(advertenties)
(advertentie)
Een recent onderzoek laat zien dat cannabis gebruikt kan worden voor de behandeling van Gilles de la Tourette. Het zou zowel veilig als effectief zijn in het verminderen van tics en andere aan de ziekte gerelateerde symptomen.

Cannabis tegen Tourette

Een recentelijk in the Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences gepubliceerd onderzoek, bewijst dat cannabis-therapiën zowel effectief als veilig zijn voor de behandeling van Gilles de la Tourette. De universiteit van Toronto ontdekte dit nadat bij 18 van de 19 studieparticipanten, die de afgelopen twee jaar regelmatig cannabis gebruikten, de symptomen van de ziekte verminderden en de tic-scores met 60 procent daalden.

Patiënten

Elia Abi-Jaoude, een van de medeauteurs van de studie, zegt dat het onderwerp bij ze onder de aandacht kwam door de patiënten. ‘Een aantal van mijn patiënten met Tourette merkte dat wanneer zij cannabis gebruiken, ze minder last hebben van tics’, zegt hij tegen PsyPost.

Patiënten die aangaven minder last van tics te hebben na cannabis-gebruik, zorgden ervoor dat dit fenomeen werd onderzocht. [Foto: shutterstock/maxpetrov]

Wel merkten een aantal van hen bepaalde bijwerkingen zoals slaperigheid, angst en een verlaagde concentratie. ‘We begonnen medicinale cannabis in onze kliniek voor te schrijven en waren verrast door de verbeteringen in het aantal tics en andere gerelateerde symptomen. Uiteindelijk besloten we hierdoor het onderwerp verder te onderzoeken.’

Verstorende factoren

De onderzoeker waarschuwt wel dat dit onderzoek niet helemaal representatief is – het was een relatief kleine studie zonder placebo-controle en de gebruikte wietsoorten varieerden. Dat verhindert de wetenschappers van het trekken van ‘betrouwbare conclusies over welke wietsoorten of ingrediënten het nuttigst zijn voor tics en andere symptomen van de ziekte’.

Vervolgonderzoek

‘Dit was een retrospectieve studie, dus er kan een herinneringsbias komen wanneer mensen vergelijken hoe ze zich nu voelen, tegenover hoe ze zich voelden voor ze cannabis gebruikten’, zegt hij. Verder is Abi-Jouade van plan een gecontroleerde, dubbelblinde vervolgstudie te doen met verschillende wietsoorten.

Hij is er in elk geval van overtuigd dat cannabis ‘een veelbelovende behandeling voor tics en gerelateerde symptomen’ is. ‘We hopen met vervolgonderzoek een duidelijker beeld te krijgen van de potentiële voordelen en risico’s van cannabisgebruik tegen tics en gerelateerde symptomen’, sluit Abi-Jaoude af.

[Openingsfoto: shutterstock/Mitch M]