(advertenties)
(advertentie)
Wetenschappers van het Salk Institute voor Biological Studies hebben bewijs gevonden dat THC en andere componenten in cannabis het verwijderen van bèta-amyloïd door cellen kunnen aanwakkeren. Dat is een giftige proteïne die op zenuwcellen plakt en geassocieerd wordt met de ziekte van Alzheimer. Ook ontstekingen worden door cannabinoïden succesvol bestreden!

Zoeken naar behandeling Alzheimer

Hoewel deze experimentele onderzoeken zijn uitgevoerd op neuronen – de fundamentele cellen van het zenuwstelsel die zorgen voor het ontvangen en verzenden van zenuwprikkels – zouden ze wel eens een nieuw inzicht kunnen opleveren in de rol van ontstekingen bij de ziekte van Alzheimer, en hopelijk bij het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor de aandoening, schrijft de medische website MedicalXpress.

“Er zijn weliswaar andere onderzoeken die bewijs hebben geleverd dat cannabinoïden wellicht neuroprotectisch werken tegen de symptomen van Alzheimer, geloven wij dat onze studie de eerste is die aantoont dat cannabinoïden zowel invloed hebben op ontstekingen als op de opeenhoping van bèta-amyloïd in zenuwcellen”, zegt professor David Schubert van Salk Institute in Californië.

335.000 patiënten in Nederland en België

De ziekte van Alzheimer is een progressieve hersenafwijking die leidt tot geheugenverlies en die een serieuze impact heeft op iemands mogelijkheden om dagelijkse taken uit te voeren. Met 70% is het de meest voorkomende vorm van dementie. Wereldwijd zijn er naar schatting 24 miljoen mensen met de ziekte van Alzheimer (gegevens 2005). In België zijn er 85.000 patiënten en jaarlijks komen er tot 20.000 bij. In Nederland zijn er 250.000 patiënten. Deskundigen verwachten dat deze cijfers de komende 50 jaar verdriedubbelen.

Ouder wordend brein

Er kan meer met cannabis, dat blijkt wel weer uit het baanbrekende Alzheimer-onderzoek van Salk Institute... [beeld: Lightspring/Shutterstock]

Er kan meer met cannabis, dat blijkt wel weer uit het baanbrekende Alzheimer-onderzoek van Salk Institute… [beeld: Lightspring/Shutterstock]

Het is al lang bekend dat bèta-amyloïd met het ouder worden van het brein toeneemt binnen de zenuwcellen, ook al lang voordat de symptomen van Alzheimer of de plakken zich manifesteren. Bèta-amyloïd is een belangrijke component van de plakafzetting die een keurmerk is van de ziekte. Toch is de precieze rol van deze proteïne en de plak die het vormt in het ziekteproces nog onduidelijk.

In hun artikel dat in juni is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Aging and Mechanisms of Disease, staat beschreven hoe het team van Salk Institute zenuwcellen veranderde om hoge niveaus van bèta-amyloïd te produceren, om zo de aspecten van Alzheimer na te bootsen.

Zenuwcellen overleven dankzij THC

De researchers ontdekten dat hoge gehaltes van bèta-amyloïd verband houden met ontstekingen in de cellen en hogere sterfte van neuronen. Ze toonden aan dat het blootstellen van de cellen aan THC het niveau van bèta-amyloïd proteïne verminderde en de ontstekingsrespons van de zenuwcellen veroorzaakt door de proteïne elimineerden – waardoor ze het mogelijk maakten dat de zenuwcellen overleefden!

In eenvoudig Nederlands komt het erop neer dat het niet de immuuncellen in de hersens zijn die de Alzheimer-ontstekingen veroorzaken zoals altijd gedacht wordt, maar de zenuwcellen zelf en dat die cellen overleven dankzij (lichaamseigen of toegediende) cannabinoïden als bijvoorbeeld THC.

Klinische testen nodig

Uiteraard betreft dit nog maar een laboratorium onderzoek en de Amerikaanse wetenschappers wijzen er dan ook op dat er nu klinische proeven moeten komen om de behandeling van Alzheimer met THC-achtige componenten te testen.

[Openingsbeeld: Victor Brave/Shutterstock]