(advertenties)
(advertentie)
De stoffen uit cannabis hebben een bijzondere werking op het menselijk lichaam. Dat komt omdat ze de plek innemen op receptoren van het ECS, van stoffen die het lichaam zelf aanmaakt. Een van die stoffen is 2-AG, een signaalstof die bij verschillende lichaamsfuncties betrokken is.

2-Arachidonoylglycerol (2-AG)

De lipide (vet) 2-arachidonoylglycerol, kortweg 2-AG, is een van de moleculen die bekend staat als endocannabinoïde. Deze stoffen hebben verschillende rollen in het menselijk lichaam en reguleren diverse lichaamsfuncties.

2-AG is een van de twee primaire lichaamseigen cannabinoïden (endo = lichaamseigen), die samen onderdeel uitmaken van een groter endocannabinoïde-systeem (ECS). De cannabinoïden uit de cannabisplant worden, om onderscheid te kunnen maken, fyto-cannabinoïden (fyto = plantaardig) genoemd. In vergelijking met anandamide, de meest bekende van de twee primaire endocannabinoïden, komt 2-AG in tot wel 170x hogere concentraties voor in het brein.

2-AG komt in tot wel 170x hogere concentraties voor in het brein dan anadamide. [Foto: shutterstock/molekuul_be]

ECS en 2-AG

Het ECS is feitelijk een groot neurotransmitter-systeem. Neurotransmitters zijn signaalstoffen die zorgen dat zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren. Een belangrijke taak, gezien zenuwen de communicatie-snelwegen zijn tussen het lichaam en de hersenen. 2-AG werkt hierin als chemische boodschapper die instructies geeft aan de cellen die het tegenkomt.

Volgens onderzoek geeft 2-AG de instructies door in een bepaald ritme, dat aangegeven wordt door de biologische klok van het lichaam. Studies lieten bijvoorbeeld zien dat 2-AG niveau’s van nature in de middag pieken, wanneer het tijd is om te eten, dutten en bij te komen terwijl de dag op z’n eind loopt.

CB-receptoren

Het molecuul werkt op de twee primaire cannabinoide-receptoren van het ECS. De CB1-receptor, die in hoge concentraties voorkomt in het zenuwstelsel – het brein en de ruggengraat. En de CB2-receptor, die hoofdzakelijk van invloed is op het immuunsysteem.

2-AG is een potente immuun-modulator en de primaire CB2-agonist. Toch kan het, omdat het ook effect heeft op de CB1, invloed hebben op complexe taken van het lichaam en brein zoals honger, slaap en de perceptie van pijn. Snel samengevat heeft 2-AG invloed op:

De CB1-receptor zie je als een geel lint-achtige vorm in deze afbeelding. Een van de actieve ingrediënten in cannabis, THC, zie je als gele stok-achtige figuur in de afbeelding.

Cannabis en 2-AG

Diverse stoffen uit de cannabisplant beïnvloeden 2-AG op verschillende wijze. Hoewel er nog veel te leren is over hoe cannabis zich gedraagt in ons lichaam, is het duidelijk dat de bekendste cannabinoïde, delta-9-tetrahydrocannabinol (THC), zich direct bindt aan cannabinoïde-receptoren.

De stof neemt de ‘landingsplek’ in van 2-AG, en vervangt zo de molecuul met een plantaardige versie.

Cannabidiol (CBD), een andere bekende fytocannabinoïde, verbindt zich niet direct aan deze receptoren. Daarentegen stimuleert het de aanwezigheid van 2-AG door de afbraak ervan te remmen. CBD vermindert zo ook het effect van CB1-receptoren, wanneer stoffen als 2-AG of THC zich eraan binden.

Endocannabinoïde-tekort

Wetenschappers geloven dat op cannabis-gebaseerde medicijnen zouden kunnen helpen bij een klinisch endocannabinoïde-tekort. Een tekort aan endocannabinoïden zoals 2-AG kan, gezien het ECS op zoveel lichaamsfuncties invloed heeft, verschillende symptomen veroorzaken.

Zo wordt gedacht dat onder meer migraines, fibromyalgie, prikkelbaredarm-syndroom en Alzheimer (gedeeltelijk) worden veroorzaakt door een endocannabinoïde-tekort. In 2016 werd deze lijst geüpdatet met:

2-AG stimuleren

Het gebruik van cannabis is een goede manier om het endocannabinoïde-systeem te stimuleren. Toch zijn er ook andere manieren om je lichaam gezond te houden, door je hormoonhuishouding in balans te krijgen. Zo kun je het ECS beïnvloeden middels:

1. Dieet

De inname van genoeg gezonde (omega-3 en omega-6) vetzuren draagt bij aan een gezond ECS. [Foto: shutterstock/Evan Lorne]

2-AG is gemaakt van vet en is het resultaat van de metabolisatie van linolzuur. Linolzuur komt veel voor in hennep, graan, pluimvee en eieren en is in feite een essentieel omega-6 vetzuur. Voor genoeg 2-AG in je systeem doe je er goed aan voedsel met een ruime hoeveelheid gezonde vetten tot je te nemen.

Het is echter belangrijk om omega-6 vetzuren in een gelijke ratio met omega-3 vetzuren te consumeren. Vooronderzoek suggereert namelijk dat omega-3 het voorkomen van bepaalde CB-receptoren in het brein en lichaam op een positieve manier beïnvloedt. Omega-3 vind je vooral in vis, schaaldieren, lijnzaad en scharreleieren. Het beschikbare bewijs suggereert dat zowel omega-3 als omega-6 vetzuren kunnen bijdragen aan een optimale gezondheid van het ECS.

2. Probiotica

De júiste bacteriën zorgen in ons darmstelsel voor een gezonde darmflora. [Foto: shutterstock/Kateryna Kon]

De effectiviteit van 2-AG zou je, volgens onderzoek, kunnen stimuleren met probiotica. De bacterie Lactobacillus acidophilus, onderdeel van veel probiotische supplementen, zou namelijk de expressie van CB2-receptoren in de darmen verhogen. Het zou zo pijn en ontstekingen effectief helpen verminderen.

Pre-biotisch voedsel – voeding waar goede darmbacteriën zich mee voeden – eten kan ook een goede darmflora bevorderen. Goed prebiotisch eten is bijvoorbeeld prei, artisjok, ui en knoflook. Bladgroente met veel vezels hebben ook een positieve invloed hierop.

3. Slaap

Een slaaptekort zorgt, door het verstoren van het ECS-ritme, voor een verhoogde calorie-inname. [Foto: shutterstock/Mike Focus]

Een studie uit 2016 bewees dat een slaaptekort zorgt voor een enorme en langdurige 2-AG piek. Deze piek is volgens het onderzoek verantwoordelijk voor een slaap-eetkick, omdat de aanwezigheid van 2-AG eten lekkerder en aantrekkelijker maakt. Zo aten participanten met een slaaptekort gemiddeld 400 calorieën per dag meer, waarvan veel koolhydraat-rijke voeding.

Op zich is die piek niet erg in een natuurlijke cyclus, omdat we op een zeker punt moeten eten. Als we die natuurlijke pieken niet hebben, en geen plezier ontlenen aan eten, kunnen we last krijgen van eetstoornissen. Maar in deze extreme vorm zorgt het voor een ongezond voedingspatroon. Voor een goede ECS-balans is slapen dus absoluut noodzakelijk.

[Openingsfoto: shutterstock