(advertenties)
(advertentie)

Cannabis verdampen is aanzienlijk gezonder voor je longen dan roken. Er komt bij verdampen namelijk geen verbranding kijken, en je krijgt dus ook geen rook of teer in je longen. Daar komt ook nog eens bij dat verdampte wiet veel lekkerder smaakt, en je net zo snel de effecten voelt als bij het roken van wiet. Hoogste tijd om een verdamper te bestellen dus, alleen welke kies je? 

Er zijn tegenwoordig bijna net zoveel verdampers (of vaporizers op zijn Engels) als wietsoorten. Er zitten alleen zulke grote verschillen tussen de modellen en merken qua werking, prestaties, prijs en mogelijkheden, dat het lastig kan zijn om een keuze te maken. Lastig, maar niet onmogelijk – hier moet je op letten als je een vaporizer gaat aanschaffen.

Tip #1: Convectie versus conductie

Hoé je verdamper verhit is belangrijk voor de algehele ervaring en kwaliteit van de damp die je inhaleert, en grof gezegd zijn er twee manieren waarop een vaporizer kan verhitten: convectie-verhitting en  conductie-verhitting.

Bij convectie-verdampers wordt het plantmateriaal indirect verwarmd. Warme lucht smelt de hars van de cannabis waardoor een smakelijke damp vrijkomt. Dit in tegenstelling tot conductie-warmte, waarbij het plantmateriaal wordt verhit door direct contact met het warmte-element (meestal de kruidenkamer zelf).

Conductie is een goedkopere manier van verhitten, en levert tevens ook de minst fijne damp op. Bij contact met het verhittingselement kán wiet namelijk alsnog verbranden, zodat je dus alsnog ook rook binnenkrijgt. Dit soort vaporizers verhit de cannabis bovendien niet altijd gelijkmatig, waardoor veel werkzame stoffen onnodig verloren gaan.

Convectie-verhitting heeft dus in de meeste gevallen de voorkeur maar schrijf conductie-verdampers ook niet meteen af. Sommigen gebruiken een combinatie van beide verhittingsmethodes, en zijn verrassend goed en vaak ook wat goedkoper. Het blijft in alle gevallen sowieso iets om goed op te letten bij de aanschaf van een verdamper.

MEER LEZEN? 5 redenen om te kiezen voor een convectie-vaporizer

De meeste verdampers zijn alleen voor ‘kruiden’ maar in sommigen kun je ook concentraat verdampen.

Tip #2: Temperatuurregeling

De temperatuur is van groot belang als je het meeste uit jouw medicinale cannabis wilt halen. Bij hoge temperaturen loop je het risico op ontbranding van het plantmateriaal. En dat wil je niet, want anders zou je je wiet wel gewoon roken. Bij verbranding wordt plantmateriaal omgezet in schadelijke, giftige stoffen. Blijft de temperatuur anderzijds te laag, dan gebeurt er weinig met je cannabis.

De werkzame stoffen in wiet, cannabinoïden en terpenen, hebben verschillende kookpunten. Het kookpunt van de cannabinoïde THC is bijvoorbeeld 157 graden Celsius, maar terpenen (smaakstoffen) gaan al veel eerder in damp op. En nou verhitten de meeste verdampers de cannabis ergens tussen de 180 en 200 graden Celsius maar niet alle verdampers doen dat even nauwkeurig.

Bij sommige exemplaren kies je tussen enkele vooraf ingestelde temperaturen, terwijl je anderen op de graad nauwkeurig kunt instellen. Er zijn ook vaporizers die je zelf moet verhitten met een vlam, en waarbij je dus eigenlijk niet echt weet wat de temperatuur is. Let ook op als je weleens hasj of concentraat verdampt, want daarvoor is een hogere temperatuur vereist.

Tip #3: Draagbaar of tafelmodel?

Als je wilt gaan verdampen kom je waarschijnlijk als eerste voor deze keuze. Ga je voor een draagbare vaporizer die je overal kunt gebruiken, of heb je liever een tafelmodel? Dit zijn de grootste verschillen.

Draagbare verdampers bevinden zich over het algemeen in een lagere prijsklasse dan de tafel-variant. Meeneem-vapes maken ook vaker gebruik van conductie-verhitting maar tegenwoordig ook steeds vaker convectie. En hoewel ze wat meer bewegingsvrijheid geven dan een apparaat voor thuisgebruik, is de functionaliteit van een handheld vaak gelimiteerd ten opzichte van de grote modellen. Omdat ze veel kleiner zijn worden sommige draagbare verdampers ook aan de buitenkant erg heet, en soms zelfs te heet om vast te houden.

Tafelmodellen maken meestal gebruik van convectiewarmte om de werkzame stoffen om te zetten in een medicinale damp. Velen hebben ook digitale temperatuurregeling waarmee je het apparaat op de ideale temperatuur krijgt voor jouw medicinale wens. Omdat ze wat groter van stuk zijn worden ze zelf meestal niet heet, terwijl de warme lucht goed langs de cannabis stroomt. Dit zorgt voor een van de beste damp-ervaringen die er zijn.

Draagbare verdampers kun je overal gebruiken, maar zijn soms gelimiteerd in functionaliteit. [Door AHPhotosWPG]

Ook zijn veel goede tafelverdampers op verschillende manieren te gebruiken. Zo kun je een ballon vullen met damp en daaruit trekjes nemen of een slang aansluiten op het apparaat en trekjes direct uit de vaporizer nemen. De ballonnen hebben als voordeel dat je er rustig mee kunt zitten, en dat alle damp uit een nieuw gevulde balloon ook lekker smaakt. Als je direct uit een vaporizer inhaleert zijn de eerste haaltjes smaakvoller dan die daarna.

Tip #4: Alleen voor kruiden of ook voor concentraten?

Met dank aan de opmars van cannabisconcentraten (hele pure vormen van hasj) hebben sommige verdampers ook de mogelijkheid om die te verdampen. De meeste modellen leveren hiervoor een speciale pad om het concentraat op te laten smelten, maar beter voor concentraat zijn de verdampers die hier een speciale bowl of kruidenkamer voor hebben. Van de meegeleverde pads moet je vaak niet heel veel verwachten, voor wat betreft concentraten.

Weet je zeker dat je alleen cannabis gaat verdampen, dan hoef je daar in ieder geval geen extra dure verdamper voor aan te schaffen. Ga je veel concentraten verdampen, dan zijn de speciaal hiervoor gemaakte dab-rigs, of speciale penverdampers voor concentraten meestal een betere keus. Enkele verdampers zijn geweldig voor concentraten én wiet (zoals de Herborizer Ti + Enail) maar die zijn dan ook meteen behoorlijk kostbaar.

Gebruik je vaak concentraat dan is een dab rig waarschijnlijk een betere keuze dan een verdamper.

Tip #5: Too hot to handle?

Heb je een verdamper op het oog, vraag dan als laatste nog even na hoe warm het apparaat aan de buitenkant wordt. De meeste draagbare verdampers kunnen na een tijdje gebruik namelijk behoorlijk heet worden aan de buitenkant. Zelfs zo heet dat je je lippen eraan kunt branden, of hij te heet wordt om zonder handschoenen vast te houden. Twee draagbare verdampers die dit probleem uitstekend door middel van koelribben oplossen, zijn de Mighty en Crafty(+) van Storz & Bickel. Maar ja, die horen dan ook thuis in het duurste en beste segment onder verdampers.

Tip #6: Hoe lang gaat de batterij mee?

Vooral als je onderweg gaat verdampen, dan is de kwaliteit van de batterij erg belangrijk. Het is immers erg vervelend als je verdamper nét leeg is als je je wiet hard nodig hebt voor een opkomende pijnaanval. Fabrikanten van verdampers hebben de neiging om de optimale batterijduur te vermelden. In de praktijk gaan batterijen van verdampers echter aanzienlijk eerder leeg, omdat je hem vaak op een hogere stand zet. Ga daarom niet uit van de batterijduur die de fabrikant opgeeft, maar vraag rond bij ervaringsdeskundigen die de verdamper kennen, of halveer de tijd die de fabrikant opgeeft.

[Openingsfoto: Shutterstock/Gleti]