(advertenties)
(advertenties)

Verdampen is een van de meest gezonde manieren om cannabis te gebruiken. Door de plant tot een bepaalde temperatuur te verhitten, transformeert de hars tot een smakelijke damp. En in deze hars zitten de werkzame stoffen. Groot voordeel: dit is veel gezonder dan de verbranding die plaatsvindt in een joint. Maar waar moet je op letten als je een vaporizer aanschaft? We geven 3 tips.

Tip #1: Temperatuur-regeling

De temperatuur is van groot belang als je het meeste uit jouw medicinale cannabis wilt halen. Bij hoge temperaturen loop je het risico op ontbranding van het plantmateriaal en dat willen je niet. Bij verbranding wordt platmateriaal namelijk omgezet in schadelijke, giftige stoffen. Blijft de temperatuur echter te laag, dan gebeurt er weinig.

De werkzame stoffen in wiet, cannabinoïden en terpenen, hebben ieder verschillende kookpunten. Dat betekent dat er een bepaalde temperatuur moet zijn voordat het bestanddeel van een solide naar een gas-vorm transformeert.

Het kookpunt van de cannabinoïde THC is 157 graden Celsius, maar verhoogt iets als de cannabis onder druk in een afgesloten container zit. De meeste verdampers verhitten dan ook tot ergens tussen de 180 en 200 graden Celsius.

Niet alle vaporizers hebben verschillende temperatuurinstellingen. Dat is jammer, gezien niet alle cannabisproducten bij dezelfde temperatuur verdampen. Concentraten (olie, wax of BHO) vragen bijvoorbeeld om een veel hogere temperatuur dan gedroogde wiettoppen.

Let dus goed op de mogelijkheden om de temperatuur te regelen bij het aanschaffen van een verdamper.

Tip #2: Convectie versus Conductie

Tafel-verdampers neem je niet zo makkelijk mee, maar kunnen vaak een stuk meer dan draagbare apparaten. [Foto: YouTube]

Het verhittingselement van een vaporizer heeft veel invloed op de hele ervaring. Bepaalde verwarmingsmechanismen zijn ook gezonder dan anderen. Bij convectie-hitte wordt het plantmateriaal indirect verwarmd. Warme lucht smelt de hars van de cannabis waardoor een smakelijke damp vrijkomt.

Dit in tegenstelling tot conductie-warmte waarbij het plantmateriaal wordt verhit door direct contact met het warmte-element. Dit is dan ook een goedkopere en meer voorkomende vorm van vaporizen.

Jammer genoeg verhoogt het directe contact met ’t plantmateriaal het risico op verbranding. Hierdoor kan er ook verbrandingsrook ontstaan in plaats van damp. Dit soort vaporizers verhit de cannabis bovendien niet altijd gelijkmatig, waardoor veel werkzame stoffen onnodig verloren gaan.

Let dus goed op of een verdamper werkt met convectie- of conductie-warmte.

MEER LEZEN: 5 redemem om te kiezen voor een convectie-vaporizer

Tip #3: Draagbaar of Tafelmodel

Als je wilt gaan verdampen kom je waarschijnlijk als eerste voor deze keuze. Ga je voor een draagbare vaporizer waarmee je overal en zelfs on-the-go je medicijn kan gebruiken? Of heb je liever een tabletop-vaporizer; een wat groter apparaat dat je thuis op de salontafel kan laten staan?

Draagbare verdampers kun je overal gebruiken, maar zijn soms gelimiteerd in functionaliteiten. [Door AHPhotosWPG]

Draagbare verdampers bevinden zich in een lagere prijsklasse dan de tafel-variant. Meeneem-vapes maken ook vaak gebruik van conductie-verhitting. Maar hoewel ze wat meer bewegingsvrijheid geven dan een apparaat voor thuisgebruik, is de functionaliteit van zo’n apparaat vaak gelimiteerd. Niet alle draagbare verdampers hebben namelijk een precieze temperatuur-regelaar of zijn even geschikt voor concentraten. De tabletop-apparaten zijn dat vaak wel.

Tafelmodellen maken bovendien meestal gebruik van convectiewarmte om de werkzame stoffen om te zetten in een medicinale damp. Velen hebben ook digitale temperatuurregeling waarmee je het apparaat op de ideale temperatuur krijgt voor jouw medicinale wens.

Cannabinoïden en terpenen, de werkzame stoffen uit wiet komen namelijk op verschillende temperaturen pas vrij. Ook zijn veel goede tafel-verdampers op verschillende manieren te gebruiken. Zo kun je een ballon vullen met damp en daaruit trekjes nemen of een slang aansluiten op het apparaat en trekjes direct uit de vaporizer nemen.

Toch loont het de moeite om goed onderzoek te doen, want veel draagbare modellen doen tegenwoordig bijna niet meer onder voor de tafelmodellen.

Kooptip – Voor een ruim assortiment vaporizers kun je terecht bij onder meer terecht bij Dutch Headshop, Vaposhop, Apollyon of Namaste Vapes.

[Openingsfoto: Shutterstock/Isabel Eve]

(advertenties)