(advertenties)
(advertentie)
Bij ziekten als kanker, HIV, anorexia en boulimia kan cannabis patiënten helpen beter te eten en wat gezond gewicht aan te komen. Echter blijkt uit een recent onderzoek dat regelmatige wietgebruikers over het algemeen juist een smallere taille en minder overgewicht hebben dan niet-cannabisgebruikers en ook minder risico lopen op diabetes.

Meer eten = minder gewicht

Regelmatig cannabisgebruik gaat over het algemeen gepaard met een hogere calorie-inname. Gemiddeld eet de frequente cannabisconsument zo’n 600kcal per dag meer, in vergelijking met niet-cannabisgebruikers.

Desondanks hebben wietgebruikers geen hogere BMI (body mass index) dan zij die geen cannabis gebruiken en lijkt obesitas zelfs minder onder cannabisgebruikers voor te komen dan onder de niet-cannabisgebruikende groep.

Cannabis-gebruikers eten meer maar wegen minder, blijkt uit onderzoek. [Openingsfoto: shutterstock/Creative Family]

Serieus onderzoek

Dit werd ontdekt door wetenschappers van de universiteit van Nebraska, de Harvard School of Public Health en de Beth Israel Deaconess Medical Center. Zij onderzochten hiervoor de bloedsuiker-regulatie, cholesterolniveaus en taille-omtrek van maar liefst 4600 volwassenen.

Rekening houdend met factoren als leeftijd, geslacht, tabak- en alcoholgebruik bleek de groep cannabisgebruikers (12% van het totaal aantal participanten) een aanzienlijk smallere taille, beter gereguleerde bloedsuikerspiegel en een beter cholesterolniveau te hebben in vergelijking met de rest.

Van alle deelnemers gaf 42 procent aan cannabis te hebben gebruikt in het verleden. En hoewel de resultaten van deze groep niet zo goed waren als die van de huidige cannabis-gebruikers, zijn de uitkomsten wel vergelijkbaar.

Participanten die in het verleden cannabis gebruikten bleken in iets mindere mate, met de huidige cannabisgebruikers vergelijkbare resultaten te behalen. [Foto: shutterstock/Slavko Sereda]

Ideale balans

Ondanks dat de wetenschappers dit fenomeen nog niet volledig hebben kunnen doorgronden, melden zij wel dat de ontstekingsremmende en zenuwbeschermende werking, alsmede de verbeterde verwerking van koolhydraten door endocannabinoïden hieraan bijdragen. Activistenorganisatie NORML legt uit:

‘Endocannabinoïden (zoals anandamide en 2-AG, het lichaamseigen THC) en hun receptoren vind je door het hele lichaam: het brein, organen, bindweefsel, klieren en immuuncellen. In elk weefsel heeft het endocannabinoïde-systeem (ECS) verschillende taken, maar het doel is altijd hetzelfde: homeostase, het behouden van een stabiel intern milieu ondanks veranderingen in de externe omgeving.

Metabolisme

In feite helpen de werkzame cannabinoïden in wiet alle processen in het lichaam, zoals de spijsvertering, beter te functioneren. Dit doen ze door zich aan receptoren te binden die verantwoordelijk zijn voor je interne communicatie en in het hele lichaam – vooral in hoge concentraties in de darmen – voorkomen.

Uit een ander Amerikaans onderzoek blijken cannabis-gebruikers koolhydraten beter te kunnen verwerken dan niet cannabisgebruikers. Dit zou ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel lager blijft en beter te reguleren is en dat er minder vetvorming plaatsvindt. Cannabis zou volgens dat onderzoek serieuze voordelen kunnen bieden voor diabetes-patiënten en mensen met overgewicht.

[Openingsfoto: shutterstock/shidlovski]