(advertenties)
(advertentie)

Nieuw onderzoek naar hoe het gebruik van cannabis leidt tot veranderingen in het eetgedrag, kan volgens experts leiden tot een erkende behandelingen voor verlies van eetlust bij chronische ziekten. Mediwietsite nam dit nieuwe onderzoek onder de loep.

Wetenschappers aan de Universiteit van Washington hebben een nieuw onderzoek uitgevoerd naar het effect van cannabis op de eetlust. Dit onderzoek moet in de toekomst gaan leiden tot een behandeling tegen het verlies van eetlust onder chronische zieken en mensen die met chemo worden behandeld.

Het rapport werd recent gedeeld tijdens een internationale bijeenkomst van wetenschappelijke experts over eten.

Eetlust en het hormoon ghreline

Met behulp van een nieuwe procedure waarmee de wetenschappers laboratoriumratten doseerden met cannabisdamp, zagen ze heel gedetailleerd hoe hongerhormonen werden gestimuleerd. Ze identificeerden ook specifieke hersengebieden die omschakelen naar de ‘hongerige modus’ nadat ze onder invloed zijn van cannabinoïden.

De onderzoekers ontdekten dat een hormoon dat ghreline heet, een grote rol speelt bij hun ondervindingen. Dit hormoon, ook wel het hongerhormoon genoemd, wordt vooral afgescheiden door de maag als die leeg is.

De labratten die voor dit onderzoek werden gebruikt hadden geluk. Zij mochten cannabis verdampen en ongelimiteerd eten. [Beeld: Shutterstock/sakavichanka]

“We weten allemaal dat cannabis een effect heeft op de eetlust. Maar tot voor kort wisten we nog maar weinig over het hoe en waarom dit zo is”, verklaart onderzoeker Jon Davis.

“Door blootstelling aan pure cannabis – de meest geconsumeerde vorm – te bestuderen, vonden we genetische en fysiologische gebeurtenissen waardoor cannabis het eetgedrag aan of uit kan zetten. We ontdekten ook dat blootstelling aan cannabis tot het nuttigen van meer kleine maaltijden leidt.”

Volgens Davis heeft dat alles te maken met ghreline. De onderzoekers ontdekten namelijk dat de toegediende cannabisdosis een ghrelinestoot opwerkt. Toen ze een tweede middel gaven dat de ghreline-golf onderdrukte, had cannabis niet langer het eetlustopwekkende effect.

Bovendien troffen de onderzoekers veranderingen aan in hoe de hersenen reageren op het honger-signaal dat ghreline verstuurt. De genetische activiteit van hersencellen die reageren op het hormoon veranderde in een klein gebied van de hypothalamus, dat verantwoordelijk is voor het waarnemen van ghreline.

De stof die hier vooral voor verantwoordelijk is, is delta-9 tetrahydrocannabinol (THC). Dit is een van de cannabinoïden in cannabis die in staat is om te hechten aan endocannabinoïden-receptoren in het lichaam. En dan met name receptoren in de hersenen.

Cannabinoïden in cannabis die zich hechten aan receptoren in het lichaam kunnen daarna allerlei lichaamseigen processen ondersteunen en zelfs versterken, zoals dus ook het hongermechanisme.

Cannabisdamp bij ratten

Voor dit nieuwe onderzoek hebben de wetenschappers een nabootsing ontworpen van de meest gebruikte cannabisconsumptiemethode bij mensen. Namelijk een verdamper waarmee de ratten kleine hoeveelheden cannabisdamp konden inhaleren. Hierdoor was een nauwkeurige en constante dosering mogelijk. Bovendien kon men goed bewaken hoeveel er gedurende de dag werd toegediend.

Een gezonde eetlust en gezond eten zorgen ervoor dat patiënten snel kunnen aansterken. [Foto: shutterstock/Nataliya Arzamasova]

Het onderzoek liet zien dat korte blootstelling aan cannabisdamp ervoor zorgde dat ratten wilden eten. Zelfs als ze recent nog hadden gegeten. Ook dit bewijst dat het inhaleren van cannabis de eetlustgebieden in de hersenen in de hongermodus zet.

Van onderzoek naar praktijk

Het vermogen van THC om de eetlust te stimuleren is waardevol omdat veel ziektes extreme eetlustverlies veroorzaken, wat de kwaliteit van leven vermindert en langzaam herstel belemmert. De onderzoekers zijn dan ook optimistisch dat het ontcijferen van de manier waarop cannabis in het lichaam werkt, kan leiden tot nieuwe behandelingen voor ziektes zoals anorexia.

Bovendien is het verlies van eetlust een veel voorkomend symptoom van vele chronische ziekten. En het is een groot probleem bij de behandeling van kanker, hartziekten, HIV/AIDS en sommige stofwisselingsstoornissen.

Dit is overigens niet het eerste onderzoek naar de invloed van cannabis op de eetlust. Maar meer informatie over hoe dit werkt en extra bewijs is altijd mooi meegenomen.

Want hopelijk leiden deze onderzoeken (inclusief klinische studies) snel naar een gerichte behandeling die de kwaliteit van leven voor deze patiënten verbetert.

[Openingsfoto: Shutterstock/SG SHOT]