(advertenties)
(advertentie)
Wietolie maken kun je op talloze manieren doen. Nu is er ook de Ultrasone Extractie-methode, waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. Het is snel én effectief en behoudt indien gewenst de zure vormen van cannabinoïden- THCA en CBDA.

Extractiemethoden

Er zijn veel verschillende extractiemethoden om cannabisolie mee te maken. Maar niet alle methoden zijn even efficiënt. Vaak duurt het maken van de olie erg lang en geeft het een hoop geknoei. Vooral als er grotere hoeveelheden olie moet worden gemaakt, is het extraheren van de cannabinoïden – werkzame stoffen in de plant – een tijdrovend proces.

UAE staat voor Ultrasonic Assisted Extraction en is een relatief nieuwe methode om cannabinoïden mee te kunnen extraheren. Tijdens het proces wordt er gebruik gemaakt van ultrasone geluidsgolven waardoor het maken van de olie zeer snel en effectief verloopt.

Ultrasone golven

Geluidsgolven variëren in grootte, afhankelijk van de trillingsfrequentie. Hoe hoger de trillingsfrequentie (dus hoe meer golfjes per tijdseenheid en ook per lengte-eenheid), hoe hoger de waargenomen toon. Voor mensen liggen hoorbare trillingsfrequenties tussen de 20 en 20.000 Hz.

Een Ultrasone Extractie-apparaat wordt ook vaak gebruikt om objecten mee te reinigen.

 

Hogere frequenties (dus kortere golven) tot 800 MHz noemt men ultrasone trillingen. Nog hogere frequenties worden hypersone trillingen genoemd. De frequentie van ultrasone golven gegenereerd bij ultrasone extracties liggen tussen de 20.000 en 40.000 Hz.

In laboratoria worden ultrasone voorbehandelingen bij extractieprocessen veelvuldig toegepast om bijvoorbeeld elementen als polyfenolen, anthocyanen, aromatische componenten, polysachariden, oliën en functionele componenten efficiënter te extraheren.

Ondertussen weten ook topchefs hoe ze met ultrasonificatie aan de slag kunnen gaan. Zo is het mogelijk om in korte tijd bouillons te bereiden die bovendien ook nog zoutarm zijn. Langzaam maar zeker vindt de technologie ook zijn weg naar de industriële extractieprocessen van de voedingsindustrie. De bekendste toepassingen omvatten het extraheren van oliën en het bereiden van kruidenextracten en vruchtensapconcentraten. Het is dan ook niet zo gek dat ultrasonische extractie om wietolie te maken ook heel goed werkt.

Hoe werkt het?

Ultrasone extractie werkt op basis van het Cavitatie-effect. Dat wordt veroorzaakt door ultrasone schokgolven van een hoge frequentie in een vloeistof zoals alcohol, olijfolie of kokosolie. Microscopische dampbellen worden gevormd, en deze imploderen met grote kracht. Daardoor ontstaat de cavitatie, die een grote klap geeft aan de celwand van het plantmateriaal waardoor de celwand openbreekt en de actieve bestanddelen in de vloeistof terecht komen.

Met deze extractiemethode is het mogelijk om binnen enkele minuten de cannabinoïden uit het plantmateriaal te extraheren. Met behulp van ultrasone extractie kunnen hogere opbrengsten en kortere extractietijden worden gerealiseerd. Aangezien ultrasone extractie een reproduceerbaar proces is waarbij tijd en temperatuur nauwkeurig kan worden ingesteld, kunnen de extractie-resultaten worden herhaald voor het verkrijgen van een gestandaardiseerd extract.

De Ultrasone Extractie-methode in beeld. Al is er in plaats van water een oplossingsmiddel nodig om daadwerkelijk werkzame stoffen uit cannabis te extraheren.

Voordelen:

  • volledige extractie
  • milde, niet-thermische extractie
  • geen gevaarlijke / giftige chemicaliën, geen onzuiverheden
  • lage energie-efficiënte kosten
  • groene extractie: milieu-vriendelijk
  • Verhoogde extractie opbrengst (20 à 30% meer opbrengst)
  • Verkorte extractie-tijd
  • Gemakkelijk als extra stap toe te passen in bestaande extractie-protocols
  • Verhoogde extractie-efficiëntie bij lagere temperaturen (houdt de cannabinoïden stabieler)

Micro-organismen

Een ander groot voordeel van de ultrasone extractiemethode is dat door de ultrasone schokgolven ook schimmels en pathogene ziekteverwekkers worden gedood. De celwand van bacteriën en schimmels kunnen niet tegen de ultrasone krachten waardoor ze worden vernietigd. Het eindproduct is een schoon extract.

Oplosmiddelen

Alle gemeenschappelijke oplosmiddelen kunnen worden gebruikt voor de ultrasone extractie. Ultrasone extractie kan worden gedaan met behulp van verschillende oplosmiddelen en oliën bijvoorbeeld alcohol, olijfolie, kokosolie en ga zo maar door.

Temperatuur

De beste resultaten voor het bereiden van plantenextracten (bijvoorbeeld actieve verbindingen van kruiden, geneeskrachtige planten enz.) worden bereikt bij een procestemperatuur tussen 0-60 ° C. De ultrasone extractie is een niet-thermische en daardoor milde methode. Waardoor ook de cannabinoïde-zuren zoals THCA en CBDA behouden blijven.

Het experiment

Om uit te proberen hoe effectief het extraheren middels ultrasone geluidsgolven werkt, hebben we dit uitvoerig getest. Voor het experiment hebben we het ultrasone extractieapparaat van nacuro.com gebruikt. Dit apparaat – eigenlijk een krachtige industriële ultrasone reiniger – heeft het voordeel dat het zowel op 20kHz als op 40kHz (20.000 tot 40.000 Hz) kan functioneren. Ook kan de temperatuur worden ingesteld tot 80 graden en zit er een handige timer-functie op.

Voor dit experiment hebben we het apparaat ingesteld op 50 graden Celsius en 40khz. Het plantmateriaal dat we hebben gebruikt is de Cannabis Flos variëteit Bedrocan. De tijd hebben we ingesteld op 15 minuten en als oplosmiddel hebben we CleanXtract gebruikt.

Je kunt verschillende oplossingsmiddelen gebruiken met deze methode. Voor dit experiment is gekozen voor CleanXtract.

 

CleanXtract is een vluchtige extractie-vloeistof die verdampt bij lichaamstemperatuur (+/- 37°C’). Door de lage verdampingstemperatuur blijft de kwaliteit van de cannabinoïden behouden. Een groot voordeel is dat ook de zuren (zoals CBDA en THCA) behouden blijven en achteraf eventueel kunnen worden gedecarboxyleerd.

Het resultaat

Het overgebleven plantmateriaal werd geanalyseerd met de gaschromatograaf. Uit het resultaat komt naar voren dat 15 minuten extraheren met het ultrasone extractieapparaat voldoende is om maar liefst meer dan 99 procent van de aanwezige cannabinoïden uit het plantmateriaal te extraheren.

Conclusie

Extractie met behulp van ultrasone geluidsgolven is zeer effectief en is een must-have voor professionele oliemakers. Een groot voordeel is dat hiermee ook koude extracten kunnen worden bereid, met behoud van de cannabinoïde-zuren door bijvoorbeeld olijfolie als oplosmiddel te gebruiken en zo de cannabinoïden te infuseren in de olie.