(advertenties)
(advertentie)
Er is veel informatie te vinden over de werking van medicinale cannabis op verschillende ziekten. Van epilepsie tot kanker, er wordt onderzoek naar gedaan en de werking wordt opgehelderd. Voor autisme valt het echter nogal tegen en lijkt het beperkt tot anekdotisch bewijs. Wij zochten uit wat er wél in de wetenschap bekend is over cannabis en autisme.

Autisme

Om te beginnen is autisme niet één ziekte. In feite bestaan er verschillende vormen van de officieel  Autisme Spectrum Stoornis (ASS) genaamde aandoening. Mensen met autisme verwerken informatie anders dan anderen, en dat brengt een aantal voor- en nadelen met zich mee.

In een lichte vorm kunnen patiënten veel oog voor detail hebben, eerlijk en recht door zee zijn, analytisch en hardwerkend. Maar hebben ze bijvoorbeeld moeite met sociale contacten, overzicht houden en hebben ze een beperkt aantal interesses of activiteiten.

Autisme is een ingewikkelde aandoening met vele vormen. Dat maakt de behandeling niet makkelijker. [Foto: shutterstock/ShutterstockProfessional]

Patiënten

In ernstige vormen kan de aandoening veel schadelijker zijn. Sommige gevallen zijn zelfs zo erg dat een patiënt zichzelf oncontroleerbaar verwondt. Denk maar eens aan het schrijnende verhaal van Alex. Hij verwondde zichzelf tot bloedens aan toe, zonder dat hij er iets aan kon doen. Gelukkig bood cannabis hem uitkomst, al was het tijdelijk. Want in een laatste post op het blog van zijn Alex z’n vader lazen wij:

‘We zijn gestopt met de cannabis-tinctuur, omdat we er niet achter komen wat Alex nodig heeft. Ons eerste struikelpunt was een gebrek aan kennis en het spul krijgen. Maar nu is de grootste hindernis om erachter te komen wat het precies doet voor Alex. Omdat hij niet kan communiceren is medicatie altijd moeilijk geweest. Maar in het geval van cannabis heeft ons land z’n b*llshit paranoia onderzoek zo moeilijk gemaakt, dat zaken als dosering en de juiste wietsoort kiezen volledig neerkomt op de ouders.

jongen met autisme

Alex verwondt zichzelf zo erg, dat hij een helmpje moet dragen tegen hersenletsel. [Foto: YouTube]

Het is met een zwaar hart, maar we vinden het niet meer de moeite waard om te proberen. We geloven nog steeds in cannabis, maar het gaat niet voor Alex werken totdat we weten welke cannabinoïden (THC, THCA, CBD, CBN etc.) het beste zijn voor verschillende aandoeningen. En zo lang dat niet het geval is kunnen wij niet anders dan idiote wetgevers de regels zien verpesten in plaats van slimme empathische beslissingen te nemen.’ Hoe cannabis Alex hielp zie je in deze video maar let op, het is niet geschikt voor gevoelige kijkers.

Cannabis en autisme

Waar de ziekte precies door wordt veroorzaakt is niet bekend. Er is zelfs nog discussie over of het überhaupt een ziekte is. Al deze factoren maken het geen makkelijke aandoening om te behandelen, en zelfs erover praten zonder het te bagataliseren is een lastige klus. Toch zijn de beschikbare studies over cannabis en autisme veelbelovend.

In Neuron werd een experiment uit 2013 gepubliceerd. Daaruit bleek dat een aan autisme-gerelateerde mutatie van neuroligin-3, een proteïne dat de synapsen (contactpunten) in ons centrale zenuwstelsel (her-)vormt, ook invloed heeft op de signalen van het endocannabinoïde-systeem (ECS). Een systeem in ons lichaam bestaande uit verschillende receptoren die reageren op zowel de cannabinoïden uit cannabis, als lichaamseigen cannabinoïden – endocannabinoïden.

Dit ECS reguleert alle processen in ons lijf, van honger en pijn tot mentale gesteldheid en de immuunreactie. Dus wanneer de auteurs van dit onderzoek spreken over ‘de mogelijkheid dat aanpassingen in endocannabinoïde signalering kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van autisme’, hebben ze het eigenlijk ook over de mogelijk therapeutische werking van cannabis bij autisme-patiënten.

CB2-receptor

Een andere studie uit hetzelfde jaar laat zien dat de CB2-receptor van het ECS overmatig voorkomt in kinderen met autisme. Dat is een van de twee receptoren waaruit het ECS bestaat. Het onderzoek werd gepubliceerd in het Journal of Autism and Developmental Disorders. 

De CB1-receptor staat vooral bekend om de psychoactieve high die het  veroorzaakt wanneer THC zich eraan bindt. Maar de hierboven beschreven CB2-receptor is essentieel voor de ontstekingsremmende en pijnstillende werking van plantaardige cannabinoïden.

De onderzoeksauteurs schrijven erover: “Onze data suggereert dat de CB2-receptor een mogelijk doel is voor het farmacologisch managen van autisme-zorg”. Oftewel: het zou best wel eens kunnen dat we door die receptor te stimuleren, autisme kunnen behandelen.

De CB1 en CB2-receptoren zijn verdeeld over het hele lichaam te vinden. [Foto: the-human-solution.org]

Klinische studie

In het beloofde cannabis-land Israël is dit jaar een klinisch onderzoek gestart naar het effect van cannabinoïden op jonge autisme-patiënten. Onder leiding van Dr. Adi Aran van het Shaare Zedek Medical Center in Jerusalem doen momenteel 120 autisme-patiënten tussen de 5 en 29 jaar mee aan het onderzoek. Veel andere ouders hopen aan toekomstige studies mee te kunnen doen, maar dat kan nog wel even duren. ‘Onze wachtlijsten zijn vol’, zegt Dr. Aran tegen Times of Israel.

De succesverhalen uit de VS hebben ook invloed op hoopvolle en wanhopige ouders in Israël. Sommigen treden daarom buiten de regels van de wet om het middel te proberen. Een vader zei tegen de Times of Israel: ‘We hebben veel informatie van de TV en het nieuws. Iedereen die je erover hoort zegt dat het niets deed, of dat het geweldig werkte. Niemand werd er minder van’, doelend op de risico’s van eventuele bijwerkingen die reguliere medicijnen met zich meebrengen.

[Openingsfoto: shutterstock/vetre]