(advertenties)
(advertenties)
Verdampen is een van de meest gezonde manieren om cannabis te gebruiken. Door het verwarmen van de plant tot een bepaalde temperatuur wordt alleen de hars getransformeerd tot een smakelijke damp. In plaats van de verbranding die plaatsvindt in een joint, waarbij plantmateriaal onvolledig verbrand en er schadelijke rook vrijkomt. Maar waar moet je op letten als je een vaporizer aanschaft?

Temperatuur-regeling

De werkzame stoffen in wiet verdampen elk bij verschillende temperaturen.

Om het meeste uit je cannabis-medicijn te halen is de temperatuur van groot belang. Bij hoge temperaturen loop je het risico op ontbranding van het plantmateriaal en dat willen we niet. Blijft de temperatuur te laag gebeurt er ook weinig.

De werkzame stoffen in wiet, cannabinoïden en terpenen, hebben elk verschillende kookpunten. Dat betekent dat er een bepaalde temperatuur moet zijn voordat de stof van een solide naar een gas-vorm transformeert.

Het kookpunt van de cannabinoïde THC is 157 graden Celsius, maar verhoogt iets wanneer de cannabis onder druk in een afgesloten container zit. De meeste vaporizers verhitten dan ook tot ergens tussen de 180 en 200 graden Celsius.

Niet alle vaporizers hebben verschillende temperatuurinstellingen. Dat is jammer, gezien niet alle cannabisproducten bij dezelfde temperatuur verdampen. Concentraten (olie, wax of BHO) vragen bijvoorbeeld om een veel hogere temperatuur dan gedroogde wiettoppen.

Convectie vs. Conductie

Het verhittingselement van een vaporizer heeft veel invloed op de hele vape-ervaring. Bepaalde verwarmingsmechanismen zijn ook gezonder dan anderen. Bij convectie-hitte wordt het plantmateriaal indirect verwarmd. Warme lucht smelt de hars van de cannabis waardoor een smakelijke damp vrijkomt. In tegenstelling tot conductie-warmte waar bij het plantmateriaal wordt verhit door direct contact met het warmte-element. Dit is dan ook een goedkopere en meer voorkomende vorm van vaporizen.

Jammer genoeg is door het directe contact met het plantmateriaal het risico op verbranding groter, waardoor je snel échte rook krijgt in plaats van damp. Bij dit soort vaporizers wordt de cannabis vaak ook niet gelijkmatig verhit, waardoor veel werkzame stoffen onnodig verloren gaan.

Draagbaar of Tafel-vaporizer?

Als je wilt gaan verdampen is dit waarschijnlijk een van de eerste keuzes die je maakt. Ga je namelijk voor een draagbare vaporizer waarmee je overal en zelfs on-the-go je medicijn kunt gebruiken? Of heb je liever een tabletop-vaporizer, een wat groter apparaat dat je thuis op de koffietafel kunt laten staan?

Draagbare vaporizers kun je overal gebruiken, maar zijn soms gelimiteerd in functionaliteiten.

Draagbare verdampers vind je in een wat lager prijsklassement dan de tafel-variant. Meeneem-vapes maken ook vaak gebruik van conductie-verhitting. Ze geven je misschien wat meer bewegingsvrijheid dan een apparaat voor thuisgebruik, vaak zijn de functies van zo’n apparaat wat meer gelimiteerd. Niet alle draagbare vaporizers hebben namelijk een precieze temperatuur-regelaar of zijn even geschikt voor concentraten, in tegenstelling tot de tabletop-apparaten.

Tafel-verdampers neem je niet zo makkelijk mee, maar kunnen vaak een stuk meer dan draagbare apparaten. [Foto: YouTube]

Tabletop-vaporizers (of tafel-verdampers) maken vaker gebruik van convectiewarmte om de werkzame stoffen om te zetten in een frisse damp. Velen hebben ook digitale temperatuurregeling waarmee je het apparaat op de ideale temperatuur kunt krijgen voor jouw medicinale wens. Cannabinoïden en terpenen, de werkzame stoffen uit wiet komen namelijk op verschillende temperaturen pas vrij. Ook zijn veel goede tafel-verdampers op verschillende manieren te gebruiken. Zo kun je een ballon vullen met damp en daaruit trekjes nemen of een slang aansluiten op het apparaat en trekjes direct uit de vaporizer nemen.

Kooptip – Voor een ruim assortiment vaporizers kun je terecht bij o.a. Dutch Headshop, Vaposhop, Apollyon of Namaste Vapes

(advertenties)

Reacties