(advertenties)
(advertentie)
In China heeft een internationale groep onderzoekers nader bekeken hoe ons endocannabinoïde systeem werkt. Door de CB1-receptor op atomisch niveau in beeld te brengen willen de onderzoekers begrijpen waarom cannabis zoveel gezondheidsvoordelen kan hebben op de mens.

Internationaal onderzoek in China

De cannabisplant en het medicinale gebruik ervan stamt uit Azië en dateert van zo’n 5000 jaar geleden. Gek genoeg is (medi-)wiet nu streng verboden in China. Ondanks het verbod op de plant is daar nu een groot internationaal onderzoek uitgevoerd dat zich richt op de werking ervan in het menselijk lichaam. Professor Liu Zhi-Jie – een van de vier hoofdonderzoekers – van de Shanghai Tech universiteit in China zei tegen Asian Scientist, waar over dit onderzoek werd geschreven: “Omdat cannabis steeds meer – medicinaal – gebruikt wordt, is het belangrijk te begrijpen hoe het werkt in het menselijk lichaam.”

Aanvankelijk ondervonden de onderzoekers moeite met het produceren van een gekristalliseerde vorm van de receptor. Dit is echter wel nodig geweest om data te verkrijgen om de receptorstructuur in hoge resolutie na te maken. De onderzoekers vonden uiteindelijk een “uitgebreid en gecompliceerd netwerk van verbindingen en substraten met kanalen naar verschillende delen van de receptor.”

Dit is het scherpste beeld ooit van de CB1 cannabinoidereceptor. De receptor is de gele lint-achtige vorm. Het oranje stokvormige object is de stabiliserende molecuul AM6538. Een van de actieve ingrediënten in cannabis THC, zie je als gele stok-achtige figuur in de afbeelding.

Dit is het scherpste beeld ooit van de CB1 cannabinoidereceptor. De receptor is de gele lint-achtige vorm. Het oranje stokvormige object is de stabiliserende molecuul AM6538. Een van de actieve ingrediënten in cannabis THC, zie je als gele stok-achtige figuur in de afbeelding.

Werking van endocannabinoïde-receptor onderzocht

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de receptor gebonden is aan AM6538. Deze stabiliserende molecuul blokkeert de actie van de receptor. Door de hoge half-life van de molecuul, of in het Nederlands half-waarde tijd – de tijd die nodig is om 50% over te houden van de oorspronkelijke hoeveelheid – zou het potentieel gebruikt kunnen worden bij het behandelen van verslaving. Het zou in elk geval de ontwikkeling van een nieuwe generatie medicatie teweeg brengen die zich richt op deze receptor.

CB1 antagonisten zijn eerder onderzocht als mogelijke behandeling tegen metabolismestoornissen, lever fibrose, nicotineverslaving en een aantal mentale stoornissen.

Cannabinoïdereceptoren zijn onderdeel van een biologisch belangrijke klasse receptoren bekend als G-proteïnegekoppelde receptoren, afgekort: GPCR. Deze spelen een rol in een groot aantal signaaltransductieprocessen. Makkelijker gezegd zorgen GPCR voor het transport van signalen binnen een cel. Ongeveer 40% van reguliere farmaceutica heeft zo’n GPCR als aangrijpingspunt.

Controversieel door illegaliteit

De auteurs van het onderzoek schrijven: “Tot op de dag van vandaag blijven de CB1 receptor en zijn medische toepassing controversieel. Hoogstwaarschijnlijk heeft dit deels te maken met hoe makkelijk, maar toch – op veel plekken – onwettig het meest bekende CB1-medicijn: cannabis, te krijgen is.”

Door dit gedetailleerde beeld van de receptor kan meer dan alleen mediwiet onderzocht worden. In de toekomst zou bijvoorbeeld ook onderzocht kunnen worden waarom synthetische cannabis zoals: Spice en K-2 “giftige… ernstige bijwerkingen” heeft. Terwijl THC een “hoog veiligheidsgehalte” blijkt te hebben. Ook zouden er speciaal op deze receptor gerichte medicijnen ontworpen kunnen worden voor pijn, ontsteking, morbide obesitas, fibrose en andere aandoeningen.