(advertenties)
(advertentie)
Onlangs gaf Steven Cassini uitleg over de nieuwe ultrasone extractie methode om effectief cannabinoïden te kunnen extraheren en wietolie te maken. Een aantal lezers kocht direct zo’n apparaat en had vragen over hoe het ultrasone extractie apparaat precies werkt. In dit artikel gaat hij dieper in op de werking van het ultrasone apparaat.

Ultrasone extractie

Het gebruik van ultrasone geluidsgolven om cannabinoïden te scheiden van het plantmateriaal is snel en efficiënt. Vooral wanneer er grotere hoeveelheden plantmateriaal moet worden gebruikt is de ultrasone extractie een prima oplossing. Voor kleinere hoeveelheden tot 10 gram kan het beste een bekerglas worden gebruikt welke in het mandje van het ultrasone apparaat wordt geplaatst.

Met behulp van ultrasone extractie kan zowel warm als koud worden geëxtraheerd. Ook kunnen cannabinoïden direct in een olie worden geïnfuseerd, bijvoorbeeld in olijfolie of hennepzaadolie. De koude methode zorgt ervoor dat alle cannabinoïde-zuren zoals THCA en CBDA behouden blijven. Er is dan namelijk geen sprake van decarboxylatie.

Koud of warm extraheren

Allereerst moet je bepalen welke methode je wilt gaan gebruiken. De koude methode – met behoud van de cannabinoïde-zuren THCA en CBDA – of de warme methode waarbij de cannabinoïde-zuren achteraf worden gedecarboxyleerd (omgezet) naar THC en CBD.

Het apparaat is erg makkelijk in gebruik en laat je met simpele knoppen de temperatuur en tijd instellen.

Wanneer je minder dan 10 gram plantmateriaal gebruikt is het reservoir te groot en moet je een bekerglas gebruiken die je in het mandje zet, welke functioneert als kleiner reservoir. Het gebruik van een bekerglas in het apparaat zorgt ervoor dat je geen grote hoeveelheid oplosmiddel of olie hoeft te gebruiken waardoor het ook mogelijk is om kleinere hoeveelheden plantmateriaal te gebruiken.

Koude methode

Bij de koude methode maak je geen of slechts minimaal gebruik van de verhitting nadat de extractie is voltooid. Als basis gebruik je voor de koude methode een olie of food-grade alcohol om een tinctuur te maken. Als olie kan er olijfolie of hennepzaadolie worden gebruikt.

Warme methode

Bij de warme methode wordt het oplosmiddel of de olie tijdens of na de extractie verhit tot 100-120 graden. Vaak wordt het oplosmiddel volledig ingedampt om vervolgens te worden aangelengd met een olie zoals olijfolie. Door de verhitting op een extern kookplaatje of in een oven zullen de THCA en CBDA worden omgezet naar CBD en THC.

Veel of weinig plantmateriaal

Als je veel plantmateriaal hebt dan leg je een kaasdoek in het mandje waar je vervolgens het plantmateriaal in doet. Als je weinig plantmateriaal hebt dan kun je het beste een bekerglas gebruiken om het plantmateriaal en het oplosmiddel in te doen. Als je een bekerglas gebruikt dan vul je het apparaat met water en wanneer je geen bekerglas gebruikt kun je in plaats van water direct het oplosmiddel of de olie in het apparaat doen.

De ultrasone apparaten zijn in diverse formaten verkrijgbaar via nacuro.com (van 2,5L tot 240L). Wij maken gebruik van de 2,5L , maar als je echt veel plantmateriaal moet verwerken tot olie dan kun je ook een groter formaat apparaat aanschaffen.

Instructievideo

We hebben een video gemaakt met instructies waarin stap-voor-stap wordt uitgelegd welke handelingen je moet uitvoeren voor de ultrasone extractie. In de video wordt gebruik gemaakt van het bekerglas, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een kaasdoek of een andere katoenen doek gebruiken zoals in de stappen hieronder omschreven.

Stap 1

Maak het plantmateriaal fijn (grinden) en stel het ultrasone apparaat in op de volgende instellingen:

  • Tijd 30 minuten
  • Temperatuur 80 graden
  • Frequentie: Hi (40khz)

Stap 2

Afhankelijk of je een bekerglas of een kaasdoek gebruikt volg je de volgende stap:

Bekerglas

Doe het plantmateriaal in het bekerglas en vul het bekerglas met een oplosmiddel of olie waarbij je ten minste een laagje van 2 vingers dik boven het plantmateriaal aanhoud, zodat er voldoende ruimte is om de cannabinoïden in op te lossen.

Kaasdoek

Wanneer je een kaasdoek gebruikt kun je het plantmateriaal direct in het ultrasone apparaat doen en het oplosmiddel of de olie toevoegen aan het reservoir.

Stap 3

Als het apparaat goed is ingesteld dan druk je op de groene (start) knop. Na 30 minuten zal het apparaat automatisch uitschakelen en kun je het bekerglas of het kaasdoek er voorzichtig uit halen.

Stap 4

De oplossing moet nu worden gefilterd. Wanneer je een kaasdoek gebruikt kun je het plantmateriaal makkelijk uitwringen. Bij gebruik van een bekerglas moet je het plantmateriaal handmatig filteren met een koffiefilter en een trechter.

Stap 5 (optioneel)

Wanneer je gebruik maakt van een warme bereiding om een concentraat, en geen tinctuur te maken, is dit het moment om je oplossingsmiddel te laten verdampen. Zet het glaasje met je oplossing au-bainmarie in warm water om het mengsel te concentreren tot een mooi egaal cannabisextract. Je kunt bij kleine hoeveelheden met ethanol ook in het Ultrasone  apparaat op 80 graden de alcohol laten verdampen. Indien gewenst kun je de wietolie nu ook decarboxyleren.