(advertenties)
(advertentie)
Het analyseren van cannabis-samples wordt goedkoper en sneller dan ooit dankzij het nieuwe Online Portaal voor Cannabis Analyse (OPCA). Mediwietsite bezocht bedenker Steven Cassini in zijn laboratorium en testte direct zélf twee meegebrachte cannabis-samples voor kweekverslaggever Mr. Kush.

Cannabis analyseren

Het analyseren van cannabis-producten is een wetenschap op zich. Het vereist specifieke kennis en apparatuur om een goede meting te kunnen verrichten. Ruben van de Mediwietsite-redactie bezocht Steven Cassini van Nova Research, waar de biochemicus in zijn laboratorium uitlegt hoe het analyseren van cannabis precies in z’n werk gaat. Uiteraard nam hij hier zelf wat cannabis voor mee, die Mediwietsite-kweekverslaggever Mr. Kush met zorg kweekte.

(v.l.n.r.) Een toevallig aanwezige klant van Nova Research, Ruben van Mediwietsite, Steven Cassini en Jeroen van Nova Research zijn klaar voor de test.

OPCA

Allereerst kunnen we jullie een splinternieuwe interactieve technologie introduceren, het OPCA systeem – oftewel Online Portal for Cannabis Analysis. Het OPCA systeem staat vanaf nu online en is een internationaal interactief systeem, dat direct gekoppeld is aan de analyse-apparatuur op het laboratorium van Nova Research.

Bij andere laboratoria moet je vaak 2-3 weken wachten op de uitslag. Dankzij het OPCA systeem gaat het aanvragen van een test en het analyseren van een sample sneller dan ooit. Daardoor kunnen we niet alleen goedkoop, maar ook supersnel – binnen 24 uur – de testuitslag aanleveren.

Het inlog-scherm van het online cannabis-testportaal.

Het OPCA systeem is door onszelf – Nova Research, voorheen LaCassini research – ontwikkelt en is daarmee ’s werelds snelste en goedkoopste online analyse-portaal. Dankzij het geautomatiseerde systeem kunnen we zeer lage prijzen hanteren, zodat het testen van cannabis voor iedereen financieel mogelijk is. Een test op alle bekende cannabinoïden is met dit portaal slechts 35,- euro.

De redactie van Mediwietsite.nl was bij ons aanwezig op het laboratorium om de stappen – van aanvraag tot uitslag – op de voet te volgen. Hiervoor namen zij zelf een sample mee, van Mediwietsite-kweekverslaggever Mr. Kush z’n eigen gekweekte cannabis.

Analyse aanvragen

Voordat er een analyse kan worden aangevraagd moet je eerst een account hebben zodat het systeem weet aan wie de uitslag moet worden gekoppeld. Het aanvragen van een account gaat snel en makkelijk via een beveiligde SSL verbinding. Zorg er in ieder geval voor dat je email-adres klopt, want daar wordt de uitslag van de analyse heen gezonden. Via www.OPCA.nl kun je direct, binnen enkele seconden, een account aanmaken en inloggen op het systeem.

Het aanvragen van een analyse gaat snel en makkelijk. Via het online aanvraagformulier kun je zelf de gegevens invullen en versturen. Ook kun je zelf (optioneel) een eigen productfoto toevoegen die uiteindelijk op het rapport komt te staan.

SampleID

Na het versturen van het online aanvraagformulier maakt het systeem automatisch een unieke SampleID aan. Dit SampleID moet worden vermeld op de sample zodat het systeem precies weet welke sample bij wie hoort. De gebruiker kan bijvoorbeeld een sticker met de sampleID-code op de sample – wietolie, pure wietpasta, gedroogde cannabistoppen, CBD-olie of ander cannabis-product – plakken.

Wanneer dit veld volledig is ingevuld en verstuurd, maakt het systeem automatisch een SampleID aan.

Starten met de analyse

Nu we een SampleID hebben, kunnen we beginnen met het uitvoeren van de analyse. Via de achterkant van het OPCA-systeem zal de laborant drie labels uitdraaien met het SampleID. Een label gaat op de samplelijst, eentje op het extractiebuisje en een op de vial die we na de preparatie in het analyse-apparaat (gaschromatograaf) kunnen doen. Door alles netjes te labelen en te registreren op een samplelijst kunnen samples niet door elkaar raken.

Alles wordt gelabeld om te voorkomen dat ze door elkaar raken.

De gaschromatograaf, waar we straks de daadwerkelijke analyse mee gaan doen, wordt alvast verwarmd en gestabiliseerd op 225 graden. Er wordt ook een test operating procedure uitgevoerd om te beoordelen of de kalibratie goed loopt. Tevens worden de volumes van de gassen die straks gebruikt worden om de samples te analyseren gecontroleerd en genoteerd.

Sample klaarmaken voor de analyse

De sample moet – alvorens de analyse kan plaatsvinden – eerst worden geprepareerd. Want je kunt niet zomaar plantmateriaal of wietolie in het analyse-apparaat stoppen. De sample wordt gehomogeniseerd, dit betekent dat het plantmateriaal of ander samplemateriaal eerst zodanig wordt bewerkt dat het een mooie egale gelijke massa wordt met een gelijke deeltjesgrootte. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een betrouwbaar resultaat krijgt.

Vervolgens gaan we van de sample 100mg materiaal zeer nauwkeurig afwegen op een analytische weegschaal en oplossen in 100mL apolair oplosmiddel. Voor gedroogde wiettoppen wordt gebruik gemaakt van petroleum ether. De cannabinoïden worden ermee in een extractiebuisje/-potje geëxtraheerd van het samplemateriaal, wat nog beter gaat door gebruik te maken van ultrasone geluidsgolven. Nadien wordt er nog 5 minuten geroerd op een magneet-roerplaatje.

Met een pipet wordt het oplosmiddel – inclusief werkzame stoffen – in een trechter gedruppeld met een filter, welke eventueel aanwezige kleine plantdeeltjes tegenhoudt. We willen immers niet dat deze deeltjes in de kolom van de gaschromatograaf terecht komen, aangezien deze dan verstopt kan raken.

Als het oplosmiddel met de cannabinoïden door de trechter met filter heen is komt deze in een vial (testbuisje). Deze vial plaatsen we vervolgens in een van de 150 plaatsen op de autosampler (robot) van de gaschromatograaf. Op de samplelijst wordt de positie van de vial genoteerd, om straks te weten op welke positie elke sample staat, en we de data uit de computer kunnen matchen met de samples.

Sample analyseren

Inmiddels is de gaschromatograaf klaar voor gebruik en kan de analyse beginnen. De gegevens van de samplelijst worden door de laborant ingevoerd in de software van de chromatograaf. Het analyseren van de cannabinoïden duurt, dankzij een kolom die speciaal is ontwikkeld voor het analyseren van deze specifieke stoffen, in totaal slechts 5 tot 10 minuten.

De gaschromatograaf voert uiteindelijk de analyse uit.

De software van de gaschromatograaf is gekoppeld aan het OPCA systeem waardoor de waarden direct worden doorgestuurd naar het online portaal. Maar voordat de waarden daadwerkelijk worden doorgestuurd naar de aanvrager moet de analyse eerst worden gevalideerd.

Analyse valideren

Validatie is nodig om te controleren of de analyse juist is uitgevoerd. De validatie gebeurt altijd door een ander dan degene die de analyse heeft uitgevoerd. Tijdens de validatie wordt de analyse opnieuw uitgevoerd door middel van een nieuwe injectie in de kolom van de gaschromatograaf. De kans dat er tijdens de analyse iets is mis gegaan is door het geautomatiseerde systeem zeer klein, maar wordt door validatie volledig uitgesloten.

Resultaten

Na de validatie kunnen de resultaten worden verzonden. Als samples via het OPCA zijn aangemeld zijn de testresultaten vaak al na 24 uur in het systeem te bekijken. In dit geval hebben we twee samples geanalyseerd voor Mediwietsite, van Mr. Kush z’n eigen kweek. De uiteindelijke resultaten daarvan deelt hij dinsdag 11 juli in zijn eerstvolgende verslag.

[Openingsfoto: shutterstock/Forance]