestigen. De cartridges kun je er dan direct opschroeven. Vervolgens hoef je alleen nog maar je lippen op het mondstuk te plaatsen, op de knop te drukken (als die er is), zachtjes in te ademen en te genieten. Zorg er wel voor dat je bij je eerste hijs niet te veel inhaleert, want het voelt niet hetzelfde als roken en kan even wennen zijn.

Wat je ook verdampt, het is een goed idee om bij ongeveer 160 °C te beginnen en dan naar ongeveer 200-205 °C over te schakelen als je vindt dat een lagere temperatuur niet genoeg damp produceert.

Wat kun je met de verdampte resten doen?

Een bonus bij vapen is dat je de verdampte wietkruimels kunt bewaren. Hier kun je vervolgens bijvoorbeeld edibles of wietolie van maken.

Wat kosten verdampers?

Last but not least, is natuurlijk van belang: wat kosten verdampers nou? Ze kunnen duur zijn, meestal vanaf rond de 100 euro tot meer dan 350 euro. Ook vinden sommige mensen het in het begin lastig om het gebruik van een verdamper onder de knie te krijgen. Met een beetje oefening komt dit over het algemeen echter altijd goed.

Meer over het vaporizen/verdampen van wiet lees je hier:

https://www.mediwietsite.nl/gids-voor-het-verdampen-vapen-van-medicinale-cannabis/

https://www.mediwietsite.nl/verdampen-van-cannabis-geschiedenis-voordelen-en-nadelen/

[openingsbeeld: Branding Pot/Shutterstock]